Tangerat bottenrekord

Tyvärr är det den bistra sanningen efter 4:e raka förlusten igår mot Skellefteå. Det var 9 år sedan senast ett lag hade 0 poäng efter 4 spelade omgångar av Elitserien/SHL och det har bara hänt 7 gånger i modern tid, sedan Elitserien infördes i mitten av 70-talet. Senast var säsongwn 05/06 och då var det också Leksand som stod för den bedriften. Då slutade man tvärsist i tabellen med 44 poäng. Det blev kvalserien och laget åkte ur svensk hockeys finrum, för att inte återvända förrän inför förra säsongen. Det är alltså inga ljusa utsikter och ännu värre blir det när man tittar på målskillnaden. 3-12 (-9) på 4 matcher. Det ger ett snitt på 0,75 mål framåt, vilket är 0,25 mål/period, och 3 mål bakåt/match. Det är inte jättemånga insläppta mål, det är helt okej, även om 3 mål/match är lite högt, men offensiven är det stora problemet. Man gör inga mål. 3 mål på 4 matcher, inte ens 1 mål/match i snitt. Då vinner man inga matcher. Veli-Matti Savinainen och Tomi Sallinen är de enda i Leksand som hittills har gjort mål. 2 spelare i hela truppen har nätat efter 4 matcher. Det håller givetvi inte...

Som ni redan har listat ut blev det ytterligare en förlust igår, när Skellefteå gästade Tegera arena. Det var en fartfyld och svängig hockey i inledningen av matchen, där båda lagen skapade flera heta chanser, men där både Oscar Alsenfelt och Markus Svensson briljerade i mål och därför stod det 0-0 efter den 1:a perioden, även om det som sagt på intet sätt saknades målchanser. Det var kort sagt en ganska bra period från båda lagen, där båda lagen satsade offensivt, men där målvaktsspelet var felfritt.

Även i den 2:a perioden fortsattes det att skapas chanser och Leksand var faktiskt det hetare laget. Savinainen hade ett klockrent skott i stolpen bakom Mackan Svensson, men inget mål där. inget mål heller när firma Ryno/Savinainen satte fart. Svensson storspelade i Skellefteåkassen och det var fortsatt 0-0 efter 2 spelade perioder.

Även i den 3:e perioden fortsattes det att skapas chanser, precis som i de 2 inledande perioderna och till slut skulle målnollan också spräckas. Tyvärr var det bortalaget som kunde ta ledningen när Andrew Calof drog iväg ett skott som en skymd alsenfelt inte kunde göra mycket på.

Slarv i Leksand när man för 2:a matchen i rad var 6 spelare på isen, kunde sedan göra att bortalaget stängde matchen. I det efterföljande powerplayet smällde Tim Heed in 0-2 bakom Alsenfelt, en puck som tog i båda stolparna innan den till slut gick i mål.

0-2 blev också slutresultatet och återigen är det i 3:e perioden man tappar matchen, precis som mot Färjestad i premiären, när avgörandet kom med dryga minuten kvar att spela, och mot brynäs, när man förlorade sista perioden med 1-3. Återigen är det för många onödiga utvisningar och återigen får man inte in pucken på de lägen man skapar sig. Pucken vill inte in i nät helt enkelt, vilket också 0,75 mål/match tydligt visar, precis som att det bara är 2 spelare som hittills har gjort mål. Nej, inledningen på säsongen har varit allt annat än bra, men någon gång måste det ju vända. Nästa match är hemma mot serieledande Luleå nu på torsdag. 4 dagars tid till analys och träning innan det är gameday igen alltså. Då hoppas vi på 3 poäng!

Såhär gick det i övriga matcher:
Frölunda - Djurgården 2-1
linköping - Örebro 3-0
Luleå - Brynäs 2-1
Modo - HV71 4-1
Växjö - Färjestad 3-4 str

Frölunda tog ledningen i den 1:a perioden och utökade den i den 2.a, men bara 36 sekunder in i sista perioden reducerade Markus Sörensen för Djurgården, vilket gjorde att det blev match igen. En spännande sistaperiod blev det, men Frölunda höll undan och tog med sig alla 3 poäng hem till Göteborg. Djurgården ska dock inte skämmas. Man gör återigen en mycket stabil insats, trots att man inte får med sig några poäng.

I Saab arena var hemmalaget det bättre laget genom hela matchen och vann matchen med periodsiffrorna 1-0, 1-0 och 1-0.

I Coop Norrbotten arena var det en tät match där Janne Sandström fortsatte att vara het. Han gjorde inga mål förra säsongen, men nu ttrillar det in mål i var och varannan match. Det var också han som kunde ge hemmalaget ledningen, drygt halvvägs in i matchen. Bill Sweatt kvitterade dock för Brynäs, men knappt 5 minuter från slutet kunde Kristian Näkyvä göra matchavgörande 2-1 för hemmalaget. 3 poäng ytterligare för Luleå alltså och ännu en match där Joel Lassinantti gör en mycket stabil insats i mål. Där har Leksand något att bita i på torsdag.

Modo fick just den där starten som gjorde att man kunde rida vidare på framgångsvågen efter storsegern i karlstad. Man fick ett straffslag redan efter 41 sekunders spel. Det missade man dock, men man fortsatte att trumma på och med knappt 3 minuter kvar av 1:a perioden tog man ledningen. Det stannade dock inte där. 19 sekunder från paus utökade man till 2-0. Sedan utökade man till 3-0 i 2:a perioden, varefter HV reducerade, men Modo höll undan hela vägen in och tog 2:a raka segern.

I Vida arena kunde Färjestad ta ledningen i boxplay i den 1:a perioden. En kalldusch för hemmalaget, som dock hämtade sig och kvitterade i den 2:a perioden. 2 snabba mål i inledningen av 3:E perioden såg sedan ut att stänga densamma, men Färjestad ville annat. På 30 sekunder gjorde man både 3-2 och 3-3, vilket tog matchen till förlängning, som blev resultatlös och straffar, där Färjestad också avgjorde och fick med sig 2 pinnar hem från Växjö.