Ett steg i rätt riktning, men ändå noll poäng i Övik

Ny match i SHL, den 6:e i raden denna säsong och en ny chans för de blåvita att ta sina första poäng för säsongen, efter 5 raka torsk.

Det fortsatte dock på samma inslagna och tunga bana som tidigare matcher. Man får inte alls marginalerna med sig, snarare kraftigt mot sig. Som här, när Simon Önerud bara slängde in ett höstlöv mot Alsenfelt, som han ska ha alla dagar i veckan, men som ändå signade in i mål och det var 1-0 för Modo.

Spelmässigt var det annars ganska jämnt och Leksand skapade faktiskt en hel del lägen framåt, men fick inte in pucken. Bakåt såg det stundtals lite stressat ut, men man redde ut situationerna och vi hade "bara" 1-0 för modo efter den 1:a perioden, vilket innebar att Leksand nu inte hade gjort mål på 7 perioder...

I den 2:a skulle det dock äntligen, äntligen, lossna, men först skulle Modo och samme simon Önerud göra 2-0, när man tryckte in både puck och Alsenfelt i mål. Domaren dömde dock mål och det var 2-0 och såg återigen ruskigt tungt ut för Leksand.

Då vände det.

Tomi SAllinen gjorde sitt 3:e må för säsongen och reducerade fram till 2-1, efter att Modo dragit på sig en utvisning.

Utvisningar var det gott om i den 2:a perioden och när Modo dragit på sig 2 ytterligare utvisningar och Leksand fick chansen i spel 5 mot 3, då var det kvitterat. Eric Himelfarb gjorde sitt 1:a mål för säsongen och såg till att det var 2-2 på tavlan.

Det stannade dock inte där. Innan perioden var över hade Leksand nämligen fördubblat sin målskörd jämt mot innan matchen. Då hade man mäktat med 3 mål på 5 matcher, alltså på 15 perioder. Nu gjorde man 3 mål på 1 period. Veli-Matti Savinainen fullbordade nämligen vändningen dryga minuten före paus och tro det eller ej, inför den 3:e perioden hade vi faktiskt 2-3 för Leksand.

Tyvärr lyckades man inte hålla ihop det hela, även om man pressade på bra för ytterligare ett mål i inledningen av perioden. Istället var det Modo och Oskar Hedman som kunde kvittera, drygt 5 minuter in i perioden och bara minuter senare hade man vänt på steken igen. Viktor Olofsson dunkade in 4-3 från blå i powerplay, efter att Brian Connelly blivit utvisad för Leksand.

Leksand försökte resa sig igen och skapade ett ganska tungt tryck nere mot Linus Ullmark, men han höll tätt och istället kunde Modo sätta 5-3 i öppen kasse, med knappma inuten kvar att spela.

Så, 0 poäng även här, men helt klart ett steg i rätt riktning. Man gör mål och dubblerar faktiskt sin tidigare målskörd sedan tidigare. 6 mål på 6 matcher har man nu, vilket alltså snittar 1 mål/match.Det är givetvis inte bra det heller, men det är en klar förbättrning sedan tidigare och det var faktiskt nära att man fick med sig poäng från Övik. Dessutom var det 1:a matchen man över huvud taget ledde sedan 1:a matchen mot Färjestad den 11 september. Därefter har man inte ledat en enda match. Det fick man göra nu, men det räckte tyvärr inte för poäng.

Efter matchen har det gjorts en del förändringar i truppen. Joel Gistedt har fått lämna. Han är ersatt av Joakim Lundström, som bl.a. har stått i AIK. Dessutom plockar man in backen Daniel Josefsson, som bl.a. har synts i AIK, Malmö och tidigare i kariären i HV71. Dessutom öppnar Tommy Salo för att det kan skefler förändringar i truppen. Robin Jakobsson ska hänga löst, liksom sin namne Robin Gartner och Brian Connelly. Hursomhelst tycker jag beslutet att ge Gistedt foten är lite konstigt. Visst, man vill få in mer konkurrens till Alsenfelt, men Gistedt är ju knappast orsaken till att laget har gått så dåligt som man har gjort i inledningen av serien. Han har knappt stått något alls. Alsenfelt har stått typ alla matcher och har således släppt in de flesta mål, men det är inte där problemet ligger. Det är bra att man förändrar på backsidan, för backarna måste hjälpa Oscar på ett bättre sätt än de hittills har gjort, men det är forwardsidan jag tycker behöver förändras först och främst. Nu gjorde förvisso Himelfarb mål, men det är ändå bara 3 spelare i hela truppen som har gjort mål. Sallinen 3, Savinainen 2 och så Himelfarb 1. så ja, vi får se vad som händer nu framöver...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Örebro - Djurgården 5-4 SD
Växjö - Luleå 4-2
Brynäs - Linköping 4-3 SD
Färjestad - Frölunda 3-2 str
HV71 - Skellefteå 4-3

Djurgården stod för säsongens upphämtning. Örebro ledde med 4-1 när det återstod drygt 2 minuter. Då gjorde Henrik Eriksson 4-2, Micke Samuelsson 4-3 och Henrik Eriksson, igen, gjorde 4-4. Sedan vann Örebro i sudden, men ändå. Vilken monsterupphämtning av DIF!

Växjö såg till att serieledande Luleå åkte på sin 1:a förlust i ordinarie matchtid den här säsongen och Brynäs tog 2 pinnar mot LHC, som fortsätter att gå knackigt och bara är 1 poäng från kvalplats, där brynäs fortfarande befinner sig. Trots sträckmatch och lördagsmatch i Gävle var det återigen ruskigt lite folk på plats. Fler än de drygt 3500 som var på plats senast, men ändå bara 4217 åskådare. Det är uselt.

Erik Hanses fick chansen mellan stolparna för Skellefteå nere i Jönköping, men det gick tyvärr inget vidare för den gamle Leksandskeepern. HV tog ledningen redan efter 01:56 och utökade den senare till både 2-0, innan Skellefteå reducerade och sedan också kvitterade 45 sekunder in i 2:a. HV gjorde dock både 3-2 och 4-2, inom loppet av 26 sekunder, och då fick man nog i Skellefteå. Hanses byttes ut och Mackan Svensson kom in och höll nollan resten av matchen. Det räckte dock inte och HV kunde få med sig 3 viktiga poäng mot de regerande mästarna.