Seger mot Örebro, igen!

Ett fullsatt Behrn arena, 5200 åskådare, var det som väntade de blåvita när de under lördagen gästade Örebro.

Det var, likt i torsdags mot Frölunda, en fartfyld, underhållande och chansrik inledning av matchen, där örebro hade ett litet övertag, men där Leksand spottade upp sig ganska snabbt och var mycket, mycket nära på att göra 0-1 när ryno, som var riktigt bra dagen till ära, och Ritola kom mot Julius Hudasek i Örebrokassen. En fenomenal diagonalpass av Ryno till Ritola, men Hudasek hann på något sätt över med benskyddet och tog den pucken.

Örebro fick sedan ett jätteläge, när Daniel Viksten lämnades helt ren i slottet framför Alsenfelt, som dessutom var överspelad vid det tillfället, men sådan tur var för de blåvita så sköt "Viken" utanför och det var fortsatt 0-0.

Tiden rann iväg, men båda lagen fortsatte att skapa bra chanser och till slut satt pucken i nät, knappa minuten före paus. Leksand kunde ta ledningen genom Mattias Ritola, som fick näta i sin 2:a match för de blåvita och som visar på nytt att han kommer bli väldigt värdefull. En mycket skön ledning att ha med sig inför 2:a och dessutom ett mycket psykologiskt mål.

Leksand fortsatte att föra spelet i den 2:a perioden och inte alls långt in i densamma kunde de blåvita utöka ledningen till 0-2. Det är 1:a gången den här säsongen som Leksand leder en match med 2 mål. Enormt skönt, både för självförtroendet och laget i stort.

Efter den kallduschen för Örebro ryckte man upp sig och spelet böljade fram och tillbaka, men Leksand hade trots det ett klart spelövertag och var det lag som skapade klart mest. Örebro fick egentligen inte till något anfallsspel alls, inte förrän Leksand slarvade, precis som man gjorde mot Växjö och Frölunda, vilket Örebro så klart utnytjade. Markus Weinstock stack direkt och satte 1-2 bakom Oscar Alsenfelt. Riktigt onödigt av de blåvita, tyvärr.

Leksand fick dock chansen att komma tillbaka igen ganska omgående, när Örebro åkte på en utvisning. Hemmalaget gjorde det dock utmärkt i boxplay och såg till en början till att få massor av tid att rinna iväg för Leksand, men sedan kunde de blåvita sätta ordentlig press nere mot Hudasek och med bara 14 sekunder kvar i 5 mot 4 kunde Veli-Matti Savinainen göra 1-3 för Leksand, som för 2:a gången den här säsongen och 2:a gången i den här matchen hade en tvåmålsledning.

Örebro gav sig dock inte. När samme Savinainen några minuter senare fick sätta sig på botbänken smällde Jared aulin in 2-3 för hemmalaget. ett mycket snyggt och välplacerat skott som Alsenfelt inte hade mycket att säga till på. Det var bara att lyfta på hatten där.

Leksand var fortsatt det något bättre laget, även om Örebro hade ryckt upp sig litegrann och nu skapade lite vassare chanser än man gjort tidigare.

Leksand fortsatte dock att vaska fram farligheter och Daniel Josefsson var ytterst nära att göra 2-4, men den gången stod Hudasek i vägen. 2-4 skulle dock komma. Knappt 3 minuter från paus. Hudasek gjorde ett tveksamt ingripande som Jens Bergenström kunde slå in returen på och det var 2-4 för de blåvita och därmed har Leksand också gjort 4 mål i en och samma match för 1:a gången den här säsongen. En skön ledning att ha med sig in i 3:e perioden.

En 3:e period som inte alls blev lika chansrik som de båda tidigare. Leksand kontrollerade matchen bra och Örebro kom inte upp i några större farligheter. Om man inte var så bra som man kan vara eller om Leksand gjorde dem dåliga vet jag inte, men det såg ut att gå mot 3 säkra poäng för de blåvita, för Örebro skapade nästan ingenting. då plötsligt, från ingenstans, smällde Jared Aulin in 3-4 för Örebro när det återstod drygt 2 minuter, så, trots allt blev det lite spänning i matchen.

Leksand tog timeout och Örebro plockade Hudasek, men det gick inte. Leksand kunde istället göra 3-5 i öppen kasse och ta säsongens 2:a trepoängare, den 2:a mot Örebro, som är det enda lag man har vunnit mot såhär långt, 2 gånger dessutom.

3 mycket, mycket härliga poäng, välbehövliga om inte annat. Alsenfelt var bra i mål och gjorde några riktight bra räddningar. Ändå räckte räddningsprocenten bara till 88,8%, vilket ju inte är så bra. Hudasek slutade dock på ännu sämre 79,1%, vilket är rent uselt på den här nivån. Så ja, många mål fick vi se, 5 mål i en och samma match, det var över 1/3 av vad man totalt sett producerat under 11 matcher tidigare. Kanske lossnar det nu?

I de övriga matcherna gick det såhär:
Färjestad - Skellefteå 6-3
Djurgården - Linköping 4-2
HV71 - Växjö 6-3
Modo - Brynäs 1-3
Frölunda - Luleå 2-1 SD

HV är fortsatt obesegrade hemma i Kinnarps arena, vilket innebär att det blir en oerhört hård nöt för Leksand att knäcka på tisdag, när man åker ner till Jönköping.

Färjestad vann också ganska övertygande, tyvärr för Leksands del. Det innebär att det fortfarande är 4 poäng upp till närmsta lag, som fortfarande är färjestad. att fBK skulle slå serieledande Skellefteå trodde jag dock inte, men det gjorde man. En mycket fin insats av Karlstadgänget.

Djurgården slog LHC och man klättrar därmed förbi just LHC och Örebro i tabellen och parkerar nu på 7:e plats i tabellen.

Modo tog ledningen mot Brynäs, men bortalaget vände och vann. Bernhard Starkbaum var riktigt bra i Brynäskassen.

Frölunda tog 2:a raka 2-1-segern när man vände 0-1 till 2-1hemma mot Luleå, som därmed tappar lite mark i toppen av tabellen, där man nu är 4 poäng bakom just Frölunda, som i och med att Skellefteå också fick stryk är nya serieledare.