Man kunde ju tro att Playoff 2 på vägen mot Allsvenskan skulle bli ännu tuffare än Playoff 1, men så blev det inte. Såhär gick det.

Tingsryd - Kiruna 6-1
Kristianstad - Hudiksvall 1-0 SD
Huddinge - Visby 2-3 SD
Östersund - Kallinge 1-4

Tingsryd hade inga problem med Kiruna. 2-0 efter 1:a perioden och 4-1 efter den 2:a. Då var uppförsbacken väldigt brant för Kiruna, som inte orkade ta igen det och det slutade med klara 6-1 för Tingsryd. 1-0 i matcher.

Kristianstad spelade 3 jämna matcher mot Mariestad i Playoff 1, medan Hudiksvall slog ut Tierp med 2-1 i matcher. Hudiksvall kändes dock som det tyngre laget på förhand, men som jag skrev senast, om Kristianstad lyckades hålla tätt i början av matchen skulle man nog kunna rida vidare på framgångsvågen efter Mariestad och det var just vad man gjorde. De drygt 1500 åskådarna i Kristianstad ishall fick se en jämn match som stod 0-0 efter full tid. Sedan tog det bara drygt 3 minuter i sudden innan Alex Rönning kunde avgöra för hemmalaget. 1-0 i matcher till Kristianstad.

Matchen i Björkängshallen gick också till förlängning. Där kunde bortalaget Mattias Forsberg avgöra efter drygt 11 minuter. 1-0 i matcher för Visby alltså, som därmed skaffade sig ett riktigt fin läge inför de 2 hemmamötena näst på tur.

Det gjorde också Kallinge, som utan några större problem och helt enligt planen slog östersund med klara 4-1. 1-0 i matcher för Kallinge alltså.

Tingsryd, Kristianstad, Visby och Kallinge hade alltså chansen att avgöra i 2:a omgången och såhär gick det då.

Omgång 2

Kiruna - Tingsryd 1-2
Hudiksvall - Kristianstad 4-5
Visby - Huddinge 2-1
Kallinge - Östersund 2-0

Alla 4 matchserierna avgjordes alltså med 2-0 i matcher.

Kiruna gjorde det bra på hemmais, betydligt bättre än nere i Småland, men man räckte inte till och Tingsryd kunde vinna matchen med uddamålet och därmed avancera till Playoff 3.

Kristianstad gjorde samma sak igen som man gjorde mot Mariestad. Vann på bortais med 5-4. Då var det 3:e och avgörande matchen, nu var det redan i 2:a matchen. Man tog en tidig ledning, men Hudiksvall vände till 2-1 på bara någon minut i 1:a perioden. sedan drabbades Kristianstad av en såpass ovanlig utvisning som "ilegal equipment". I den 2:a perioden var det Kristianstad som kvitterade, men Hudiksvall återtog ledningen, varefter Kristianstad vände matchen igen. 4-3-målet kom med dryga minuten kvar av perioden. I den 3:e perioden kom dock Hudiksvall tillbaka till 4-4, men 5:10 från slutet kunde Peter Rooth göra matchavgörande 5-4 för bortalaget, som därmed vann matchen och även matcherien med 2-0 och nu är klart för Playoff 3.

Det är också Visby, som gjorde det matchavgörande målet i 2:a perioden. Huddinge är därmed utslaget och har spelat klart för säsongen.

Det har också Östersund gjort, när Kallinge höll nollan och vann den 2:a matchen med samma siffror som matchserien slutar, nämligen 2-0.

Såhär gick det alltså:

Kiruna - Tingsryd 0-2 i matcher
Hudiksvall - Kristianstad 0-2 i matcher
Visby - Huddinge 2-0 i matcher
Kallinge - Östersund 2-0 i matcher

Tingsryd, Kristianstad, Visby och Kallinge är alltså vidare till playoff 3. där kommer man att ställas mot Piteå, Sundsvall, Nyköping och Vita hästen. Matcherna kommer att spelas enligt följande:

Piteå - Kristianstad
Nyköping - Tingsryd
Vita hästen - Visby
Sundsvall - Kallinge

Piteå känns väl som ganska klara favoriter där, men, återigen, kan Kristianstad hålla tätt där i början så kan man nog fortsätta rida på den där vågen. Får Piteå hål på Piere Svensson i Kristianstadsmålet ganska tidigt i 1:a matchen så tror jag dock Piteå kommer ta hem det där.

Återigen möts 2 av de lag som jag gärna hade sett i kvalserien, Tingsryd och Nyköping. Tingsryd hade lite problem med Västervik i Playoff 1, men inga större problem med Kiruna här i Playoff 2. Nu möter man ett betydligt tuffare motstånd i Nyköping. Ett Nyköping som inte har spelat match sedan Allettan avslutades. Kan både vara en för och nackdel. I det här fallet tror jag dock tyvärr mest på nackdel. Jag sätter Tingsryd som knappa favoriter där, men Nyköping kan mycket väl ta hem det.

Kallinge har inte övertygat som man gjorde förra säsongen, då man åkte ut i Playoff 2. Nu är man framme i Playoff 3 och ställs mot Sundsvall. Ett Sunddsvall som imponerade ganska bra i Norragruppen. Det säger dock tyvärr inte mycket om deras kvalitet, eftersom de, tillsammans med Piteå och Kiruna, var ganska överlägsna där. Kiruna är nu utslagna och Piteå har goda chanser att nå kvalserien i år igen. För Sundsvalls del blir det tuffare. Kallinge är ett bra lag och jag sätter dem som favoriter.

Slutligen har vi Vita hästen, som jag inte tror kommer ha några större problem med Visby. Klar favorit där är alltså Hästen.

Mitt slutliga tips för hur kvalserien upp till Allsvenskan kommer se ut år 2014 är alltså enligt följande: