Kvalserien till SHL, omgång 5

Halva kvalserien, den sista någonsin, har nu spelats och i den 5:e omgången var det stort fokus på Stockholmsderbyt på Hovet, eller "ångestderbyt", som det också kom att kallas. Inte nog med att det var derby, båda lagen stod på 3 resp. 4 poäng efter 4 spelade omgångar, med 4 resp. 5 poäng upp till SHL-platserna, som Örebro och Rögle innehade innan omgången. Det var alltså i princip vinna eller försvinna för de båda Stockholmsklubbarna. Häftigt.

Såhär gick det:

Djurgården - AIK 3-2
Örebro - Rögle 2-3 str
Västerås - Malmö 1-3

Djurgården vann alltså och fick därmed dels revansch för AIK: 2-1-seger i 1:a omgången och man grep dels efter det sista halmstrået för att haka på de övriga lagen. Det var dock AIK, som sparkade sin tränare, Rickard fransén, efter senaste matchen, då Västerås vann med 2-3, som fick en smakstart på matchen. Mark hurtubise slet sig helt fri, gjorde inga misstag och satte 0-1 enkelt i nät bakom Adam Rejdeborn i Djurgårdskassen, i boxplay. En mardrömsstart för Djurgården alltså, men det stannade inte där. Bara 46 sekunder senare gjorde Björn melin 0-2 oh Challe Berglund tog timeout för Djurgården. Det gav resultat, för deärefter spikade Rejdeborn igen, totalt. Markus Högström reducerade för Djurgården efter 10:39 och i den 2:a perioden tog Jens Jakobs, som fick sparken av Leksand tidigare i vinter, över showen helt. Han gjorde först 2-2 och sedan också 3-2, båda målen i powerplay. AIK orkade inte stå emot, särskilt inte som man fick 5! utvisningar emot sig bara i den 2:a perioden. Publiken hade nu dessutom vaknat på allvar och det var ett gigantiskt tryck på Hovet, en magisk stämning, där Djurgården gick till pausvila efter 2 spelade perioder med 3-2 på tavlan, en ledning ssom man sedan behöll i 3:e perioden och det var en mycket rättvis seger sett till matchbilden. AIK hade i princip inte skapat något alls och ja, nu ska det till väldigt, väldigt mycket för att AIK ska spela i SHL nästa säsong. Man har 6 poäng upp till SHL-platserna, med 5 omgångar, 15 poäng, kvar att spela om. 4 poäng efter 5 omgångar för ett f.d. SHL-lag i en kvalserie, det håller naturligtvis inte. Att sparka tränaren mitt under pågående kvalserie gör inte saken bättre. klart att man måste agera efter den dåliga starten, men ett tränarbyte sådär tyder mest bara på desperation. En desperation som är fullt förståelig. Redan efter 5 omgångar är racet nästan kört för AIK, så klart som tusan man är desperata. Vinner man inte i nästa omgång, då man åker till Malmö, då är det nog definitivt kört för Gnaget.

I de andra 2 matcherna såg Örebro ut att gå mot 3 klara poäng när man ryckte åt sig en 2-0-ledning i den 1:a perioden, men Rögle, som verkligen är kvalspecialister, kom tillbaka i den 2:a perioden och gjorde både 2-1 och 2-2. Matchen gick sedan till straffar och där kunde Kelsey Tessier, som är grym på straffar, näta för Rögle, samtidigt som Markus Weinstock missade. Emil Molin satte 2:a straffen för Rögle, men det gjorde också Örebros Johan wiklander. Christopher Liljewall hade då chansen att avgöra för Rögle, men han missade. då låg pressen på en av de nya finnarna i Örebro, Jere Sallinen, som har varit ruskigt bra, men här missade han och det innebar 2 poäng för Rögle, som därmed går upp i serieledning, på samma poäng som Örebro, men med 1 mer gjort mål, 17, mot Örebros 16.

Malmö gjorde en stabil insats i Västerås. frederik Storm gjorde hattrick och det i kombination med Robin Rahms stabila och lugna insats i mål räckte för 3 poäng, trots att brandlarmet gick i ABB arena och att Västerås direkt efter det nästan timmeslånga uppehållet kunde göra 1-2. Malmö höll undan och tog 3 tunga, tunga poäng.

De här resultaten gör att vi har följande tabell efter halva serien:

1, Rögle 10p +5
2, Örebro 10p +4
3, Malmö 8p -2
4, Västerås 7p -1
5, Djurgården 6p -2
6, AIK 4p -4

Det är noberbart att det bara är Örebro och Rögle som ligger på plus. Alla andra har minus. Det är också fortsatt måstematcher och tabellen är väldigt jämn. Vinner Örebro E18-derbyt imorgon är man 6 poäng före Västerås. Vinner Västerås står man på samma poäng som Örebro. Slår Djurgården Rögle och AIK slår Malmö, då har vi en tabell där Rögle, Örebro och Västerås har 10 poäng, Djurgården 9, Malmö 8 och AIK 7. Då är AIK genat med i racet igen. Vinner Malmö där, då kan man vara i serieledning med 11 poäng, om de andra resultaten blir som jag nyss sa. Skulle istället Örebro, Malmö och Rögle vinna, då dras tabellen ut och Rögle och Örebro parkerar på 13 poäng, Malmö 11, Västerås 7, Djurgården 6 och AIK 4. Man ska aldrig säga aldrig, men med 4 omgångar kvar då så känns det som att det kommer stå mellan de där 3 i toppen, Rögle, Örebro och Malmö. Så, imorgon är en riktigt, riktigt viktig omgång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0