Halva kvalserien upp till Allsvenskan är nu spelad och såhär gick det i 5:e omången, som spelades nu i eftermiddag:

Kallinge - Troja 3-4
Vita hästen - tingsryd 4-3 SD
Björklöven - Piteå 2-1

Piteå gjorde en riktigt bra bortamatch och var nästan förtjänta av poäng, men Björklöven och William Quist ville annat. Han stänkte in avgörande 2-1 med 28 sekunder kvar att spela, till de 3108 åskådarnas stora glädje. De 3 poängen innebär att Löven är med i racet igen. Tror den segern kan ge mental styrka också och får man en seger i nästa match också, ja, då tror jag att man blir farliga.

Kallinge hade ett järngrepp om matchen mot Troja, 2 snabba mål bäddade för 3-1 på tavlan, men Troja kom tillbaka starkt i sista perioden, reducerade knappa minuten in i perioden, kvitterade drygt 6 minuter in i densamma, varefter Kallinge tog timeout, och sedan smackade man dit 3-4 med knappt 8 minuter kvar att spela. En viktig, viktig seger för Troja, som därmed hakar på Björklöven. Kallinge börjar dock sågas av och jag tror inte man kommer ha med det här att göra i slutänden.

tingsryd gjorde en ruskigt bra bortamatch i Norrköping. Särskilt Gustaf Lindvall i mål, som höll nollan 2 perioder och bidrog starkt till att Tingsryd såg ut att gå mot en säker trepoängare och Hästens 1:a förlust i den här kvalserien, men hemmalaget ville annat och visade upp sin styrka i 3:e perioden. Där gjorde Christoffer Björklund 1-3, varefter Markus Eriksson smällde dit 2-3, 1:22 från slutet. Man tog då timeout, plockade Axel Brage i mål och satsade allt framåt. En chansning som gick hem den här gången. Markus Eriksson, igen, stänkte in 3-3, 55 sekunder från slutet. Sådana marginaler har bara ett lag i kraftig medgång med sig. Hästen har verkligen satt sig i en gyllene sits i den här kvalserien och inte nog med 3-3, i sudden kunde Niklas Lihagen göra 4-3 efter 3:54. 2 poäng till Hästen alltså och det är nog 2 poäng som man är väldigt nöjda med. Det gör att bakomvarande lag bara tar in 1 poäng på Hästen, som nu har tagit 14/15 poäng under den 1:a halvan av den här serien.

6, Kallinge 3p -6

Tingsryd var uppe på 2:a plats när man hade ledningen. samtidigt var Björklöven 5:a, innan man lyckades få in segermålet och hästen vände matchen mot Tingsryd. Därför är Löven hastigt och mindre lustigt för deras del nu 2:a i tabellen. Troja hakar på där i och med segern mot kallinge, som nu har 5 poäng upp till 2:a platsen. Det är inte omöjligt, men 1 förlust till, då blir det nog jobbigt för Kallinge. Piteå, som öppnade serien så bra, har fallit tillbaka litegrann och också de behöver nog en vinst i nästa omgång, om det inte ska komma att stå mellan de andra 4 lagen, eller 3, Hästen lär redan ha en säkrad Allsvensk plats till nästa säsong. Man tappar inte 6 poäng på 5 matcher.