3 tunga poäng i Scandinavium

Omgång 54 av SHL 2013/14 spelades under torsdagen och då var det dags för Leksand att gästa Göteborg och Scandinavium för möte med Frölunda, ett lag Leksand har haft förvånansvärt lätt för under säsongen. Av 4 möten hade man innan kvällens match vunnit 3, alla med uddamålet. Frölunda vann dock senast i Scandinavium med klara 4-0 och även här var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen redan från start. Man skapade flera bra chanser, men Oscar Alsenfelt var med i mål och istället skulle Leksand, något ologiskt, ta ledningen efter drygt 6 minuters spel.

Frölunda fortsatte dock att vara det styrande laget, men Leksand kontrollerade perioden bra och ju längre perioden gick, ju lägre blev tempot och det var 0-1 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden fortsatte frölunda att vara det styrande laget och fortsatte att trycka på. Även här skulle dock tempot mattas av ju längre perioden gick och det var fortsatt 0-1 efter 2 spelade perioder. Leksand gjorde det väldigt bra defensivt och försvarade sin ledning på ett bra sätt, samtidigt som Oscar Alsenfelt återigen var tillbaka i fin form mellan stolparna, efter en lite tveksam insats i måndags mot AIK.

I den 3:e perioden kunde Leksand göra 0-2. Patrik Hersley bröt sig loss, dribblade sig genom hela Frölundaförsvaret och satte sitt 24:e mål för säsongen i nät bakom Linus Fernström i Frölundakassen.

Därefter kontrollerade de blåvita händelserna ännu mer och när Frölunda i ett sista desperat försök plockade Fernström tog det bara några sekunder innan man kunde punktera matchen helt, 0-3, efter 19:24 genom Pär Edblom.

3 mycket, mycket tunga poäng för Leksand. 3 direkt nödvändiga poäng för att spänningen fortsatt ska leva in i det sista. Hade man inte vunnit här, ja, då hade det varit klart att det blir playoff, eller play in, som man visst kallar det, för Leksands del. För, trots denna segern gick de andra resultatetn inte alls vår väg och Leksand är fortfarande kvar på 8:e plats inför den sista omgången. det är dock bara 2 poäng upp till Brynäs på 6:e plats, 3 upp till Färjestad, som man inte kommer rå på, eftersom att Färjestad har mycket bättre målskillnad än Leksand. så det är den där 6:e platsen man får sikta in sig på och den har som sagt i nuläget Brynäs, 1 poäng före Modo och 2 poäng före Leksand. För att det ska gå Leksands väg är det alltså bara seger som gäller imorgon, samtidigt som både Brynäs och Modo förlorar. Gör man inte det, då blir det play in för Leksands del.

Såhär gick det i de övriga matcherna:
Luleå - Färjestad 1-3
Modo - Skellefteå 4-2
Växjö - AIK 3-2
Linköping - Brynäs 2-3
HV 71 - Örebro 2-4

Som sagt, alla resultat var emot Leksand. färjestad vann. Brynäs vann. Modo vann. Alla 3 lagen där framför vann alltså. Inte bra. Tänk då om Leksand hade tagit den där segern mot AIK i måndags, den där trepoängaren som skulle vara given. då hade man stått på 83 poäng nu, lika många som Färjestad, legat 6:a i tabellen och t.o.m. haft häng på Luleå där på 4:e platsen inför den sista omgången. Seger imorgon hade då räckt, då hade saken varit klar. nu är den inte det. Seger är det nu som gäller, men samtidigt måste som sagt både Brynäs och Modo förlora. Brynäs möter Luleå i ett troligen ganska välfyllt Läkerol arena och Modo gästar Jönköping och Kinnarps arena. Det är väl egentligen den senare matchen som kan bli mest problematisk. HV har inget att spela för, men det har i högsta grad Modo. Luleå har ju sin 4:e plats och därmed hemmaplansfördel i slutspelet att spela för, så de kan nog göra sitt med Brynäs om vi har tur och sedan får vi hålla alla tummar som går för att HV tar 3 poäng mot Modo...

I den här omgångens matcher tog Färjestad hursomhelst ledningen redan efter dryga minutens spel. den ledningen höll man enda in i 3:e perioden, då Luleå kvitterade. I det läget var Färjestad och Modo över sträcket med 81 poäng, samtidigt som Brynäs hade tappat sin ledning mot LHC, som hade gripit efter det sista halmstrået och kvitterat till 2-2. Det innebar att Brynäs hade 80 poäng, samma som Leksand, och LHC hade 77. Clubben var alltså tvungna att göra ännu ett mål för att ha chansen till direktplatserna. ett mål till föll också i Cloetta C, men som ni ser ovan var det inte hemmalaget som gjorde det, utan det var brynäs, som sedan höll undan och därmed såg till att göra klart med en play in-plats för LHC, som kommer att sluta 9:a i årets serie. I och med det målet klättrade Brynäs förbi både Färjestad och Modo, upp på 82 poäng. Då var man 5:a i tabellen. Färjestad ville dock annat och genom 2 snabba mål mot Luleå så avgjorde man matchen och säkrade därmed i princip en direktplats. Man är uppe på 83 poäng. Brynäs har 82 och Modo, som tyvärr för Leksands del, gjorde det lite överraskande och vann mot Skellefteå, där erik Hanses, Leksandsmålvakten från förra säsongen, gjorde debut, har 81 poäng. så, trots Leksands fina seger och Osscar Alsenfelts nolla nere i Göteborg är Leksand alltså fortfarande kvar på 8:e plats och får i nuläget möta Linköping i play in-serien i bäst av 3 matcher. Mardrömsmotstånd för Leksand skulle jag nog säga, även om man kanske, kanske, kan ha ett litet övertag nu, eftersom att man bröt förbannelsen och vann senast uppe i tegera arena. I cloetta C har man dock inte vunnit på hela säsongen och gör man inte det nu heller i match 1, ja, då har man en enorm press i match 2 och 3, som man i sådant fall kommer spela på hemmaiss.

Ja, som ni förstår blir det oerhört spännande det här imorgon och det är som sagt bara att hålla alla tummar och tår som går för att Leksand tar 3 poäng mot Växjö och att Luleå gör sitt med Brynäs och att HV gör sitt med Modo. Det är det som gäller, så, nu kööör vi!