LHC-spöket är besegrat!

Under tisdagskvällen kom LHC på besök till Tegera arena. Det var 2 formsvaga lag som ställdes mot varandra nere på isen. På förhand talade dock allt för en LHC-seger. Östgötarna är nämligen det lag som Leksand har haft i särklass svårast mot den här säsongen och där man har förlorat stort alla gånger lagen har mötts. 1-6, 1-5, 1-4 och 1-7 har det slutat. Totalt alltså 4-22 i målskillnad och 0/12 poäng. Tung, tung övervikt för bortalaget rent statistiskt alltså.

Nu var det dock ny match. Det gamla var glömt, eller ja, det fanns så klart i bakhuvudet hos spelarna, men det mäktes inte i den här matchen, som var betydligt jämnare än de tidigare matcherna. De tidigare matcherna har visserlogen också vara jämna till viss del, men sedan har det runnit iväg.

Nu kunde dock Leksand ta ledningen i slutet av 1:a perioden. Martin Grönberg gjorde sitt 1:a mål i seniorsammanhang. 1-0 efter den 1:a perioden alltså.

I den 2:a perioden kunde man öka på till 2-0 och vem gjorde det om inte Patrik Hersley. Hans 20:e mål för säsongen och därmed 1:a gången den här säsongen som de blåvita gör mer än 1 mål på LHC.

Reduceringen skulle dock komma, också den i powerplay, precis som Hersleys mål. Chad Kolarik tryckte in 2-1 för LHC, vilket gav ytterligare energi för bortalaget. Leksand stod dock emot trycket och kunde sedan själva trycka tillbaka Linköping. Kevin Kapstad hade bl.a. ett jätteläge, men Christian Engstrand var tät den gången. 3-1 hängde dock i luften. då kom istället 2-2. Dryga minuten från paus. en riktig kalldusch för de blåvita och räkna med att de tidigare matcherna gjorde sig påminda hos de blåviya i paus...

Leksand skulle dock få en kanonstart på sista perioden. Man fick efter bara någon minuts spel spela powerplay. Ett bra sådant med flera bra chanser och ett statiskt tryck nere mot Engstrand, som dock klarade av det. Ett nytt powerplay skulle dock vänta för de blåvita kort efter att LHC blivit fulltaliga och den här gången small det bakom Engstrand. Patrik Hersley, igen, med sitt 21:a mål för säsongen. Ett mål som gör att han tangerar den tidigare Leksandsbacken Jan Huokkos målrekord för backar från säsongen 98/99. Stort av Hersley och mycket talar väl för att han kommer ta över det där rekordet helt och hållet innan säsongen är över.

LHC vaknade hursomhelst till lite efter målet och pressade på ganska bra, men Alsenfelt stod i vägen och backarna gjorde det allmänt bra.

Som en ren lättnad kom så 4-2, med drygt 5 minuter kvar att spela. Johan Ryno, som nu var tillbaka efter sin skada, drog till och satte pucken i krysset bakom Engstrand. 5-2 kom sedan också, i tom kasse, genom Jakob De La Rose. 5 mål framåt för Leksand alltså. Det händer inte varje dag. Bara 2:a gången den här säsongen man mäktar med så många mål framåt.

LHC spöket är därmed besegrat och det här måste vara en av säsongens skönaste segrar, inte minst som jag är från Östergötland och många häromkring och i min närhet håller på just LHC. Att dessutom besegra spöket som har växt sig allt större ju längre säsongen har gått är inte heller helt fel. Inte heller att Patrik Hersley tangerade målrekordet för backar och att detta var Leksands 500:e seger i Elitserie och SHL-sammanhang är inte heller helt fel. Kort sagt, en rakt igenom blåvit och härlig kväll.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Örebro - Modo 0-1
AIK - HV 71 3-1
Växjö - Skellefteå 1-2 SD
Färjestad - Brynäs 3-2 SD
Frölunda - Luleå 4-2

Växjö var bara sekunder från ett straffavgörande, men då klev Joakim Lindström fram och avgjorde för serieledande Skellefteå, som därmed gick upp på 97 poäng.

Brynäs hade återigen petat Johan Holmkvist, trots att Berhard Starkbaum är skadad. Detta till förmån för unge Jonas Johansson. Han gjorde en briljant insats och motade typ 45 skott. Ändå räckte det bara till 1 poäng för Brynäs, som därmed fick se sig passerade av Leksand i tabellen.

Örebro tog inte chansen att närma sig lHC. I och med att Clubben fick stryk, igen, så kunde Örebro minska avståndet ner till 6 poäng, men med matchens enda mål kunde Modo gå segrande ur det hela och avståndet är därmed fortfarande 9 poäng upp till LHC för Örebro.

AIK tog dock chansen. Chans och chans föresten, det kommer ju givetvis bli kvalserien för Gnaget, men man överraskade ändå genom att slå HV med 3-1, inför en publik som var mer fåhövdad än den som såg matchen i Div. 1 mellan Hammarby och Tumba i fredags, då det nästan var 6000 personer på Hovet. Hammarby spelar vanligtvis inte på Hovet, men nu gjorde man det och att man då drar mer publik än AIK, som spelar i Sveriges högstaliga, det är illa för AIK, riktigt illa. Segerna med 3-1 är dock grym och det var AIK:s första poäng på jag vet inte hur länge.