Underhållande match i Övik

Drygt 6300 åskådare fanns på plats under söndagen när Leksand gästade Övik och Modo, där man fick se en ganska jämn inledning av matchen, men Modo fick ett tidigt powerplay, som dock inte resulterade i något mål. 1-0 var dock väldit nära strax efteråt, men då stod Jon Knuts för ett fenomenalt hemjobb och avstyrde det hela när modospelare i princip bara skulle lägga in pucken i nät.

Leksand ville inte vara sämre. David Åslin var om möjligt ännu närmre 0-1 än vad Modo strax innan var, men nu var det Modoiter och Jaanos Hari som offrade sig för att undvika mål bakåt, på samma sätt som knuts tidigare hade gjort.

Leksand fortsatte dock att pressa på och Brunnström hade ett skott i stolpen, varefte Mattias Ritola avslutade, efter ett riktigt mönsteranfall av de blåvita, där alla spelare på isen var involverade, ett riktigt klappklappspel skulle man kunna säga, och det var 0-1.

Bortalaget fortsatte sedan att trycka på och 0-2 var ytterst nära, men då hade Adam Reideborn i Modokassen marinalerna med sig när han räddade med axeln.

Leksand var helt klart det vassare laget, skapade helt klart hetast chanser och när Niklas Torp satte in en rejält ful tackling på martin Grönberg var det Leksands tur att spela powerplay. 2+10 på Torp. Leksand är näst bäst i serien i PP, medan Modo nästan släpper in mål på 25% av alla boxplay. Med andra ord var det stor chans till 0-2, men den här gången drog Modo det längsta strået och det var fortsatt 0-1.

Leksand fick ytterligare ett powerplayläge med knappa minuten kvar av perioden, men då var Modo närmst 1-1, när Ritola inte kunde behålla pucken på egen blå och Samuel Pålsson fick tag i den, kom fri med Alsenfelt och bara skulle lägga in den melan hans ben, men då var Alsenfelt där och räddade det gratisläget och det var fortsatt 0-1 efter den 1:a perioden.

Leksand fic börja 2:a perioden i powerplay också, men det blev inget av det, men minuter senare var det dags ien och nu satte de blåvita enorm press nere mot Reideborn i Modokassen. Han stod också för en riktig kanonräddning med skridskospetsarna, annars hade det varit 0-2. Man fortsatte dock att pressa på, Modospelarna satt nästan i knät på Reideborn, så tillbakapressade var man, men till slut lyckades man reda ut det hela och man klarade av det numerära underläget, med nöd och näppe.

Istället var det Modo som kunde kvittera. Jonas Anelöv nöp dit den vid bortre stolpen hos Alsenfelt. Modos totalt 5:e skott på mål i matchen, så rättvist var det inte sett till matchbilden, men 1-1 var det ändå.

Minuter senare blev det en dubbelutvisning, varefter Daniel Josefsson drog ner Gustav Possler, vilket innebar spel 4 mot 3 för Modo i nästan 2 minuter. Modos PP är dock inget att hänga i julgranen och det var det inte nu heller. Leksand klarade av det utan några större problem och matchen var fortsatt helt jämn rent målmässigt, men det var alltjämt Leksand som hade ett spelmässigt övertag, även om Modo nu hade ryckt upp sig avsevärt efter kvitteringen.

Andra halvan av perioden var ganska grinig och inte särskilt underhållande. Inga större farligheter, inte alls samma roliga och underhållande match som tidigare. Matchen stod verkligen och vägde, nästa mål skulle få stor betydelse och till slut kunde Modo, helt ologiskt sett till hela matchen, göra 2-1. Kändes som att Leksand tappat greppet litegrann om det järngrepp man tidigare hade och plötsligt var det Modo som satt i förarsätet inför 3:e perioden.

Det skulle bli spännande att se om Modo kunde hålla undan i den 3:e perioden. Man har haft en tendens att tappa ledningar mot slutet av matchen och sedan också förlora i sudden/straffar och mycket riktigt. Drygt 2 minuter in i perioden var det Mattias Ritola som satte sin 2:a kasse för kvällen när han utjämnade för Leksand.

Minuter senare fick man ytterligare en chans i powerplay. 3:e gången för kvällen och rent statistiskt sett så borde det snart vara mål. Mycket riktigt. Firma Ritola/Ryno/Sallinen snurrade på ordentligt och till slut slog Tomi Sallinen upp ett stenhårt skott i nättaket bakom Adam Reideborn, det var 2-3 och vips så hade Leksand vänt på steken på mindre än 5 minuter.

Modo hade dock på inget sätt gett upp. Gustav Possler var ruskigt nära på att kvittera bara minuten senare, men Alsenfelt var snabbt med på noterna och klarade det.

Priset för matchens räddning tog dock Reideborn, när Martin Grönberg kom fri några minuter senare. Reideborn var i princip helt borta och Grönberg skulle bara lägga in den i öppen kasse, vilket med stor sannolikhet hade stängt matchen, men Reideborn hann på något sätt dit och räddade. Alsenfelt var dock inte mycket sämre, utan strax efteråt gjorde han en makalös räddning, liggandes på isen, efter att till synes tappat kontrollen på skridskorna. 3-3 var således enormt nära, men det var fortfarande 2-3-ledning för Leksand.

När Modo fick powerplay drygt halvvägs in i perioden small det dock till slut. Joonas Nättinen smällde in 3-3 och matchen var inte logisk någonstans. Mycket underhållande med jättelägen åt båda håll och nu dessutom helt jämnt målmässigt igen, trots att Leksand, efter ledningsmålet, klart var det bättre laget, precis som innan Modo kvitterade fram till 1-1.

Det var egentligen lite samma situation som i 2:a perioden, då Leksand hade ledningen och hade bud på 0-2. Istället kvitterade Modo och sedan kom också 2-1. Här hade Modo just 2-1, Leksand vände och hade återigen en enmålsledning, men Modo kvitterade på nytt. Mönstermässigt borde det alltså bli Modo som nu skulle göra 4-3...

Det var dock Leksand som pressade på mest och 3-4 var inte långt bort, men inget mål kom och det var 3-3 efter 3 spelade perioder.

I förlängningen fortsattes det att radas upp chanser. Gustav Possler var först ut och egentligen bara skulle lägga in 4-3 bakom Alsenfelt, men ramlade istället och spelet 3 mot 3, som är nytt nu efter jul, fortsatte. ytorna var gigantiska och Modo skapade ytterligare ett jätteläge innan Leksand i princip hade ett friläge, men Reideborn gjorde en ny jätteräddning, innan det var Alsenfelts tur att göra en räddning utöver det vanliga. Inga mål föll dock och straffar skulle få avgöra den här matchen.

Först ut var Sallinen för Leksand. Säker straff i mål.
Simon Önerud var först ut för Modo. Sköt utanför.
Ryno var näst på tur för Leksand, men nu räddade Reideborn.
Alsenfelt läste Modos 2:a straff utmärkt och då hade Leksand läge att avgöra.
Johan Ryno lade den, men missade.
Då hade Modo en sista chans att hålla liv i straffläggningen, men lyckades inte och bonuspoängen gick till Leksand.

Övriga matcher:
HV71 - Skellefteå 3-1
Linköping - Örebro 2-3 SD
Växjö - Luleå 1-2
Djurgården - Brynäs 5-2
Färjestad - Frölunda 6-2

Skellefteå tog ledningen i Jönköping, men sedan vände hemmalaget i 2:a perioden, en ledning som man sedan höll och SAIK inkasserade därmed 2:a raka förlusten.

LHC hade ett rejält grepp om matchen mot Örebro. Man gjorde 1-0 i 1:a perioden och ökade sedan på till 2-0 i 2:a perioden. Det såg kassaskåpssäkert ut, menpå bara någon minut i 3:e perioden hade Örebro, trots att man var helt utspelade, både reducerat och kvitterat fram till 2-2, ett resultat som också tog matchen till förlängning, där ÖHK också fick med sig bonuspoängen. Snacka om att tappa 2 poäng för LHC, som därmed också fick se sig passerade i tabellen av just Örebro.

Luleå hade trots Växjödominans en lika stabil ledning som LHC, men lite nerver blev det ändå i matchen när Växjö plockade målvakten och fick in en reducering, men närmre än 1-2 kom man inte och Luleå tog 3 nya viktiga poäng.

Djurgården öppnade urstarkt i globen och hade hela 3-0 innan den 1:a perioden var över. Seda ökade ma på till 4-0 i den 2:a, inna Brynäs kunde reducera. När 5-1 kom i 3:e perioden gick stora delar av Brynäsklacken hem och Järnkaminerna skanderade glatt "ska ni gå hem nu?" och "sämre klack än Leksand, ja ni har sämre klack än Leksand, sämre klack än Leksand, ja ni har sämre klack än Leksand". Tung, tung afton för Brynäs med adra ord och man fortsätter att ha det svårt på borrtais. Faktum är att man kan ligga uder sträcket vid nyår, om man förlorar på tisdag, samtidigt som Leksand slår Färjestad.

Ett Färjestad som docj krossade serietrean, som man numera är, Frölunda, med klara 6-2. Likt Djurgården öpnade man matchen urstarkt och hade 3-0 efter den 1:a perioden. Så ja, det blir en svår nöt att knäcka för Leksand på tisdag, då det är halsdukens dag i Tegera arena igen. Mycket talar också för att det blir fullsatt då.