Storseger i Växjö!

Leksand fick minst sagt en smakstart i Vida arena. Efter bara drygt 5 minuters spel kunde Robin gartner dra iväg ett skott som Bergenström styrde på en Växjöklubba och in i mål bakom Christopher Nilstorp, som inte hade en chans på den pucken.

Bara minuten senare var det dags igen och nu var det Robin Gartner själv som höll sig framme och gjorde sitt 1:a mål i Leksandströjan när han utökade ledningen till 0-2.

David Åslin var riktigt bra i matchen, men det fick ett abrubt slut när Växjös Gustav Rydahl satte in en ful huvudtackling på Åslin, som givetvis inte spelade mer i matchen. Det gjorde inte Rydahl heller. Han fick matchstraff och 4 matchers avstängning för tilltaget. Jag hoppas bara att Åslin kan vara tillbaka mer snart än vad Daniel Färnholm har varit i Djurgården efter John Franssons jättefula huvudtackling på honom för 2 månader sedan. Färnholm är fortfarande inte tillbaka i spel efter det.

Leksand kunde i vilket fall utöka ledningen ytterligare i det 5 minuter efterfööljande powerplayet. Nu var det Fabian Brunnström som hittade nätet bakom Nilstorp och det var 0-3 till Leksand.

Därefter fortsatte man att kontrollera spelet, men mot slutet av perioden kom Växjö tillbaka litegrann, men Oscar Alsenfelt höll tätt och det var 0-3 efter 1:a perioden.

28 sekunder in i mittenakten kom dock växjös mål. Cory Murphy spräckte Alsenfelts nolla och det var reducerat fram till 1-3.

Växjö fortsatte sedan att trycka på för ännu en reducering, men Alsenfelt och Leksand höll tätt och istället var det Mattias Ritola som kunde utöka bortalagets ledning fram till 1-4.

Växjö var kanske värda ett mål till när man spelade så bra och radade upp chanser mot slutet av perioden, men Alsenfelt fortsatte att spika igen och det var 1-4 efter 2 spelade perioder.

I 3:e var det återigen Växjö som pressade på för vidare reduceringar, men Alsenfelt var i kanonform och plockade allting. Istället var det, precis som i den 2:a perioden, Leksand som kunde göra mål. Jon Knuts gjorde 1-5 för bortalaget, men det dömdes bort efter videogranskning. Istället var det Fabian Brunnström som hittade nätet på nytt, när han fastställde slutresultatet 1-5.

Det var Leksands klart största seger den här säsongen. Det var också 1:a gången man släppte in mindre än 2 mål i en match. Alsenfelt hade faktiskt en räddningsprocent på hela 97,5% när han plockade 39/40 skott, till skillnad från Nilstorp, som bara tog 7/10 skott han fick på sig i 1:a perioden. Sedan var det unge Stefan Steen som vaktade Växjökassen. Han tog 12/14 skott och hade en räddningsprocent på 85%. Totalt sköt Leksand alltså 24 skott och gjorde 5 mål. Det är ruskigt bra effektivitet.

Övriga matcher slutade såhär:
Luleå - Brynäs 3-2
Frölunda - Skellrfteå 1-2
Modo - Örebro 2-5
HV71 - Linköping 1-2 str
Djurgården - Färjestad 2-3 SD

Det var ingen rolig kväll för Jonas Nordkvist uppe i Luleå. Först missade han helt öppet mål när han kunde ge Brynäs ledningen med 2-3 och sedan åkte han på en rejäl tackling, kunde inte stödja på ena benet, leddes av isen och blir troligtvis borta ett längre tag. Dessutom kunde Luleå sedan avgöra och ta alla 3 poäng när Pär Ledin avgjorde för hemmalaget. Tidigare hade Cam Abbott gjort 2 mål, vilket totalt gav 5st i hans målprotokoll. Luleå kunde då ta sin 2:a raka seger.

Markus Svensson storspelade på nytt när han för :2:a matchen i rad i högsta grad bidrog till att hans Skellefteå tog ännu en seger, 2:a raka mot frölunda, och befester sin serieledning. Det är ganska häftigt egentligen. Man har tappat nästan halva truppen från förra säsongen, nästan 400 poäng är borta, men ändå har man fått ihop det här laget till ett serieledande lag som ångar på precis på samma sätt som det "gamla" Skellefteå gjorde både förra året och för 2 säsonger sedan.

Bingo för Leksand att Modo föll på nytt, nu hemma mot Örebro, men inte lika bra att Färjestad tog poäng på Hovet. Annars hae det bara varit 3 poäng upp till dem där över sträcket. Nu är det 5. Leksand och Modo står dock på samma poäng och jag tror sart att Leksand lämnar den där jumboplatsen på nytt, i synnerhet om man fortsätter med den här fina stilen. 1-5 i Vida arena är inte illa och man är med det bara 3:e laget den här säsongen som har tagit full pott där nere. För Färjestad var det Joakim Nygård som kunde avgöra, bara 34 sekunder in i sudden och i Jönköping var det Jeff Taffe som satte den avgörande straffen för LHC.