Leksand upp över kvalsträcket!

Det var fullsatt i Tegera arena när det var dags för årets sista match. Färjestad stod för motståndet och läktarna kryllade av halsdukar, eftersom att det på nytt var "Halsdukens dag" i arenan. Ett häftigt initiativ av Superstars. det skapar en grym atmosfär och en grym stämning i hela arenan.

Matchen då?
Ja, det var en ganska avvaktande historia till att börja med, men så småningom var det Leksand som så smått tog tag mer och mer i taktpinnen, fick 2 powerplay, dock utan resultat, men gjorde till slut ändå 1-0, ett mål som dock dömdes bort p.g.a. spelare i målgården och det var alltjämt 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom dock målexplossionen. Toni Kähkönen stänkte in sitt 3:e mål för säsongen drygt 3 minuter in i perioden och bara minuter senare var han framme igen, efter fint förarbete av johan Ryno och Mattias ritola, precis som vid 1-0-målet, och stänkte in 2-0 för Leksand.

Det stannade dock inte där. Innan perioden var över hade Jens Bergenström ökat på till 3-0 och trots 2 powerplay för Färjestad så var ställningen just 3-0 efter 2 spelade perioder. Tryggt och säkert, samtidigt som Brynäs lå under med samma siffror, 0-3, hemma mot Växjö. Det innebar att de blåvita i detta läget passerade Brynäs i tabellen och för 1:a gången den här säsongen var över det där kvalsträcket.

Än så länge var det dock 1 period kvar, men det fortsatte bara i samma takt. Färjestad pressade visserligen på bra, men Osvar Alsenfelt stod emot och Leksand kontrade med farliga spelvändningar och det var också Leksand som skulle göra 4-0. Fabian Brunnström slog in pucken i nät bakom PW i Färjestadskassen.

Allt såg kassaskåpssäkerrt ut och majoriteten av de 7650 åskådarna i Tegera arena var mer än nöjda, men man ska inte ropa hej för tidigt. Färjestad skulle trots allt krypa närmre. 2 snabba mål gav Värmlänningarna lite hopp, men närmre än så kom man inte. Andreas Appelgren tog timeout efter de 2 snabba baklängesmålen och det hjälpte, för efter det spikade Alsenfelt igen under de sista minuterna och Leksand kunde vinna matchen med 4-2 och ta 3 härliga poäng, vilka som sagt innebär att man framförallt klättrar över sträcket, förbi Brynäs, som mycket riktigt föll hemma mot Växjö med klara 0-4. En härlig nyårspresent för oss alla blåvita fans, supportrar, spelare, ledare och alla som rör Leksands IF.

De övriga matcherna slutade såhär:
Örebro - HV71 1-3
Skellefteå - Linköping 1-2
Frölunda - Modo 2-0
Luleå - Djurgården 3-1
Brynäs - Växjö 0-4

Serieledande Skellefteå är inne i en liten svacka. Här kom 3:e raka förlusten och man är nu "bara" 5 poäng före HV närmast bakom. Detta efter att LHC tagit ledningen I Luleå tog i den 2:a perioden. När Skelefteå sedan skulle kvittera i powerplay gjorde LHC istället 0-2, i boxplay. Reduceringen kom visserligen senare, men trots en rejä anstormning mot slutet höll bortalaget undan och man passerade därmed Örebro i tabellen på nytt. Örebro, som ju gick förbi LHC senast, efter att man vänt på steken i sista perioden, trots massivt Linköpingsövertag. Här hamnade man också i underläge, när HV gjorde 0-1 med knappa minuten kvar av 1:a perioden och sedan ökade på till 0-2 i 2:a. Den här gången kom man dock inte ikapp. Ville Viitaluoma gjorde visserligen 1-2 bara dryga minuten in i 3:e perioden, vilket skapade rejäl spänning, men hela vägen räckte man inte den här gången och HV kröp därmed närmre Skellefteå där i toppen.

Brynäs fortsätter som sagt att gå väldigt tungt. 0-4 hemma mot Växjö är inte bra. Det ser darrigt, osäkert och rakt igenom instabilt ut i Brynäslägret. Självförtroendet lyser med sin frånvaro och ibland är det nästan som att man inte vågar trampa igång eller göra något och så rinner den potentiella chansen ut i sanden. Nej, som det är nu får man inte till något över huvud taget och man är nu, som sagt, under kvalsträcket, tillsamman med Modo, som också de förlorade på nytt. 2-0 nere i Scandinavium och äntligen fick Frölunda vinna igen. 7 raka matcher utan fullpoängare hade man, men nu släppte nog en sten från alla deras hjärtan och man kan nog fira nyår med gott samvete trots allt. Det kan man med all säkerhet i leksand också, för, återigen, äntligen, efter 33 omgångar, är vi äntligen över det där nedre sträcket och förhoppningsvis kommer vi att hålla oss där nu också. Fakrum är att det bara är 7 poäng upp till direkt slutspel utan playin. Det är 2 poäng ner till Brynäs och 6 poäng ner till Modo. Så ja, skutan är onekligen på väg åt rätt håll!

I luleå tog hemmalaget ledningen redan efter drygt 3 minuter. Djurgården kvitterade sedan, men 43 sekunder från paus i den 2:a perioden kunde Johan Forsberg återigen ge hemmalaget ledningen, en ledning som man höll enda in i mål. Daniel Zaar satte spiken i kistan med sitt 3-1-mål i öppen kasse. Skön seger för Luleå, som därmed klättrade förbi både Djurgården och Färjestad i tabellen.