33 sekunder från 3 poäng

5224 åskådare fanns på plats i Tegera arena under torsdagskvällen, för näst sista matchen innan jul, när Luleå kom på besök. Senast man var i Tegera blev det en riktig stjärnsmäll, när man vann med förkrossande 0-8. Leksand fick dck revansch senast uppe i Luleå. det har alltså hittills bara blivit bortasegrar lage emellan.

Det var också här bortalaget som öppnade matchenn bäst. Man fick ett tidigt powerplay, men lyckades inte utnytja det. Det tände Leksand, som istället fick spela PP, där man även fick med sig ett straffslag, som Linus Hultström dock missade. Powerplayet resulterade inte heller i något mål, varken den gången eller några minuter senare, när Luleås Cam Abbott visats ut, men också det här underläget klarade Luleå av och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom dock målen och det var Leksand som stod för dem. Jon Knuts styrde in sitt 1:a mål i Leksandströjan för den här säsongen, vilket betydde 1-0 för hemmalaget.

2-0 kom också, när johan Svedberg stod för fint förarbete. Han fick fram pucken till Bergenström, som rundade kassen, passade Himelfarb, som nu var tillbaka efter sin skada, som kunde slå in 2-0 bakom Joel Lassinantti i Luleåkassen. Det var också ställningen efter 2 spelade perioder och läget såg onekligen ljust ut.

I 3:e fortsatte Leksand att trumma på under de första minuterna och 3-0 kändes närmre än 2-1. Luleå tog dock timeout och fick därefter utdelning direkt. cam Abbott, som verkligen är het nu, stänkte in sitt 5:e mål för säsongen bakom Oscar Alsenfelt.

Sedan fortsatte Luleå att pressa. Lekand fick mest försvara sig, men stack upp när man fick chansen och Mattias Ritola var t.o.m. nära på att avgöra matchen på ett sådant läge, när han kom fri med Lassinantti med 4 minuter kvar att spela. 3-1 där och uppförsbacken hade varit blytung för Luleå. Nu gick Lassinantti segrande ur den duellen och istället kunde Luleå, när man plockat just Lassinantti, sätta 2-2 i nät bakom Alsenfelt, med 33 sekunder kvar att spela.

Matchen gick således till sudden och där var det Leksand som pressade, men Luleå som gjorde mål. Pär Ledin var på rätt plats när Cam Abbott sköt och det var 2-3 till bortalaget, 2 poäng till Luleå, 1 till Leksand, vilket innebär att man fortsatt är sist i tabellen, eftersom att Modo också tog 1 poäng borta mot Djurgården, för såhär gick det i de andra matcherna:

Skellefteå - Brynäs 2-1
Linköping - Växjö 0-6
Färjestad - HV71 4-2
Örebro - Frölunda 6-3
Djurgården - Modo 3-2 str

Som synes inga vidare resultat för Leksand. 1 poäng till Modo, 2 poäng till Luleå och 3 pinnar till Färjestad. Det innebär att det nu är Brynäs som återigen ligger närmst över sträcket, 6 poäng framför Leksand och Modo. Modo, som här fick med sig 1 poäng från Hovet. Det såg dock länge ut att bli 3 poäng, för man gjorde tidigt 0-1 och det stod sig enda in i 3:e perioden, då William Nylander satte 0-2. Matchen såg stängd ut, men hemmalaget ville annat. Micke Samuelsson satte 1-2 i powerplay och sedan kunde Henrik Eriksson sätta 2-2 bara minuten senare. Det tog matchen till förlänging och straffar och där klev återigen Micke Samuelsson fram och satte den avgörande straffen.

Brynäs kämpade och slet uppe i Skellefteå, men det räckte inte för poäng, även om det satt långt in. Det stod 0-0 tills det återstod drygt 12 minuter. Då bombade hemmalaget in 2 snabba mål genom Martin Lundberg och Daniel Widing, vilket blev matchavgörande, även om Brynäs kröp närmre med sitt 2-1-mål 6 minuter från slutet. Bra för Leksand, men framförallt, imponerande av Skellefteå. Det har var 7:e raka segern, vilket är nytt klubbrekord genom tiderna. Eftersom att Frölunda också förlorade nere i Örebro så är man nu 7 poäng före just Frölunda i tabellen. Ruskigt imponerande av SAIK får man ändå säga.

Slutligen måste vi ju notera Växjös kross av LHC. LHC, som normalt sett är starka hemma i Saab arena. Det var man inte här. Växjö gjorde precis det som Leksand gjorde i Vida arena i lördags, man ledde med 0-3 efter den 1:a perioden och vann till slut med klara 0-6! Det ska dock ha varit en del tur i målen, men 0-6 är ändå alltid 0-6.