3 poäng i Globen!

Det var fullsatta läktare i Globen, 13 850 åskådare, när Leksand för 2:a gången den här säsongen kom på besök till huvudstaden för att möta Djurgården. Det var rejält drag på läktarna även denna gången, redan innan matchen triggade de båda klackarna varandra ganska hårt och precis som senast hade Järnkaminerna samlat en enorm klack, som fick hållas på 2 etage på ena kortsidan, och det hördes. Ett enormt tryck och att Djurgården har en av Sveriges mäktigaste och bästa klackar råder det ingen tvekan om. De kan låta, det är ett som är säkert. Det kan å andra sidan Superstars också och för att vara en bortamatch hade man dragit dit en ganska stor klack och de skulle få anledning att höras...

...Matchen inleddes dock ganska böljande. båda lagen skapade chanser och det var allt annat än tillknäppt, trots det massiva publiktrycket. Djurgården var dock det lag som hade det mesta av spelet, medan Leksand stack upp i några farliga kontringar när det gavs tillfälle för detta. Hemmalaget hade dock ett relativt kraftigt övertag, vilket inte minst märktes i skottstatistiken, 12-4. Alsenfelt hade dock samma fina form som innan juluppehållet mot Frölunda och motade alla 12 skotten, vilket innebar att det stod 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kunde dock Leksand ta ledningen. 01:18 in i perioden kontrade Leksand och Bergenström fick iväg ett skott som Sallinen var där och snappade upp returen på och det var 0-1 för Leksand.

0-2 var sedan också nära när Fredrik Händemark var ytterst nära på att näta. Djurgården var inte heller chanslösa och Markus Sörensen var grymt nära 1-1, men Alsenfelt var återigen med på noterna. Man kan säga att det var en jämn tillställning med 2 grymma målvakter, en riktig målvaktskamp. Spelmässigt var matchen också betydligt jämnare än i den 1:a perioden. Här var det chanser åt båda håll och matchen stod verkligen och vägde, men det var fortsatt 0-1 efter den 2:a perioden.

Kvitteringen kom dock knappa minuten in i 3:e perioden. Markus Sörensen fortsatte att vara het och kunde till slut få hål på Alsenfelt.

Minuten senare skulle dock Leksand återta ledningen, när Mattias Ritola, efter fint förarbete av Jens Bergenström och Tomi Sallinen, kunde ge bortalaget ledningen, i powerplay, e spelform som man är näst bäst i i hela serien.

Efter målet bacade de blåvita hem lite väl mycket och Djurgården ökade trycket ännu mer. Stora delar av perioden var det spel mot 1 mål, Djurgården och stora delar av Globen mot Oscar Alsenfelt. den senare visade dock fortsatt upp en fantastisk form, precis som han gjorde mot Frölunda innan jul och stannade på en räddningsprocent av 97,5%. Grymt! Han gick också segrande ur kampen med Djurgården, även om hemmalaget fick in en kvittering, men då hade slutsignalen redan gått och leksand kunde, med hjärtat i halsgropen, vinna matchen med 1-2. Hade det varit 5 sekunder mer kvar, ja, då hade Djurgården kvitterat, men nu höll Leksand och Oscar Alsenfelt emot och tog 3 blytunga poäng i bottenstriden. 3 poäg som också innebär att man lämnar jumboplatsen till förmån för Modo, som föll hemma mot Växjö, för såhär gick det i de övriga matcherna:

Modo - Växjö 3-4 SD
Färjestad - Luleå 0-1 str
Frölunda - Linköping 2-3 SD
Örebro - Skellefteå 3-2 SD
HV71 - Brynäs 4-2

Modo vände 0-1 till 3-1 hemma mot Växjö, men trots det lyckades man inte knyta ihop säcken till 3 poäng och därför är man nu sist i tabellen. Cory Murphy gjorde 3-2 och med knappa minuten kvar att spela satte Noah Welch 3-3 bakom Adam Reideborn i Modokassen, varefter Robert Rosén, 02:51 in i förlängningen avgjorde matchen. Det innebär att Modo nu är 2 poäng efter Leksand i tabellen.

Brynäs föll även de, när HV vann inför fullsatta läktare i Kinnarps arena med 4-2. Perfekt för Leksand, som därmed kan klättra upp på samma poäng som just Brynäs, om man slår Modo imorgon, samtidigt som Djurgården gör sitt med Brynäs. Snacka om viktig match i Övik. Vinner Modo är Leksand på nytt sist i tabellen. Så mycket står på spel där.

I Karlstad spelades en ovanlig 0-0-match, som Luleå till slut kunde vinna, när först Cam Abbott satte sin straff, vilket också Linus Persson gjorde. Chris Abbott satte 2:a straffen, men Toni Rayala missade, varefter Jan Sandström blev matchvinnare när han även satte Luleås 3:e straff, vilket innebar en slutlig seger med 0-1.

I Scandinavium tog hemmalaget ledningen, men LHC kvitterade knappt 2 minuter från paus i 1:a perioden. Frölunda kunde trots det gå till pausvila i ledning, efter att Oliver Bohm stänkt in sitt 3:e mål för säsongen. Ruskigt psykologiskt mål för Frölunda.Den ledningen höll man enda tills det bara återstod drygt 5 minuter av matchen. Då kunde Mattias Sjögren kvittera för LHC och sedan tog det bara 25 sekunder av övertiden innan Jonas Junland avgjorde för LHC. Sutt för Frölunda, minst sagt, särskilt som Skellefteå tappade poäng i Örebro, vilket gjorde att Frölunda här hade chansen att knapra in lite på det försprång som SAIK har i tabellen.

Detta efter att Örebro gjort det riktigt bra, inför, som vanligt i Behrn arena, fullsatta läktare. Derek Ryan och Martin Johansson såg till att hemmalaget hade 2-0 efter drygt halva 1:a perioden, men Skellefteå gav sig inte. 2-1 kom innan perioden var över och 02:27 in i 2:a perioden satte Miko Lehtonen 2-2 bakom Julius Hudasek. 10 sekunder in i förlängningen höll sig dock Martin Johansson dramme igen och avgjorde matchen. 2 viktiga poäng för Örebro.