7 års längtan är över, prmiären av SHL 2013/14!

Så var det då äntligen, äntligen här. Det vi alla blåvita fans har längtat efter, inte bara sedan 30 mars i våras, när avancemanget blev klart, utan i sju långa år. Jag pratar så klart om Leksands entré i Sveriges högsta serie. Elitserien hette det senast laget var uppe, SHL heter den nu. Detta var således inte bara lagets 1:a match i högsta serien på 7 år, utan även den 1:a SHL-matchen någonsin.

Ett fullsatt och gungande Tegera arena, precis som det var den där dagen i våras, den där magiska dagen i våras, var det nu. Superstars sjöng för full hals på Norra redan långt innan matchen drog igång och när laget så slutligen entrade isen var det till ett öronbedövande jubel från de 7650 åskådarna som fanns på plats i arenan. Biljettrycket har varit enormt innan serien drog igång och CMore hade t.o.m. beslutat att sända matchen i TV4, så att så många som möjligt skulle kunna se den. Biljetterna till arenan tog så klart slut i ett nafs och det är inte alla som har CMore.

Hursomhelst släppte Volmer Edkvist och Sören Persson pucken och säsongen var därmed igång.

Det var Brynäs som öppnade starkast, men efter någon lite tafatt minut tog Leksand över tillställningen. Man skapade flera fina chanser nere mot Johan Holmkvist i Brynäskassen och till slut fick man utdelning. Johan Svedberg satte ledningspucken i nät efter drygt 7 minuters spel och arenan fullkomligt kokade av hemmapublikens extatiska vrål.

Efter ledningsmålet var dock det roliga slut. Brynäs tog över matchen mer och mer ju längre perioden gick, men Oskar Alsenfelt var precis lika bra i mål som han var under kvalserien i våras. Han höll puckarna borta från nätet och Leksand kunde gå till pausvila med 1-0 på tavlan, trots en massiv Brynäspress mot slutet av perioden.

Den 2:a perioden blev tyvärr inte mycket bättre. Brynäs ägde matchen totalt och vann skotten med hela 15-4 i perioden. Man fick slutligen också utdelning, efter att Johan Ryno åkt på en ful spearing utan åtgärd från domarna. Istället kunde Brynäs strax därefter göra 1-1 genom Sebastian Enterfeldt.

Brynäs fortsatte att ånga på. Man skapade mängder med farliga chanser och Leksand hängde inte alls med. Man fick tag i pucken då och då, men tappade den nästan lika snabbt igen. Brynäs gjorde lite som man ville och 7 sekunder från pausvila kunde man också, enormt psykologiskt, ta ledningen med 2-1. Detta efter en rejält misstänkt offside. Inte heller här blåste domarna någon åtgärd och Brynäs hade alltså vänt på steken inför sista perioden.

Sista perioden fortsatte i ungefär samma stil som hela den 2:a och halva den 1:a. Brynäs dominerade och styrde spelet ganska säkert. Man fick också in 3-1 med drygt 5 minuter kvar att spela och där avgjordes matchen litegrann, även om Leksand hade några hyfsade chanser mot slutet. Det var dock egentligen aldrig någon fara och Brynäs kunde ta 3 poäng, inför en relativt stor bortaklack.

Övriga resultat enligt följande:
Skellefteå - Frölunda 3-2
AIK - HV 71 5-4 str
Luleå - Linköping 5-1
Växjö - Modo 1-2 SD
Färjestad - Örebro 2-3 str

Skellefteå hade 3-0 inför sista perioden, men Frölunda gjorde det bra och var inte långt ifrån att knipa poäng från mästarlaget från norr.

AIK var 21 sekunder från att ta 3 poäng hemma på Hovet, men HV plockade Wesslau och Elias Fälth kunde då sätta 4-4 i nät bakom annars så duktige Daniel Larsson i AIK-kassen. Senare kunde dock AIK ändå bärga bonuspoängen. Starkt dock av HV att komma tillbaka till 4-4, efter att AIK gjort 3-2 med 9 sekunder kvar av 2:a perioden och sedan 4-2 drygt 6 minuter in i sista.

Luleå var ganska överlägsna mot LHC. Lite överraskande kanske, men en säker seger tog man hursomhelst och precis som vi har blivit vana att se Luleå de senaste säsongerna så släpper man in få mål bakåt.

Modo tar 2 starka poäng i Växjö, trots sitt nya lagbygge med många nya importer och andra nya spelare. Bra jobbat!

Så går Örebro och straffvinner i Karlstad, i sin 1:a SHL-match. Starkt!

3 matcher i Allsvenskan har också spelats idag. Såhär gick det:

Södertälje - Mora 3-4 str
Malmö - Troja 4-0
Oskarshamn - Asplöven 5-4

SSK gjorde 2 snabba mål efter dryga kvartens spel, men Mora reducerade innan perioden var slut och i 2:a kvitterade man också. SSK återtog dock ledningen tidigt i sista perioden och det såg ut att räcka till 3 poäng, men Mora kvitterade återigen, 57 sekunder från slutet och sedan satte Kevin Mitchell och Ryan Thang sina straffar för Mora, medan Damien Fleury och Jonas Engström missade för Södertälje. Därmed gick bonuspoängen till Mora.

Malmö nollade Troja och tog ytterligare 3 poäng. alla 4 målen kom i powerplay, 2 i 1:a och 2 i sista perioden.

Oskarshamn inledde målskyttet mot Asplöven, men Asplöven vände, genom 3 snabba mål på mindre än 4 minuter. Sedan gjorde Oskarshamn samma sak, men i mitten av matchen och med ännu mindre mellanrum. På 2 minuter hade man vänt 1-3 till 4-3. Man gjorde sedan också 5-3 och 4 sekunder från slutet kunde Asplöven och Lars Bryggman fastställa slutresultatet, 5-4.