Viktig seger mot AIK!

Det var en viktig match för båda lagen. Vid seger för AIK skulle man bara vara 2 poäng bakom Leksand. Vid Leksandsseger skulle man dra ifrån och vara 8 poäng före Gnagarna. AIK hade dock ett ganska rejält övertag sett till tidigare matcher i år. 5-1 i poäng och en målskillnad på 8-4.

Här var det dock Leksand som inledde matchen bäst och Johan Ryno hade ett grymt läge efter bara några minuters spel, men inget mål där. Istället var det Patrik Hersley som, med ännu ett slagskott, hittade nätet bakom Daniel Larsson i AIK-kassen.

Mot slutet av perioden var det AIK som tog över litegrann, men Oscar Alsenfelt höll tätt och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

Den 2:a perioden inleddes svängigt med chanser åt båda hållen, men allt eftersom tog Leksand över mer och mer igen och Matt Fornataro prickade stolpen vid ett tillfälle. Så nära var det att Leksand kunde utöka ledningen till 2-0, men inget mål där.

3:e perioden var helt och hållet AIK:s. Man tryckte på, skapade chans på chans, hade långa anfall och Leksandsförsvaret och inte minst Alsenfelt i mål fick jobba ruskigt hårt för att det inte skulle stå 1-1 på tavlan. Sanningen att säga hade AIK minst tjänat ihop till oavgjort med alla sina chanser, men Oscar Alsenfelt gjorde ännu en stormatch och räddade 3 poäng åt Leksand, som därmed reducerade poängställningen lagen emellan under den här säsongen till 4-5. Man är nu 8 poäng före AIK och det är just 8 poäng ner till kvalseriesträcket, där HV tyvärr vann igen och nu ligger på samma poäng som AIK, som är 10:a. Leksand i sin tur klättrar dock förbi Brynäs i tabellen och är uppe på 6:e plats och är dessutom 5 poäng före LHC.

De övriga matcherna slutade såhär:
Skellefteå - Örebro 5-0
Modo - Brynäs 5-1
Färjestad - Linköping 5-2
HV 71 - Luleå 3-2
Frölunda - Växjö 2-1

Skellefteå vann slutligen stort över, numera jumbon i tabellen, Örebro. 10 raka förluster har man, även om man har tagit någon sudden/straffpoäng här och där. Här hade man 0-0 efter 1:a perioden, men sedan blev det korken ur i 2:a perren, där Skellefteå gjorde 4-0 och avgjorde matchen.

Också Modo vann stort. Det var dock Brynäs som tog ledningen i matchen, men sedan var det Modo för hela slanten.

LHC gjorde 0-1 redan efter 57 sekunder, men Färjestad reste sig och vände till 3-1 innan perioden var slut. Därefter tog man en ganska komfortabel seger och studsade tillbaka efter förlusten uppe i Leksand tidigare i veckan.

HV vinner som sagt igen. Luleå kröp närmare med sitt 3-2-mål, men nådde aldrig hela vägen fram och hårt jobb börjar löna sig nu för Jönköpingslaget. Man har som sagt lämnat jumboplatsen bakom sig och det förvånar mig inte om man är över sträcket innan veckan är slut. Man möter Växjö på lördag, medan AIK tar emot Frölunda. 2 tuffa hemmamatcher för de båda lagen, men ja, jag tror på HV där och vid fler tagna poäng än AIK, då klättrar man upp över sträcket.