Tabellerna vecka 44

Serierna kommer nu ta ett uppehåll på en vecka, eftersom Karjala tournament ska avgöras, men under den gångna veckan har 3 SHL-matcher spelats och såhär ser nu tabellen ut:

1, Skellefteå 41p +18
2, Luleå 33p +14
3, Växjö 32p +4
4, Frölunda 32p +4
5, Modo 31p +7
6, Brynäs 30p +6
7, Linköping 28p +3
8, Leksand 27p -9
9, AIK 24p -9
10, Färjestad 22p -7
11, Örebro 22p -13
12, HV 71 20p -19

Som vi ser så har tabellen tätnat under veckan. Det är visserligen 21 poäng mellan Skellefteå och HV, mot 20 för en vecka sedan, men SAIK har seglat ifrån där uppe i toppen. Förra veckan var man bara 3 poäng före Luleå. Nu är man 8 poäng före. Så, räknar man bort Skellefteå så är det bara 13 poäng mellan 12:an och 2:an, mot 19 poäng för en vecka sedan. Så ja, serien har tätat till sig ordentligt.

Skellefteå har då som sagt seglat ifrån litegrann. Detta genom 3-2-segrar i sudden och på straffar mot AIK och växjö och så seger i Norrlandsderbyt mot Luleå med 0-3. Luleå, som i sin tur bara har tagit 2 poäng och det var på straffar borta mot Örebro.

Det innebär att lagen bakom Luleå har närmat sig. Frölunda var 3:a på 28 poäng, 3 poäng bakom Luleå, för en vecka sedan. Nu är Växjö 3:a, 1 poäng bakom, samma som Luleå. Sedan är Modo 2 poäng bakom. Man skulle också ha varit förbi, men segersviten bröts tidigare idag, när HV av alla lag vann i Övik och såg till att bryta sviten på 8 matcher för Modo. Annars vann man ju med 0-5 i Cloetta center och med 1-2 i Scandinavium. 6/9 poäng alltså. Växjö slog Örebro med hela 7-0, men förlorade dessförinnan med 5-3 mot AIK och 3-2 på straffar mot serieledande Skellefteå. 4/9 poäng där alltså. Brynäs blandar sig också i den där striden. Man är bara 3 poäng bakom Luleå och tog den senaste veckan, likt Växjö, 4/9 poäng, när man slog såväl LHC som Leksand på straffar. Leksand och LHC, som båda smyger med litegrann där bakom. LHC har visserligen bara tagit 1/9 poäng den gångna veckan och det var där borta mot Brynäs, men Leksand har tagit 6/9 poäng och hakar på litegrann. Man är dock fortfarande kvar på 8:e plats, men har LHC bara 1 poäng före nu och sedan är det bara 2 poäng till upp till Brynäs och ytterligare 3 poäng upp till Luleå på 2:a plats. Totalt alltså bara 6 poäng upp. Det kan dock svänga snabbt. Titta bara på Modo. Man låg 7:a efter förra veckan, men har tagit, likt Leksand, 6/9 poäng och klätttrat upp till 5:e plats, bara 2 poäng bakom Luleå på 2:a plats. Det är med andra ord ruskigt tight där bakom Skellefteå.

Bakom Leksand har de 4 nedersta lagen i serien tappat lite sedan förra veckan. Då var Örebro bara 1 poäng bakom Leksand, Färjestad och AIK 4 efter och HV låg 7 poäng bakom, 3 poäng och en hel del mål, 12 för att vara exakt, från säker mark. Nu är AIK 3 poäng bakom, efter att ha tagit hela 7/9 poäng, 5-3 mot Växjö, 3-1 mot Färjestad och så förlust på straffarmot Skellefteå. Därför har man seglat förbi både Färjestad och Örebro i tabellen. Man har alltså närmat sig Leksand 1 poäng. Färjestad i sin tur har tappat och är nu 5 poäng bakom. Leksand är således alltså 5 poäng från kvalseriesträcket, mot 4 poäng för en vecka sedan. Där under sträket ligger nu dock Örebro, som i princip kan ses som Modos raka motsats just nu. Modo har klättrat och klättrat i tabellen och är nu med i toppracet. Örebro har fallut och fallit och är nu bara 2 poäng från jumboplatsen i serien, efter att ha tagit 2/9 poäng under veckan, 1 poäng mot Färjestad oh 1 poäng mot Luleå. HV har dock slagit både Brynäs och Modo, men föll mot Leksand. Man är nu dock bara 2 poäng från Örebro och också 2 poäng från att klättra över kvalseriesträcket. Kanske är man på G nu i Jönköping? Jag tror både HV och Färjestad kommer att krångla sig till slutspel förr eller senare, men så länge vi blåvita krigare håller AIK och Örebro bakom oss så är det lugnt. Än är det dock långt kvar av serien, mycket kan hända, men såhär långt ska de blåvita ha en rejäl eloge för sitt spel!

Den Hockeyallsvenska tabellen haltar rejält just nu. Lagen har spelat allt från 16 matcher, Malmö, Djurgården, Karlskrona och Troja, till Rögle, som har spelat 19 matcher. Däremellan har de flesta lagen spelat 17 matcher, utom Bofors och Västerås, som har spelat 18 matcher.

Tabellen ser i vilket fall ut såhär i nuläget:

1, Karlskrona 37p +38
2, Bofors 32p +11
3, Västerås 30p +2
4, Asplöven 29p 0
5, Malmö 28p +8
6, Djurgården 28p +8
7, Mora 27p +8
8, Rögle 26p -5
9, Timrå 23p -3
10, Oskarshamn 22p -18
11, Björklöven 21p -1
12, Troja 20p -14
13, Södertälje 19p -17
14, Almtuna 15p -17

En rejält haltande tabell alltså, men det går kort att konstatera att Karlskronas läge inte direkt är det sämsta. Man är 5 poäng före Bofors på 2:a plats och 6 poäng före Västerås på 3:e. Båda dessa har dessutom 2 matcher mer spelade än KHK. Vinner man båda dessa är man alltså 11 poäng före 2:an i serien och det är ett väldigt stort försprång. Noteras kan dock göra att Asplöven ligger 4:a och har en match mindre spelad än både Bofors och Västerås. Vid seger där kan man alltså gå upp som 2:a i serien. Under veckan har man slagit Oskarshamn med 2-1 och så tog man 2 pinnar nere i Malmö. Ruskigt starkt av Asplöven, som bara fortsätter att imponera.

Faktum är alltså att både Asplöven, Malmö och Djurgården kan gå förbi Bofors och Västerås vid lika många spelade matcher.

Mora ligger fortfarande kvar på Playoffplats, men veckan har inte varit jättebra för Drakarna. 3-1-förlust mot Bofors och förlust på straffar mot Timrå. Man var 7 poäng före Södertälje, som låg 8:a efter förra veckan, då. Då hade man också en 5:e plats i tabellen, men både Asplöven och Djurgården har passerat och man är nu bara 1 poäng före Rögle på 8:e plats. Rögle har dock 2 matcher mer spelade, så än är man kanske inget superhot för Mora, men fortsätter formkurvorna i samma stil som under veckan så är RBK snart förbi. Man har i vilket fall definitivt lämnat det där bottenträsket bakom sig. Den här veckan har man klättrat från 12:e till 8:e plats, genom 2-0 mot Malmö, 0-3 borta mot Bofors och 2-3-seger efter straffar i Ljungby. 8/9 poäng alltså och man har en grym form just nu.

Det har också Björklöven, som har slagit Västerås borta med 0-2 och Almtuna med 6-3, 6/6 poäng där alltså och man har därmed klättrat över det negativa kvalsträcket igen, upp från 13:e till 11:e plats. Dock har Troja, som ligger närmast bakom, en match mindre spelad, men den är mot Karlskrona, så chansen är inte jättestor att man tar en seger där, om man ska tippa på förhand.

Ett faktum är dock att SSK numera ligger under det negativa kvalsträcket. Man har inga färre spelade matcher än framförvarande lag. Man har t.o.m. en match mer spelad än Troja närmast över sträcket. Trots det är man 2 poäng bakom och man har rasat från 8:e till 13:e plats i tabellen. Inte alls bra för Södertälje, där något måste göras. Förlust med 6-1 mot Timrå blev det under veckan och man är nu bara 4 poäng från jumboplatsen i serien. För ja, Almtuna plockar sina poäng här oh var, så det är ingen omöjlighet att SSK snart är sist i serien om detta fortsätter...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0