Kvalserien till Allsvenskan har nu vänt och i den 6:e omgången, i returmötet mot laget man mötte i omgång 5, gick det såhär:

Björklöven - Vita hästen 3-2
Karlskrona - Tingsryd 6-5 str
Piteå - Huddinge 3-5

På dessa dubbelmöten kan vi alltså konstatera att Huddinge är det enda laget som tar full pott, 6/6 poäng. Löven och Hästen delar lika på poängen, 3/6 och Tingsryd tar 4/6 poäng av Karlskrona. Det var dock 2 livsnödvändiga poäng för Karlskrona här.

Det såg dock mörkt ut för KHK, även om man öppnade matchen bra. Tingsryd kunde dock ta ledningen, men x-leksingen, Martin Janohls, som verkligen har kommit igång här i Karlskrona, och Calle Rosén kundese till att det var ledning för hemmalaget när vi gick till pausvila efter den 1:a perioden. Det sista målet kom med 32 sekunder var och var också det ett psykologiskt mål, precis som Leksand har gjort ett antal av i kvalserien upp till Elitserien. Skillnaden var bara den att Karlskrona inte lyckades hålla i det hela vägen. Tingsryd kunde nämligen kvittera i den 2:a perioden och även fast Karlskrona tog ledningen med 3-2 i den avslutande perioden så kunde man inte hålla ihop det. Tingsryd kvitterade kort därefter och bara 16 sekunder senare kom också 3-4. Då tog Karlskrona timeout, men det hjälpte inte. Tingsryd kunde ändå göra 3-5 och då lämnade många i publiken arenan. Det skulle man dock inte ha gjort, för på samma sätt som Tingsryd gjorde 3-3 och 3-4 gjorde nu Karlskrona 4-5 och 5-5. Bara 23 sekunder mellan målen och i och med det väntade förlängning. Här är det inte likadant som i SM-slutspelet, att isen spolas om och det blir som en 4:e period, utan här kör man på som man gjort under serien. 5min övertid och sedan straffar. Det blev det också här, för inget mål föll i förlängningen och på straffar kunde Johan Pettersson avgöra för Karlskronas del och se till att KHK därmed tog 2 mycket, mycket viktiga poäng.

Piteå öppnade bra mot Huddinge och ledde med 2-0 efter den 1:a perioden. 2:an kom med bara 37 sekunder kvar av perioden, så även där ett psykologiskt mål. Huddinge lät sig dock inte bekommas av det, utan man vände på steken i den 2:a perioden och drygade sedan ut i den 3:e till 2-4, innan Piteå reducerade och Huddinge satte spiken i kistan, 3-5, i öppen kasse.

Vita hästen fick en kanonstart uppe i Umeå. 0-1 redan efter drygt 2 minuters spel. Det höll man sedan perioden ut. Björklöven fick dock en lika fin start på den 2:a perioden. Efter drygt 1 minut kom kvitteringen. Man tog också ledningen med 2-1, men Hästen kvitterade. Med bara 36 sekunder kvar av matchen kunde dock Alexander Sundström se till att Hästen inte fick med sig några poäng hem till Östergötland. Han satte nämligen 3-2 i nät bakom Alexander Berg i Hästenkassen. En riktigt sur förlust för Hästen och det kan mycket väl komma att bli avgörande i slutenden. Nu ser tabellen nämligen ut såhär:

1, Tingsryd 13p +6
2, Björklöven 12p +3
3, Vita hästen 10p +7
4, Huddinge 8p +1
5, Karlskrona 8p -6
6, Piteå 3p -11

Huddinge har som sagt tagit full pott mot Piteå, därav har man samlat ihop en del poäng här nu när serien har vänt, men Piteå kan nog mycket väl ställs till det för något av de andra 4 lagen man nu har kvar att möta i denna serien. Teoretiskt har man fortfarande en chans att nå Allsvenskan, men då ska Tingsryd och Björklöven i princip nolla allting, samtidigt som man själva måste vinna stort och hoppas på oavgjort i den 3.e matchen. Så nej, Piteå kan vi räkna bort. Bara att de har tagit sig hela vägen hit är dock en bragd och en mycket stor bedrift måste jag säga.

De 2 poängen där för Karlskrona var som sagt livsnödvändiga. Hade man inte tagit dem, då hade det varit 6 poäng upp med 12 poäng kvar att slåss om. Det hade blivit väldigt tufft. Nu är det 4 upp, men det kunde ha varit 3, om Hästen hade tagit poäng uppe i Umeå. Hade man gort det hade Hästen fortfarande varit på Allsvensk plats, eftersom att man har bättre målskillnad än Björklöven. Nu är man istället 2 poäng bakom, men 2 poäng är ingenting, det kan gå fort i hockey.

Ikväll är det följande matcher:

Tingsryd - Piteå
Karlskrona - Vita hästen
Huddinge - Björklöven

Tingsryd tar 3 poäng där och går upp på 16. Vinner då Löven och Hästen, ja, då är mardrömmen ett faktum för Karlskrona. Då går Löven nämligen upp på 15 och Hästen på 13, medan man själv står kvar på 8. Det är alltså 7 poäng upp med 9 kvar att slåss om. Så, seger för KHK är nästan ett måste. Då går man upp på 11. Skulle Huddinge då slå Björklöven, ja, då har Löven i så fall 12 poäng, Huddinge och Karlskrona 11 och Vita hästen 10. 4 lag innom 2 poäng. Jag tror dock Löven tar den matchen och då är matchen i Karlskrona verkligen en nyckelmatch...