Nu är det helt kvalserieklart i Div. 1 också. Detta efter följande resultat i Playoff 3.

Olofström - Björklöven 1-4
Huddinge - Visby 5-1
Kiruna - Vita hästen 1-3
Piteå - sundsvall 1-4

Olofström kunde ta ledningen drygt 2 minuter in i 2:a perioden, men Björklöven kvitterade och med 37 sekunder kvar av perioden kom också ledningsmålet. Man gjorde sedan 3-1 i sista perioden och 4-1 kom i öppen kasse. 1-0 i matcher till Björklöven alltså.

1-0 i matcher även till Huddinge, som slog Visby ganska enkelt med 5-1 hemma i Björkängshallen. Det stod dock bara 1-0 efter 2 spelade perioder. när Huddinge sedan gjorde 2-0 och 3-0 innan halva perioden hade gått fick Marcus Lundell vakta båsdörren och Daniel Palmkvist sattes in i mål. Visby fick då nästan omgående kontakt genom 1-3, men Huddinge gjorde sedan 4-1 och slutligen 5-1.

Uppe i Kiruna tog Vita hästen ledningen med knappt 5 minuter kvar av 1:a perioden. Man gjorde sedan 2-0 i 2:a perioden, innan Kiruna för en stund fick lite kontakt när man gjorde 1-2. Hästen gjorde dock 3-1 kort därefter och fler mål blev det inte, trots att Kiruna satsade och plockade ut Niklas Lerbrink. 1-0 i matcher till Norrköpingslaget. Publiksiffran i Lombiahallen är också värd att notera. 2704 åskådare. Det är fler än flera Allsvenska lag har på sina matcher. Jag trodde inte ens arenan tog så mycket folk, för normalt sett så brukar det vara 500-800 åskådare, så det var en ruskigt bra publiksiffra där uppe.

Slutligen gjorde Sundsvall sitt med Piteå. Man ledde med 3-1 efter 1:a perioden och satte sedan 4-1 i öppen kasse i sista perren.

Björklöven, Huddinge, Vita hästen och Sundsvall hade alltså chansen att avgöra i den 2:a matchen. Där gick det såhär:

Björklöven - Olofström 6-3
Visby - Huddinge 3-4 SD
Vita hästen - Kiruna 3-2 SD
Sundsvall - Piteå 1-2

Var publiksiffran i Lombiahallen bra så var det dock inget mot vad den var i Umeå arena. 4369 åskådare fanns på plats och man fick se Björklöven ta sig till kvalserien för 1:a gången sedan klubben degraderades ner till Div. 1 för några säsonger sedan. Sedan dess har man ägt hela säsongerna i Grupp A, men fallit när det har vankats playoff. Nu höll man dock hela vägen och man hade 3-0 redan efter 1:a perioden. Sedan började man dock darra, när Olofström gjorde 1-3 och 2-3 innan 5 minuter hade spelats. Man tog sig dock samman och gjorde 4-2 några minuter senare, varefter 5-2 landade i nät bakom Matija Pintaric i Olofströmskassen. Bortalaget skulle dock få en reducering till, innan Alexander Sundström fastställde slutresultatet, 6-3 till Löven.

På andra håll blev det betydligt jämnare. Huddinge tog ledningen mot Visby i 1:a perioden, men Visby kvitterade i 2:a. Därefter gjorde Huddinge 2-1 och Visby tog timeout. Det hjälpte dock inte, för drygt halvvägs in i matchen gjorde Huddinge 3-1. Visby skulle dock få kontakt igen innan perioden var slut. 21 sekunder från paus petade man in 2-3 och i den sista perioden kunde Mikael Adamsson kvittera fram till 3-3. Inga fler mål föll under ordinarie matchtid och sudden väntade. Huddinge visste att om man gjorde mål skulle man vara i kvalserien. Visby visste att man var tvungna att göra mål för att säsongen inte skulle vara över. 3:37 in i förlängningen var matchen över. Jesper Andersson gjorde 4-3 för Huddinge och alla de 1525 åskådarna som var på plats blev helt tysta. Huddinge var därmed klara för kvalserien med 2-0 i matcher.

Även i Norrköping och Himelstalundshallen blev det jämnt. Kiruna kunde ta ledningen med 0-1 i den 2:a perioden, men Vita hästen kunde både kvittera och vända till 2-1 innan perioden var över. Knappt 8 minuter från slutet kunde dock Kim Sunna se till att det stod 2-2 på tavlan och de sista minuterna av matchen blev väldigt försiktiga. Inget av lagen ville riskera något. Kiruna visste att ett mål bakåt i det läget hade betytt en oerhört tung uppförsbacke och krig med allt man hade för ännu en kvittering. Inget mål föll dock och även här väntade sudden. 4:59 in i förlängningen kunde dock Carl-Johan Svensson göra 3-2 för hemmalaget, sitt 3:e mål för kvällen och ett mål som dessutom tog Vita hästen till kvalserien, med 2-0 i matcher.

Piteå fick en kanonstart borta mot Sundsvall. Redan efter 1:02 gjorde man 0-1 och höll det sedan hela perioden igenom. Sundsvall kunde dock kkvittera i den 2:a perioden, men efter knappt 7 minuter av sista perioden kunde Daniel Olofsson göra 2-1 för bortalaget, vilket tystade hela gärdehov, alla 2108 personer som fanns på plats. Det blev nämligen slutresultatet och Piteå kvitterade därmed till 1-1 i matcher.

Björklöven, Huddinge och Vita hästen alltså klara för kvalserien, men mellan Sundsvall och Piteå krävdes en 3:E och avgörande match. Den slutade såhär:

Sundsvall - Piteå 2-5

Piteå är alltså, mycket överraskande får man ändå säga, klara för kvalserien. Jag vet faktiskt inte om man någonsin har varit så nära på att ta steget upp till Allsvenskan, men nu är man där, efter att ha slagit ut ett lag som förra säsongen spelade just i Allsvenskan. Ett lag som, om man hade tagit poäng i sista matchen av kvalserien förra våren, hade slutat 3:a i serien och därmed tagit den plats som nu Asplöven tilldelades då Borås degraderades ner till Div. 1 pga. ekonomiska bekymmer. Nu gjorde man inte det och det blev Div. 1 för Sundsvall under denna säsongen, vilket det alltså blir ännu en säsong. 2 täta mål i 1:a perioden, med bara 55 sekunder mellan, gjorde att Piteå kunde gå till pausvila med 2-0 på tavlan. I 2:a perioden kunde man också göra 3-0 och matchen såg ganska stängd ut. Sundsvall fick dock in 1-3 innan perioden var över och i sista perioden gjorde man också 2-3. Då kände man att man verkligen hade pressen på Piteå, men Piteå redde ut stormen och satte 2 puckar i öppen kasse på slutet.

Dessa resultat innebär att Björklöven, som krossade allt i Grupp A i höstas, som ägde allt också i Allettan Norra och som nu slutligen slår ut Olofström i playoff 3 är klara för kvalserien. Det är också Huddinge, som bara slutade 3:a i Grupp D i höstas, 15 poäng bakom Nyköping och 16 poäng bakom Visby, som sedan torskade den där 1:a platsen i Allettan Mellan, just till förmån för Visby, som därmed fick gå in i playoff 2, där man slog ut en av storfavoriterna, Kallinge, med 2-1 i matcher och där man nu slår ut just Visby med 2-0 i matcher. Vita hästen är också de klara för kvalserien, efter att ha ägt Grupp E under hösten, även om man inte dominerade på samma sätt som under förra säsongen, där man slog Kallinge i sista omgången av Allettan Södra och därmed knep segern i gruppen, medan Kallinge bara blev 3:a och där man slutligen nu slog ut ett vilt kämpande Kiruna med 2-0 i matcher, även om det satt långt in. Slutligen är också Piteå klara för kvalserien. Man får väl anses som kvalseriens skrällag, när man först slutade 3:a i Grupp A under hösten, 3 poäng bakom Kiruna och hela 20 poäng bakom Björklöven, där man sedan slutade 3:a i Allettan Norra, 5 poäng bakom Sundsvall och 11 poäng bakom Björklöven, där man sedan slog ut Sollefteå med 2-0 i matcher, Åker/Strängnäs med 2-0 i matcher och nu slutligen också Sundsvall, med 2-1 i matcher.