Halva kvalserien upp till Allsvenskan är nu spelad och såhär gick det i den 5:e omgången:

Tingsryd - Karlskrona 5-1
Vita hästen - Björklöven 5-1
Huddinge - Piteå 5-1

5-1 i alla 3 matcherna allrså, men hade Karlskrona det tungt efter 4 omgångar så är det inget mot vad man har nu. 3 förluster på 5 matcher och man är på väg rakt ner i Div. 1 igen. 5-1 mot Tingsryd, visserligen på bortaplan, men det är ändå ett lag man har mött 4 gånger tidigare den här säsongen. 5-1 är för stora siffror. Timo Leinonen fick chansen i Karlskronamålet, men han hade ingen lyckad afton. Redan efter drygt 3 minuter kunde Tingsryd ta ledningen och man hade 2-0 efter den 1:a perioden. Sedan kom 3-0 och då byttes Leinonen ut mot Mattias Modigh. Han höll nollan i ca 4 minuter, sedan kom 4-0 och 5-0, bara minuten senare. Ingenting ville fungera för Blekingelaget, som dock skulle få ett tröstmål i sista perioden, men vad hjälpte det. Ännu en förlust för Karlskrona, som nu har det väldigt tungt.

Också Björklöven åkte på en rejäl mina borta mot Vita hästen, som lite överraskande faktiskt vann med hela 5-1. Man hade 1-0 efter 1:a perioden och 2-0 efter den 2:a. Det var dock på intet sätt kört för Umeålaget, men när Emil Alengård och Sebastian Ottosson gjorde 3-0 och 4-0, efter knappt 6 minuter av sista perioden, då kändes matchen relativt stängd. Björklöven skulle få in en reducering, men Emil Alengård nätade igen och fastställde därmed slutresultatet, 5-1 till hemmalaget, vilket jag måste säga var väldigt överraskande och starkt gjort av Hästen.

Huddinge gjorde det också väldigt starkt mot sin bottenrival där i tabellen, men Piteå stod emot bra och låg bara under med 1-0 efter 1:a perioden. I 2:a rasade det dock ihop. Huddinge gjorde 2-0 efter 29 sekunder och senare i perioden gjorde man också 3-0, 4-0 och 5-0. Matchen var givetvis körd och det var Huddinges 1:a seger i full tid i denna serien, där tabellen nu ser ut såhär:

1, Tingsryd 12p +7
2, Vita hästen 10p +8
3, Björklöven 9p +2
4, Karlskrona 6p -7
5, Huddinge 5p -1
6, Piteå 3p -9

Tingsryd återtar alltså ledningen i serien, medan Björklöven halkar från 1:a till 3:e plats. Hästen går upp på en Allsvenska plats och fortsätter man i den här stilen blir man livsfarliga. Jag trodde inte att de skulle kunna nå hela vägen, men kanske får jag äta upp mina ord. Spelar man såhär, ja, då kan man definitivt nå hela vägen. Samtidigt är det ett frågetecken på Björklöven, som är en av de absolut tyngsta favoriterna till att ta steget upp, men 5 mål bakåt här är inte bra. Inte alls. Det är dock inte i närjeten av Karlskrona, som är på väg mot ett rent fjasko. Faktum är att det bara är 3 poäng ner till jumboplatsen i serien, santidigt som det är 4 poäng upp till Hästen där över sträcket. Nästa match i Telenor arena, mot just Tingsryd, blir med andra ord enormt viktig för Karlskrona. Missar man där, ja, då får man det oerhört tufft de 4 sista matcherna. Man måste få igång målskyttet och samtidigt få defensiven att fungera bättre. Faktum är att man har gjort minst måk av alla i denna serien, 7st, vilket tom är mindre än Piteå, som har mäktat med 8st.