SM-guldet till Skellefteå!

Så var det dags för finalserien i årets SM-slutspel, den final som på förhand kallades "drömfinalen" och som var en ren derbyfinal mellan Skellefteå och Luleå, de 2 lagen från norr. Skellefteå har varit i SM-final de 2 senaste åren, men först förlorat mot Färjestad och senast i fjol mot Brynäs, som man i år slog ut med 4-0 i matcher i kvartsfinalserien.

tyvärr blev det aldrig den rysare som många på förhand trodde att det skulle bli. Såhär slutade den första matchen:

Skrllefteå - Luleå 1-0 SD

En oerhört tillknäppt historia, inför ögonen på 6001 åskådare i Skellefteå kraft arena. Båda lagen skapade chanser, men till slut var det hemmalaget som kunde gå segrande ur det hela, efter 8:30 av den 4:e perioden, när George holloway stänkte in 1-0 i nät bakom Johan Gustafsson i Luleåkassen.

Luleå skulle dock snabbt få chans till revansch. Redan dagen efter var det returmöte uppe i Luleå. Hemmalaget skulle också få en drömstart av matchen, när man fick hål på Jocke Eriksson redan efter 02:35. Därefter spikade han dock igen och innan perioden var slut kunde Skellefteå vända på steken och göra 1-1 genom Petter Emanuelsson, 1-2 genom Viktor Arvidsson och 1-3 genom Jimmie Eriksson. Det var bara att gå in i omklädningsrummet och ladda om för Luleåkillarna, som hade öppnat matchen så bra, men som änåd hade tappat momentum, som Strumpan skulle ha sagt. Det lyckades dock inget vidare, för Skellefteå kunde istället göra 1-4 genom Melker Karlsson och där stängdes väl matchen mer eller mindre. Luleå lyckades få till en reducering fram till 2-4, men närmre än så kom man inte och Skellefteås grepp om SM-bucklan ökade ännu mer genom 2-0 i matcher.

3:e matchen nere i Skellefteå var nästan en måstematch för Luleå. Förlust här och uppförsbacken skulle bli enorm. Såhär gick det:

Skellefteå - Luleå 2-1

Luleå gjorde också det som krävdes, i alla fall till en början. Daniel Gunnarsson kunde ge Luleå ledningen med 1:10 kvar av den 1:a perioden. En oerhört skön ledning för bortalaget och ett oerhört psykologiskt mål. Skellefteå visade dock sin styrka när man gick in i den 2:a perioden och vände på steken, igen. Martin Sevc kvitterade, 32 sekunder in i 2:a perioden, och med 2 minuter kvar av perioden gjorde Viktor Arvidsson 2-1, vilket också blev det matchvinnande målet, för trots att Luleå pressade på bra under den sista perioden så höll Jocke Eriksson stången och Skellefteå kunde greja ett 3-0-överläge i matcher.

4:e matchen uppe i Luleå och Coop arena. Uppförsbacken var enorm för Luleå. En näst intill omöjlig uppgift stod framför dem, att vända 3-0 i matcher till 3-4. Det skulle också visa sig omöjligt, för redan här kunde Skellefteå avgöra matchserien genom följande resultat:

Luleå - Skellefteå 0-4

0-4 i matchen och 0-4, eller 4-0 om man så vill, totalt sett. En total Skellefteådominans och man visar verkligen att man är Sveriges bästa lag, ingen tvekan om det. 4-0 i finalserien är inte illa och man förlorar bara 1 match totalt sett under hela slutspelet. Det var LHC som lyckades ta en match i den matchserien. Annars har man gått rent totalt och det är oerhört imponerande. Skellefteå AIK är mycket värdiga vinnare av SM-guldet 2012/13, det kan ingen annan säga nåfot om. Härmed önskar vi alla SAIK-supportrar och folk från norr ett stort grattis till det efterlängtade och väl förtjänta guldet!