Då är det första steget mot kvalserien upp till Allsvenskan avverkat för lagen i Div. 1, nämligen playoff 1.

Som bekant mötte Kiruna Vännäs, Piteå tog sig an Sollefteå, Enköping skulle ta sig förbi Wings, Åker/Strängnäs ställdes mot Borlänge, Vimmerby fick Tranås på sin lott och Kallinge skulle kämpa mot Halmstad.

Det blev jämnare bataljer än vad jag trodde på förhand, i alla fall till en början. 1:a omgången slutade nämligen såhär:

Borlänge - Åker/Strängnäs 2-3
Wings - Enköping 2-3 SD
Tranås - Vimmerby 6-3
Halmstad - Kallinge 1-2

Vännäs gjorde en bra hemmamatch och krigade enda in i kaklet, men det räckte inte hela vägen. Kiruna vann med uddamålet och hade därmed 1-0 i matcher.

Piteå hade det lite lättare borta mot Sollefteå. Det var egentligen aldrig något snack om saken och man vann tämligen enkelt med 5-2 och skaffade sig därmed ett gyllene läge att avgöra i match 2.

Borlänge pressade Åker/Strängnäs rejält. Åker ledde med 1-0 efter 1:a perioden, men Borlänge gjorde en strålande 2:a period och vände till 2-1. I sista orkade man dock inte stå emot hela vägen och f.d. Södertäljespelaren, Christofer Blid, kunde göra det matchvinnande målet, i boxplay, med knappa 8 minuter kvar av matchen.

Också Wings gjorde en mycket bra hemmamatch och kvitterade Enköpings ledning fram till 2-2 redan efter 44 sekunder av sista perioden. Inga fler mål föll och det blev övertid. Där tog det bara 14 sekunder innan Enköping avgjorde.

Vimmerby gjorde nästan en Malmökapitulation i sista perioden. Inför densamma hade man 2-3 på tavlan. Med knappt 13 minuter kvar av matchen kom Tranås kvittering. Bara minuter senare kom också ledningsmålet och sedan satte man 2 puckar i tom kasse. Det enda av lagen från fortsättningsserierna som lyckades vinna.

Kallinge gjorde sit matchvinnande mål redan i 2:a perioden och höll sedan undan hela vägen.

I 2:A omgången, där Kiruna, Piteå, Åker/Strängnäs, Enköping, Tranås och Kallinge hade chansen att avgöra, gick det såhär:

Kiruna - Vännäs 10-3
Piteå - Sollefteå 10-2
Åker/Strängnäs - Borlänge 6-1
Enköping - Wings 3-2
Vimmerby - Tranås 5-2
Kallinge - Halmstad 3-2 SD

Uppe i Kiruna var det aldrig något snack om saken. Kiruna hade 6-0 redan efter den 1:a perioden och resten av matchen spelades i princip bara av. Kiruna alltså vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Också Piteå gjorde vad man skulle. Man hade 2-0 efter 1:a perioden och spelade sedan 4-1 i både 2:a och 3:e perioden, vilket gav slutresultatet 10-2. Det var nog lite när Piteå gjorde 3-0 efter 28 sekunder och 4-0 efter 48 sekunder i 2:a perioden som luften gick ur Sollefteå. Piteå vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher.

Borlänge hade inte kraften att stå emot ÅKer/Strängnäs i ytterligare en match och här var det egentligen aldrig något snack om saken. Åker vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Enköping gjorde alla sina 3 mål i 1:a perioden, men Wings kröt närmre och när 3-2 kom, med knappt halva sista perioden kvar, ja, då blev det rejäl press mot Enköpingskassen. Wings fick dessutom chansen att spela 6 mot 4, då Enköping dragit på sig en utvisning, men hammalaget gjorde det bra och stod emot. Enköping därmed vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher.

Vimmerby studsade tillbaka efter förlusten i 1:a matchen och vann ganska enkelt med 5-2. Därmed var det 1-1 i matcher där.

Halmstad stod upp bra även i denna match, mot en av storfavoriterna, och man hade 2-2 efter full tid. I sudden var det dock Kallinge som kunde avgå med segern och därmed avancera vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Således var det bara en match som skulle avgöras i den 3:e omgången. Det slutade såhär:

Vimmerby - Tranås 2-4

Tranås är alltså vidare till playoff 2. Minns jag inte helt fel gick man vidare till playoff 2 också förra året, också då som vinnare av Grupp E:s fortsättningsserie. Här var det dock Vimmerby som hade 2-1 inför sista perioden, men Tranås kom tillbaka och med drygt 5 minuter kvar av matchen satt kvitteringen i nät och bara minuten senare var också ledningspucken där. Starkt gjort av Tranås, som därmed är vidare till playoff 2.