Allettan och playoff

Så är Allettorna och fortsättningsserierna färdigspelade. Här nedan kör vi en kort genomgång av hur läget ser ut nu och hur det gick i de olika Allettorna.

Allettan Norra slutade såhär:

1, Björklöven 39p +47
2, Sundsvall 33p +36
3, Piteå 28p +22
4, Kiruna 24p +8
5, Östersund 24p +8
6, Teg 10p -28
7, Örnsköldsvik 5p -45
8, Kovland 5p -48

Björklöven var tämligen överlägsna. Man öste in hela 66 mål, på 14 matcher, alltså ett snitt på 4,7 mål/match. Ändå slog man bara Piteå med 1-0 i sista matchen, men tror nog inte man gick all in där. Det gjorde nog å andra sidan inte Piteå heller, eftersom att båda lagen redan innan var klara för playoff.

Det intressanta var striden kring 4:e platsen, som Östersund hade inför den sista omgången. Nu kunde dock Kiruna segdra sin match hemma mot Teg, så man fick se hur det slutade nere i Östersund, där Sundsvall vann med 3-2. Då var det bara att trampa gasen i botten och köra all in för Kiruna, som visste vad som behövdes göra och man gjorde precis vad som behövdes. När Emil Jakobsson skickade in 6-1 i nät, 4:14 från slutet, innebar det att man hamnade på exakt samma poäng och målskillnad som Östersund, men i kraft av fler gjorda mål, 48 mot 40, kunde man passera och sno åt sig den där 4:e platsen.

Det innebär att Björklöven, Sundsvall, Piteå och Kiruna går till playoff och Östersund, Teg, Örnsköldsvik och Kovland har spelat klart för säsongen.

Allettan Mellans sluttabell skrivs såhär:

1, Visby 33p +15
2, Huddinge 31p +27
3, Enköping 26p +18
4, Åker/Strängnäs 25p -5
5, Nyköping 24p +21
6, Hudiksvall 15p -6
7, Falu IF 8p -29
8, Lindlöven 6p -41

Något överraskande, tycker jag, ser vi alltså att Visby slutligen vinner serien, 2 poäng före Huddinge, som hade serieledningen inför sista omgången. Då föll man dock borta mot ett vilt kämpande Nyköping, som gjorde allt man kunde och vann med 3-0. Vad hjälpte dock det när Åker/Strängnäs höll undan för Hudiksvall och vann med 4-3. De 3 poängen gjorde att man, oavsett hur det gick i Nyköping, var klara för playoff. Samtidigt innebär det att en av storfavoriterna, Nyköping, som slutade 2:a i Grupp D i höstas, 1 poäng bakom Visby, 15 poäng före Huddinge och hela 25 poäng före Åker/Strängnäs. Båda de 2 sistnämnda är nu dock vidare till playoff, medan Nyköping, tillsammans med Hudiksvall, Falu IF och Lindlöven har spelat klart för säsongen.

Allettan Södra slutade såhär:

1, Vita hästen 31p +14
2, Olofström 28p +18
3, Kallinge 26p +11
4, Vimmerby 21p +4
5, Mariestad 21p -7
6, Skövde 16p -8
7, Kristianstad 13p -15
8, Mörrum 12p -17

Inför sista omgången hade Vita hästen 28 poäng och Kallinge 26. En ren seriefinal med andra ord. Som ni ser av tabellen här ovan så vann Vita hästen matchen, med 1-2. Detta samtidigt som Olofström körde över Kristianstad med 8-2 gjorde att Kallinge bara slutade 3:a i serien.

Inte nog med det. Mariestad på sina 20 poäng hade den sista playoffplatsen inför den sista omgången, men där föll man hemma i Katrinhallen, när jumbon Mörrum vann med 4-3 efter sudden. Jag kan tänka mig att man drabbades av stundens allvar eller liknande, för man hade 2-0 och det ska man inte tappa i ett sådant läge. Nu gjorde man det och förlorade dessutom i förlängningen. Hade man inte gjort det, om man hade tagit bonuspoängen, ja, då hade det räckt för att ta sig till playoff. Nu stannade man på samma poäng som Vimmerby, som slog Skövde med 2-1, men tyvärr för Mariestad så har man betydligt sämre målskillnad än Vimmerby, vilket innebär att Vimmerby går till playoff och Mariestad har spelat klart för säsongen, tillsammans med Skövde, Kristianstad och Mörrum. Ibland är det oerhört små marginaler...

De här resultaten innebär att segrarna från resp. Alletta, Björklöven, Visby och Vita hästen, går in i playoff 3, där man spelar bäst av 3 matcher mot någon av segrarna i playoff 2. Vinner man där är man i kvalserien. Med andra ord kan det ha varit en oerhört kostsam förlust i Nyköping där för Huddinge, som i och med sin 2:a plats går in redan i playoff 2 och måste således vinna 2 playoffserier för att nå kvalserien. I playoff 2 går även Sundsvall och Olofström in i handlingarna, där man ställs mot en segrare från playoff 1 i bäst av 3 matcher.

Playoff 1 spelas nu mellan lag 3 och 4 i resp. Alletta, + segrarna i resp. fortsättningsserie, där det har gått som följer:

Grupp A:s fortsättningserie vann Vännäs ganska enkelt före Kalix. Man var 6 poäng före Kalix. I höstens grundtabell var Vännäs dock 13 poäng bakom Teg, som då slutade 4:a. Nu är Teg utslaget och Vännäs får spela playoff. Ibland är det alltså en fördel att in te kmma bland de 4 främsta.

I Grupp B:s fortsättningsserie vann Sollefteå, 5 poäng före Brunflo, som ändå har gjort en stårlande rokiesäsong i Div. 1. Sollefteå slutade 6:a i Grupp B i höstas, 9 poäng bakom Kovland, som nu har spelat klart för säsongen, medan Sollefteå är i playoff.

I Grupp C:s fortsättningsserie vann Borlänge, 2 poäng före Surahammar. Surahammar, som slutade 5:a i höstens Grupp C, 2 poäng bakom Lindlöven, som tog den där 4:e platsen. Borlänge slutade bara 7:a i tabellen, 7 poäng bakom Lindlöven, men nu är man i playoff och faktum är att det bara är de och 3:an från i höstas, Enköping, som är kvar i gamet. Både Falu IF, som vann höstens serie, och Hudiksvall, som slutade 2:a, är utslagna.

I Grupp D:s fortsättningsserie går Wings vidare till playoff, 2 poäng före Väsby, som föll just mot Wings i den sista matchen. Alltså hade väsby den där 1:a platsen innan sista omgången, men det räckte inte hela vägen.

I Grupp E:s fortsättningsserie tog Tranås slutligen hand om segern, 3 poäng före Västervik. Tranås, som likt Vännäs och Sollefteå, slutade 6:a i höstens serie. Här kan vi också konstatera att det forna Allsvenska laget Arboga, nu tvingas kvala för att hålla sig kvar i Div. 1. Tråkigt.

I Grupp F:s fortsättningsserie var det Halmstad som tog sig vidare till playoff, bara 1 ynka poäng före Helsingborg. Var Arbogas situation tragisk så är det dock inget mot vad Borås situation är. Man får nämligen också kvala för att hålla sig kvar i Div. 1. Snacka om att man har gått rakt ner i källaren. Från Allsvenskan förra säsongen till att nu tvingas kvala sig kvar i Div. 1...

Hursomhelst så innebär det alltså att Vännäs, Sollefteå, Borlänge, Wings, Tranås och Halmstad är klara för playoff 1. Där har de lottats mot 3:orna och 4:orna i Allettorna och playoffbataljerna spelas enligy följande i bäst av 3 matcher:

Kiruna - Vännäs
Piteå - Sollefteå
Åker/Strängnäs - Borlänge
Enköping - Wings
Vimmerby - Tranås
Kallinge - Halmstad

Kiruna och Vännäs kan varandra sedan Grupp A i höstas, men jag tror det hjälper föga för Vännäs. Kiruna vinner ganska enkelt.

Piteå och Sollefteå har inte mötts tidigare, men jag sätter ändå en slant på Piteå. Grupp B i Div. 1 är inte speciellt stark och jag tror inte det gynnar Sollefteå här. Pitåe vinner.

Åker/Strängnäs och Borlänge har inte heller mötts, men Grupp D är en klart tuffare serie än Grupp C, så jag tror Åker/Strängnäs tar hem det där.

Undantaget för ovanstående kan dock vara Enköping. Jag tror de kan ha en bra chans mot Wings, även om Wings kommer från Grupp D och Enköping från Grupp C. Enköping har trots allt spelat tuffa matcher i Allettan, så jag sätter en slant på att Enköping tar hem det där.

Vimmerby och Tranås känner till varandra sedan Grupp E i höstas. Likt ovanstående har dock Vimmerby spelat betydligt tuffare Allettan matcher än vad Tranås har gjort, så jag tror Vimmerby tar hem det där.

Slutligen har vi Kallinge som tar sig an Halmstad. Det ska inte vara några problem för Kallinge, som vinner den bataljen ganska enkelt.

Så, där har ni läget just nu och hur jag tror det kommer sluta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0