SHL får hockeysverige att rasa

Hockeysverige rasar just nu. Anledningen? Det förslag till regeländringar som SHL, Svenska hockeyligan, filar på och som exploderade som en bomb förra fredagen.

Förslaget ska, om det klubbas igenom, börja gälla redan säsongen 2014/15, alltså nästa säsong.

De två största förändringarna jämt mot dagens system är att man vill slopa kvalserien helt och hållet och att man vill införa s.k. wildcards.

Kvalserien är för många idag säsongens höjdpunkt. Det är den man ser fram emot. Det är den som genererar en oerhörd spänning, ett räknande till förbannelse på resultat och tabeller, en oerhörd nervpress som SM-slutspelet inte är i närheten av. Detta gäller för mig och många, många supporters med mig. Det är kvalserien man ser fram emot under större delen av säsongen, för det är då allt ska avgöras och det är så gott som varje år en ofattbar dramatik in i det sista. En ren hockeyfest.

Kvalserien spelas idag i tio omgångar, där de sex lagen möter varandra en gång hemma och en gång borta. Serien spelas mellan elvan och tolvan i föredetta Elitserien, numera SHL, ettan, tvåan och trean i Hockeyallsvenskan, samt ett fjärde lag från Allsvenskan, som tar sig dit genom en playoffserie, där lag fyra, fem, sex och sju möts. Det lag som toppar den lilla serien efter att man mötts två gånger blir sjätte och sista lag in i kvalserien.

Nu vill SHL istället göra om systemet så att tolvan i SHL möter ettan i Hockeyallsvenskan i en serie i bäst av sju matcher, precis som man gör i SM-slutspelet. Det är allt. Det är alltså bara ettan i Allsvenskan som har chansen att ta steget upp, om man slår tolvan i SHL i fyra matcher.

Nu är det sju lag i Allsvenskan som har chansen att gå upp efter att grundserien är färdigspelad. Kommer förslaget gå igenom kommer det bara vara ett lag som har chansen. Det tror jag, i längden, kommer göra att serien blir betydligt mer ointressant än vad den är idag. För många lag kommer halva säsongen bara att spelas av, eftersom att man redan då är chanslösa till att vinna serien och därmed fightas om en plats i högstaligan. Idag är det fight om alla tre direktplatserna till kvalserien, men även de fyra playoffplatserna där bakom. Efter grundserien är det nu bara fem av fjorton lag som har spelat klart. Resten spelar kvalserie uppåt eller neråt eller playoff. Enligt det nya systemet kommer elva lag ha spelat klart efter grundserien.

Den andra stora förändringen är att man vill införa wildcards. Det ska vara ett slags friplatser till SHL, för lag som har en stark ekonomi och en stabil förening i Hockeyallsvenskan, t.ex. Djurgården och Malmö. Dessa lag ska alltså kunna få friplatser till högstaligan och därför få spela där tack vare sin ekonomi och stabila förening, inte för att man har förtjänat den platsen rent sportsligt genom att fightas genom en tio omgångar tuff och lång kvalserie, där hjärtat slits mellan hopp och förtvivlan. Det är i mina öron helt fel. Totalt fel. Lag som spelar i Sveriges högstaliga, och övriga ligor med för den delen, ska göra det för att man förtjänar att spela där, för att man har krigat till sig den platsen där ute på isen, för att man har vunnit de matcher man måste vinna, för att man har tagit de poängen som krävs under kvalserien, kort sagt, för att man rent sportsligt är värda den platsen och för att man har det spelarmaterial som bevisligen klarar av det, för att man har fightat till sig den platsen där ute på isen, inte för att man råkar ha gott om pengar eller är en stor förening.

Som ni märker så är jag kraftigt emot detta förslag. Det är inte bara jag som är det. Hela suportersverige rasar. Många menar att det är sportens död och jag tror tyvärr att det ligger mycket i det. I alla fall för Hockeyallsvenskan. Den serien kommer inte längre bli den tuffa stenhårda liga som det är idag, där alla slår alla och där dramatiken är minst lika stor som i SHL. Mindre klubbar kommer dessutom i det närmsta få det omöjligt att avancera högre upp i seriesystemet. Man kommer både tappa publik, för matcherna kommer inte bli lika intressanta, och inte minst spelare, eftersom att spelarna vill spela i en så hög liga som möjligt. Får man då chansen till det, trots att ens egen klubb i princip inte kan gå högre upp i seriesystemet, då är det klart att man tar den chansen.

Runtom i sverige har klubbarnas fans protesterat vilt. Det har varit banderoller, skanderanden om "hockeydödare", i Karlstad vände fansen demonstrativt ryggen mot planen när hemmalaget gjorde mål, det har hållts tysta minuter där publiken har varit knäpptyst osv osv. Protesterna är masiva. Alla fans är eniga, oavsett klubbtillhörighet. Det har nog aldrig hänt tidigare, att så många fans från olika klubbar står eniga i en enda fråga. Det är lite som att det är SHL-bossarna mot övriga hockeysverige.

Nej, jag hoppas verkligen inte att detta förslag klubbas igenom, för det vore förödande för svensk hockey.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0