Ny storförlust, i Övik...

Sista matchen innan juluppehållet och den 3:e poå kort tid mot Modo.

Modo hade 6 raka förluster innan kvällens match och Leksand hade som bekant haft 2 blytunga matcher bakom sig under veckan. Det var således 2 formsvaga lag och den här matchen skulle bli ungefär likadan som den senast i Leksand, mot Skellefteå, för de blåvita.

Det var hemmalaget som öppnade bäst och skulle också ta ledningen, trots att Leksand inte alls var chanslösa. Man hade flera bra chanser och gjorde det bra under den 1:a tredjedelen av matchen, men marginalerna var inte på de blåvitas sida den här kvällen heller.

Modo skulle ta ledningen i den 1:a perioden och precis som senast mot Skellefteå var det 1-0 efter 1:a perioden.

I den 2:a kom raset, igen, för 3:e matchen i rad. Modo gjorde tidigt i perioden både 2-0 och 3-0. Fabian Brunnström kunde sedan reducera för Leksand, som därefter kändes starka och riktigt på gång. Istället kunde dock Modo göra 4-1. Ett riktigt turmål, efter att Leksand dessförinnan missat 2 jättelägen. Modo hade helt enkelt marginalerna med sig den här kvällen.

Oscar Alsenfelt byttes ut, för 2:a gången på 3 matcher, och Joel Gistedt klev in mellan stolparna. Han gjorde det bra, men knappa minuten före paus skulle Modo göra 5-2. Dessförinnan hade Leksand reducerat ännu en gång, men det där 5-2-målet var oerhört psykologiskt...

Den sista perioden blev därför mest en transportsträcka för Modo. Leksand försökte, men man hade helt enkelt inte marginalerna med sig. Istället kunde Modo göra 6-2, men det var ändå Leksand som fick sista ordet i matchen, när Patrik hersley fastställde slutresultatet, 6-3.

Ännu en tung, tung förlust för de blåvita. Målskillnaden 4-18 den här veckan säger det mesta. Det fina back och målvaktsspelet som har varit ett signum under hösten är som bortblåst och som Andreas Appelgren sa efter Skellefteåmatchen, han känner inte riktigt igen laget där ute på isen. Därför tror jag det här juluppehållet nu kan vara välbehövligt för de blåvita. Att prata ihop sig, ladda om batterierna och kommma ut efter jul och visa upp samma fina spel som man har visat upp under hösten.

Tittar man på periodsiffrorna under veckan så ser man att det klart och tydligt är i 2:a perioden det brister. 1-5 där mot LHC, 0-3 mot Skellefteå och 2-4 mot Modo. 1:a perioderna är betydligt bättre. 0-1 mot LHC, 0-0 mot Skellefteå och 0-1 mot Modo, Inte mycket mål bakåt där alltså, men samtidigt inte ett enda mål framåt i den perioden under veckan. 3:e perioden är också bättre än den 2:a. 0-1 mot LHC, 0-2 mot Skellefteå och 1-1 mot Modo. Det är alltså klart och tydligt att det är i 2:a perioden det brister. Troligtvis sitter det i huvudet på killarna efter matchen mot LHC. Varesig man vill det eller inte så tänker man att som det gick i tisdags nere i Linköping får det absolut inte gå. så knyter det sig totalt och så går det precis likadant ändå. Lite som kvalserietankarna tidigare år, när Leksand har fastnat i negativa spiraler. Samma negativa spiraler har man fastnat i under denna veckan. därför kommer det här juluppehållet väldigt lägligt. Det är bara att ladda om nu och komma ut i mellandagarna och köra.

Meddelas kan också göras att man efter matchen mot Modo går skilda vägar med både Matt Fornataro och Jens Jakobs. Fornataro dominerade stort förra säsongen i Västerås, men i SHL tycker jag inte alls det har lossnat. Jakobs hade Elitserierutin sedan tidigare och har stundttals blixtrat till riktigt bra tycker jag, men han har helt enkelt inte levererat i den grad som tränarna hade på honom.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Luleå - HV 71 5-3
Linköping - Växjö 6-2
Frölunda - Skellefteå 1-4
Örebro - Färjestad 4-3 SD
AIK - Brynäs 1-8

Först och främst, AIK - Brynäs. Leksand förlorade med 7-1 i Cloetta center, men 1-8 på hemmais är nästan snäppet värre. En total klasskillnad och en sådan klasskillnad ska det inte vara på den här nivån.

Frölunda - Skellefteå spelades på gamla ullevi. Vädret gjord dock att det inte blev någon vidare publikfest. Drygt 13400 åskådare fanns bara på plats. Matchen fick dessutom flyttas fram p.g.a. regnet som öste ner över Göteborg. Till slut kunde matchen iaf genomföra och där gjorde Skellefteå det återigen bra och leder nu serien med hela 18 poäng!

I övrigt var det många stora siffror. Växjö tog ledningen mot LHC, men Clubben kunde vända till 2-1 i den 1:a peruioden och sedan var det inget snack om saken. Luleå hade hela 5-0 på HV efter knappt halva matchen. Sedan slappnade man väl av litegrann och HV kunde krypa lite närmre, men man hade bra kontroll hela vägen och vann säkert med 5-3.