Vi är tillbaks!

Fullsatta läktare, så klart, i Tegera arena, 7650 åskådare, när Rögle kom på besök. Rögle, som inte alls har övertygat i denna kvalserien. Jag måste nog säga att man är bland de sämsta Elitserielagen någonsin som har spelat i kvalserien. Totalt uddlösa och förlusterna har avlöst varandra. Hemmaförluster mot både Västerås, Leksand och Örebro. Man är redan nu klara för Hockeyallsvenskan 2013/14 och hade egentligen inget att spela för här under lördagen. Det hade å andra sidan Leksand. 1 poäng räckte för att säkra Elitsetiekontraktet, som vi har väntat på i 7 säsonger. Skulle det säkras under lördagen och självaste påskafton 2013?

Stämningen var förväntansfull i arenan innan match och när pucken väl släpptes gick Leksand ut på ett betydligt mer avslappnat och stabilt sätt än senast mot Timrå, då det såg väldigt spänt ut från start och där man inte alls gick att känna igen från tidigare matcher. Man vände dock det hela till sin fördel oh vann komfortabelt med hela 3-8.

Här öppnade man som sagt betydligt mer stabilt och Pelle Prestberg kunde få arenan att koka efter 05:37, då han stänkte in 1-0 bakom Martin Gerber i Röglekassen.

2-0 kom bara 1:11 senare, då mr. Leksand själv, Jens Bergenström, kunde sätta pucken i nät bakom Gerber.

Arenan var redan där i eufori och stämningen fortsatte att vara på topp. Inga fler mål föll dock i perioden, som Leksand således vann med 2-0.

I den 2:a perioden kom Rögle ut betydligt mer taggade och Viktor Lindgren kunde göra 2-1 redan efter 19 sekunder, en puck som ställde Alsenfelt i mål litegrann och den gick in mellan benen på honom.

Målet innebar att det blev spänning i matchen igen, men Leksands Elitsetiekontrakt kom allt närmre och närmre. Rögle var ju nämligen tvungna att göra minst 2 mål till. 1 poäng räckte ju som bekant för de blåvita, som definitivt inte saknade målchanser i den 2:a perioden, men Gerber hade spelat upp sig och tog samtliga 9 skott under perioden.

Gerber skulle dock få utgå i början av den 3:e perioden. det såg ut som en sträckning eller liknande. Han hade rejält ont och Jonas Fransson, som förra året var en stor bidragande orsak till att Rögle gick upp i Elitserien, men som i år inte har fått spela alls många matcher, gjorde sig redo att hoppa in mellan stolparna. Han fick dock sämsta tänkbara sttart, för Filip Forsberg kunde direkt efter att Fransson kommit in sätta 3-1 i nät, till publikens öronbedövande jubel.

Där och då släppte alla spänningsmoment och Leksand kunde spela ut ordentligt. Fransson spelade dock upp sig ganska bra och plockade skott på skott. Det gjorde dock ingenting, för Alsenfelt var lika stabil han och släppte inga puckar förbi sig. Rögle var ju tvungna att göra 3 mål för att Leksand inte skulle säkra Elitseriekontraktet till 100%, men tiden tickade iväg och publiken vädrade vad som komma skulle. Man ställde sig upp och ett tryck som lätt kan konkurera med SM-guldsfirande stegrade sig i arenan, där läktarna skakade under 7650 par fötter som hoppade och taktfast klappade sina älskade hjältar tillbaka till Elitserien, efter 7 års väntan och misslyckanden. Superstars "Vi är tillbaks, chalalalalalala" dånade från Norra stå och när slutsignalen gick var det verkligen som Loreen sjöng förra året, "Eufooria"! Publiken var i extas och en mäktigare syn får man leta efter i hockeysverige. Mr. Leksand själv, Jens Bergenström, intervjuades av Niklas Jide efter matchen och killen grät av ren glädje och lycka i TV. Där har vi ett äkta Leksandshjärta, precis som i bröstet på många av de övriga killarna i detta laget. Jag tänker på Filip Forsberg, Alen Bibic, Patrik Norén, Erik Hanses och även hos killar som Johan Ryno, Mattias Timander, Johan Svedberg och inte minst Michael Raffl och Kevin Kapstad, samt Oscar Alsenfelt, som ännu en gång har gått in och gjort än fenomenal kvalserie, precis som han gjorde när han tog upp Växjö i Elitserien för 2 säsonger sedan. Detta laget är guld och det här kan man leva länge på. Leksands IF är äntligen tillbaka i Elitserien!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Södertälje - Timrå 3-8
Örebro - Västerås 5-4 str

Timrå gjorde vad man kunde. Man visste att man var tvungna att ta 3 poäng och dessutom ösa in mål. Det gjorde man också. Johan Andersson gav bortalaget ledningen efter bara 01:44. Södertälje kvitterade dock kort därefter, men så lade Timrå i ytterligare en växel och gjorde 1-2 genom Math Robinson, 1-3 genom Andreas Molinder och 1-4 genom Jeremy Boyce-Rotevall innan perioden var slut. Redan där var matchen nästan avgjord, men man fortsatte att ösa på i den 2:a perioden. Jonathan Hedström gjorde 1-5 och Matt Murley gjorde 1-6, innan Södertälje kunde reducera fram till 2-6. Damien Fleury var det som satte pucken i nät bakom Bellissimo. Samme Fleury nätade igen i 3:e perioden, efter att Timrå först gjort 2-7 och så satte Oscar Hedman den slutliga spiken i kistan fram till 3-8, med knappt 7 minuter kvar av matchen.

Örebro firades hemma i Behrn arena inför 4906 åskådare, men det var Västerås som tog ledningen med 0-1. Örebro vände dock till 2-1 innan paus och i 2:a perioden satte man 3-1 på straff. 4-1 satt också det i nät i den 3:e perioden, men sedan vaknade Västerås, eller om det var Örebro som slutade spela för tidigt. David Lundbohm satte 4-2 och Matt Fornataro satte 4-3 i nät bakom Henrik Lundberg. Med 43 sekunder kvar att spela och med Lasse Johansson i båset kunde man också kvittera fram till 4-4. Inget mål föll i förlängningen och på straffar var det Stefan Gråhns som slutligen kunde sätta pucken i nät bakom Lasse Johansson, i den 6:e straffomgången.

Dessa resultat gör att tabellen ser ut såhär, med 2 omgångar kvar av kvalserien 2013: