Säsongsavslutning i Södertälje, inför ett blåvitt hav

Så var det dags för säsongens sista match, i Axa sports center, på bortaplan, mot Södertälje, inför ett blått och vitt hav av tillresta leksingar på läktarplats.

Leksand inledde också matchen på ett bra sätt och fick, redan efter några minuters spel, spela powerplay, men inget mål föll där. Istället kunde Jems Bergenström styra in 0-1 efter drygt 7 minuters spel.

Leksand fortsatte att trycka på och fick ytterligare ett powerplay med sig i den 1:a perioden, men inget mål heller den gången och ställninhen var alltjämt 0-1 efter 1:a perren.

I den 2:a perioden kunde man dock utöka ledningen och det var ett rent juniormål. Fredrik Händemark visade upp en fin skridskoåkning och puckhantering när han trampade förbi sin back, gick på mål och serverade Simon Matsson, som satte 0-2 i nät bakom Anton Forsberg, något som skulle bli säsongens sista mål för de blåvita.

Erik Hanses, som vaktade kassen även i denna match, höll nolllan, men efter 15:30 av den 2:a perioden sprack hans nolla, när Michael Nylander prickskött in 1-2 för Södertälje.

Man skulle också få in kvitteringen innan perioden var slut och nu var det Nylander den yngre som visade upp sig. William gjorde som Leksand tidigare gjort så många gånger under denna kvalserien, han snodde pucken i mittzonen och satte 2-2 i nät bakom Erik Hanses, med bara 1:04 kvar av perioden. Man skulle kunna säga att Leksand där fick smaka litegrann på sin egen medicin.

I den sista perioden fortsatte SSK att trumma på och man skulle också få in 3-2 bakom Hanses, vilket också skulle bli matchens slutresultat. Leksand plockade Hanses med knappa minuten kvar att spela, men skärpan fanns inte där och man fick inte in någon kvittering.

Matchen förlorade man alltså, men vad gjorde det? Säsongen slutade ändå på bästa möjliga sätt och den stora, stora, bortaklacken sjöng för full hals, trots förlusten. "Vi är tillbaks!" ekade från stora delar av Axa sports center, som nu kommer få klara sig utan Leksand under nästa säsong. Så, vad säger man, slutet gott, allting gott.

De övriga matcherna slutade såhär:
Västerås - Rögle 3-1
Örebro - Timrå 1-2 str

Västerås tog ledningen i den 1:a perioden, men 56 sekunder in i sista perioden kunde Christopher Liljewall kvittera för Rögle. Eric Johansson och bråkstaken, Viktor Mårtensson, skulle dock se till att Västerås kunde ta hem matchen och alla 3 poängen. Därmed fick inte Rögle någon revansch från 1:a omgången, då Västerås lite snöpligt vann nere i Ängelholm.

I Örebro var det en mållös historia efter 1:a perioden, men i den 2:a kunde Henrik Löwdahl ge Örebro ledningen. Max Friberg kunde dock kvittera för Timrå, knappa 3 minuter från slutet. Johannes Jönsson visade dock återigen upp en mycket stabil sida, precis som han gjorde i matchen mot Leksand. Får han bara lite träning så kommer han blomma ut till en stabil målvakt om några år, kanske t.o.m. nästa år, om han då lånas ut till Allsvenskan. Han har nämligen kontrakt med Örebro även under nästa säsong. Hursomhelst så föll inga fler mål och inte heller i förlängningen blev det några mål. På straffar kunde dock Robin Sterner avgöra till Timrås fördel, vilket gjorde att inte heller Örebro fick revansch från 1:a omgången, då Timrå tog bonuspoängen.

6, Södertälje 7p -17

Det är nog den mest ojämna kvalserie jag har sett på många år. Redan i omgång 7 blev Örebro klara och i omgång 8 säkrade Leksand avancemanget till 100%. Det var länge sedan det inte fanns någon som helst spänning kvar i kvalserien de 2 sista omgångarna. Alltid brukar det vara något lag som inte är helt säkert, men i år var Leksand och Örebro helt enkelt överlägsna. Leksand öste in hela 36 mål på de här 10 matcherna. Det är alltså 3,6 mål i snitt. Man släppte in 19, vilket bara Örebro var bättre på. Man släppte in 16 mål på dessa 10 matcherna. 1,9 mål bakåt i snitt för Leksand och 1,6 för Örebro är riktigt bra. Det att jämföra med Södertälje, som släppte in flest mål, 33st. Det är alltså 3,3 mål bakåt i snitt/match. Man gjorde också minst mål framåt i snitt, bara 1,6 mål/match, alltså 16 mål totalt, samma siffra som Örebro hade bakåt.

Tittar man på Leksand vs motstånd under den här kvalserien så har det gått såhär:

Mål: 7-2

Vi ser alltså att 38,8% av Leksands alla mål under denna serien har man gjort mot Timrå, först 6-2 och sedan 3-8. Det är stora siffror som kanske inte är helt rättvisa, men mål är alltid mål.

Statistiken mot Rögle är också riktigt kul att läsa som leksing. Alsenfelt briljerade i mål och släppte bara in 1 mål på de båda mötena med Ängelholmarna.

Det enda lag man har minusstatistik på i denna serien är just Örebro. Det är också en ganska kraftig minusstatistik. 1-5 i poäng och -4 i mål. Örebro var helt enkelt bättre, men det har man råd med, när man har spelat som man har gjort mot de övriga lagen. 6-0 i poäng mot båda f.d. Elitserielagen och Västerås. Där har vi grunden till hela avancemanget. Södertälje hade man också kunnat få plusstatistik på, om matchen hade spelats i ett annat läge av serien eller om den här sista matchen hade gällt någonting. Nu gjorde den inte det, allt var redan klart och då är det svårt att ladda om och tagga till till max. Det visar inte minst det faktum att en kille som Michael Raffl var ganska osynlig i den här matchen, men tidigare under serien, när det har gällt som mest, då har han klivit fram, tillsammans med Filip Forsberg, Kevin Kapstad, Pär Edblom, Mattias Timander, de båda skäggen, Johan Svedberg och Joonas Rönnberg, Jens Bergenström, så klart, och inte minst Oscar Alsenfelt i mål. Alla dessa killar har presterat något enormt. Det har självklart hela laget gjort, men Alsenfelt i mål, Raffl, Filip och Kapstad, de har varit enorma, + Jensa Bergenström, så klart. Där inne slår ett äkta Leksandshjärta, det kan jag lova.

Så, till sist, laget som gjorde det, efter 7 år av krigande och kämpande, laget som gick hela vägen och tog Leksands IF tillbaka till Elitserien, här är de: