Så var det avgjort även i kvalserien upp till Allsvenskan och det blir ett nytt lag till serien, även underifrån, för, såhär gick det i den 10:e omgången:

Björklöven - Piteå 3-0
Huddinge - Karlskrona 3-2 str
Vita hästen - Tingsryd 2-1 str

Inför ögonen på 6002 åskådare i Umeå arena, fler än vad det var på någon av kvalserien upp till Elitseriens sista omgångs matcher, gjorde Björklöven precis vad man skulle för att säkra avancemanget till Hockeyallsvenskan. Efter drygt 5 minuter kunde Jens Persson ge hemmalaget ledningen och 7:51 in i 2:a perioden utökade samme Persson till 2-0. Slutligen satte Linus Boström spiken i kistan när han slog in 3-0 i nät bakom Markus Nyberg i Piteåkassen. Det blev också slutresultatet och Björklöven är därmed tillbaka i Hockeyallsvenskan, samtidigt som Daniel Välitalo fick hålla nollan i säsongsavslutningen.

Då var den ena av platserna till Allsvenskan säkrad, vilket innebar att ett av lagen Karlskrona eller Tingsryd, skulle trilla ur serien och få börja om i Div. 1. Som bekant hade Karlskrona allt i egna händer inför sista matchen. Man stod på 17 poäng och en målskillnad på +5. Tingsryd hade 16 poäng och en målskillnad på +4. KHK fick en flygande start på matchen, när Tomi Pöllänen kunde göra 0-1 redan efter 33 sekunders spel. I det läget spelade det ingen roll vad Tingsryd gjorde, Karlskrona skulle ändå vara klara. Huddinge ville dock annat, för bara 15 sekunder senare, efter 48 sekunders spel, kvitterade man. Vi hade alltså fått 2 mål innan man ens hade spelat 1 minut av matchen. Därefter knöt det sig dock litegrann, men i den 2:a perioden var det Huddinge som kunde ta ledningen med 2-1. I det läget hade Tingsryd ett gyllene läge att sno åt sig den där åtrovärda 2:a platsen. Man hade i det läget 1-1 mot Hästen, vilket skulle göra att man klättrade upp på samma poäng som KHK. Vid seger efter sudden eller straffar skulle man då ta 2:a platsen. Fick man bara med sig 1p skulle man falla på sämre målskillnad än Karlskrona. Drygt 3 minuter från slutsignalen kunde dock Karlskrona kvittera. Kevin Hecquefeuille satte 2-2 i nät bakom annars så duktige Emil Jidskog. Slutsignalen gick på båda arenorna, vilket gjorde att vi hade samma läge som innan matchstart, nämligen det att KHK hade 1 poäng mer än Tingsryd. Nästa mål skulle alltså bli ruskigt viktigt. Skulle Tingsryd avgöra, då skulle man klättra upp på samma poäng som KHK igen, men man skulle passera i kraft av bättre målskillnad, eftersom att KHK då skulle förlora. 18p +5 skulle man då ha, mot Karlskronas 18p +4. Skulle å andra sidan Karlskrona då också vinna, ja, då skulle man gå upp på 19p +6 och alltså ta den där 2:a platsen. Tingsryd var alltså tvungna att vinna, medan Karlskrona skulle förlora för att man skulle klara av det och faktum var att man var på väg att klara av det. Daniel Åhsberg gav nämligen Tingsryd ledningen i straffläggningen. Vita hästen missade 1:a straffen. Sedan missade Jordan Smotherman Tingsryds 2:a straff, medan Sebastian Ottosson satte Hästens 2:a. Det var alltså kvitterat till 1-1. Hampus Gustafsson missade sedan Tingsryds 3:e straff, medan Jesper Samuelsson blev matchhjälte när hann satte 2-1 i nät bakom Zajkowski. Det innebar att det var avgjort. Karskrona, som även de förlorade sin straffläggning, klarar sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong, trots denna inte alls lätta kvalserie man har haft. Faktum var att man var riktigt illa ute där ett tag, men till slut redde man ut det. Kanske ska man tacka Piteå för det, för faktum är att om Tingsryd hade vunnit den där hemmamatchen mot Piteå som man förlorade med 0-3, ja, då hade man spelat kvar i Allsvenskan.