Svängig match i Oskarshamn

Leksand inledde matchen klart bäst och var helt överlägsna. Efter halva perioden ledde man skotten med 11-3 och målen med 2-0. 1:an satte Filip Forsberg bakom Linus Fernström i Oskarshamnskassen och 2:an kunde Pär Edblom raka in, efter en retur av Fernström.

Oskarshamn skulle dock komma tillbaka. Bara minuten senare reduserade man och innan perioden var över hade man också kvitterat till 2-2.

Leksand skulle dock återigen ta ledningen i 2:a perioden och även denna gång kom målet, som flertalet andra mål i inledningen av den här säsongen, i powerplay.

Boxplay, som var en av förra säsongens styrkor, har inte varit riktigt lika framgångsrikt i år. Nu skulle man släppa in ytterligare ett mål i den spelformen, när Victor Löfstedt kunde kvittera till 3.3.

Det var dock Leksand som skulle gå till pausvila i ledning. Kanadensaren Kevin kapstad skulle nämligen ge de blåvita ledningen, efter ännu en retur av Linus Fernström.

Juha Uotila i hemmalaget drog på sig ett matchstraff efter en ful tackling på Fredrik Händemark i sista perioden. Detta efter att de första minuterna i perioden bara sprungit iväg. Nu var det dock dags igen. Filip Forsberg nätade för 2:a gången den här kvällen och såg till att Leksand hade 5-3 på tavlan. Man fick dessutom fortsätta att spela 5 mot 4, eftersom Uotila fick matchstraff, men man lyckades inte utnytja läget och Oskarshamn kunde återigen bli fulltaliga, efter att dessförinnan åkt på ännu en utvisning som Leksand dock inte kunde utnytja. Istället var det Oskarshamn som skulle få in reduseringen i powerplay, vilket gjorde att det trots allt blev lite spännande mot slutet.

Det var dock Leksand som genom Jon Knuts kunde avgöra matchen med mål i öppen kasse. 6-4 till Leksand och 3 härliga poäng med hem till Dalarna.

Södertälje - Karlskrona 6-2

I Mora var det en svängig historia, där Örebro tog ledningen, men där Mora sedan vände till 2-1 på mindre än 1min. Örebro kom dock tillbaka och efter 2 perioder stod det 3-3. Sedan chocköppnade man i sista perioden och gjorde 4-3 och sedan kom också 5-3. 3 poäng till serieledande Örebro alltså.

3 poäng ocksåtill Troja, även om det satt långt inne. Man tog visserligen ledningen och ledde med 2-1 efter 1:a perioden. Asplöven kvitterade dock i 2:a och i 3:e kunde man också ta ledningen. Tyvärr orkade man inte hålla emot när Troja la i ytterligare en växel, gjorde 3 snabba mål och avgjorde matchen. Asplöven gjorde visserligen 4-5, men då var det bara 2 sekunder kvar att spela.

Almtuna fortsätter att förlora hemma och har fortfarande inte tagit en enda poäng på hemmais den här säsongen. Det är lite anmärkningsvärt med tanke på att gränbyhallen, för några säsonger sedan, var ett spöke för månha lag och där Almtunavar oerhört starka. Det har man dock inte visat än så länge i år.

Södertälje lämnade, i och med den tämligen komfortabla segern mot Karlskrona, jumboplatsen, till förmån, eller kanske snarare nackdel, för just Karlskrona.

Luleå - Brynäs 0-1

Frölunda gjorde en bra förstaperiod uppe i Jönköping, men sedan gick det utför. Galbraith, som vi leksingar känner igen från säsongen 10/11, gjorde en rejäl tavla med några sekunder kvar av 1:a perioden och det blev ett rejält psykiskt avgörande för HV.

Förra veckan slog LHC Växjö hemma i Cloetta center med 8-3. Nu fick man stryk i Karlstad med 7-2. Det stod 3-0 efter knappa 10 minuter, ungefär samma start, fast omvänt, som då mot Växjö, när LHC hade 4-0 efter 1:a perioden. Ingenting fungerade i Linköping, varken offensivt eller defensivt och det blev en match både spelare, ledare och fans nog helst vill glömma.

Mål blev det också på Hovet. Redan efter halva 1:a perioden stod det 2-2 på tavlan och äntligen, änrtligen, för alla AIK-sypporters, kom säsongens 1:a seger. Det måste kännas oerhört skönt för de gulsvarta.

Starkt också av Brynäs att åka upp till Luleå och nolla hemmalaget. Inte illa!

Noterbart är också att det var ca 1400 personer mindre som såg AIK - Rögle än som såg Djurgården - Bofors på Hovet. 3708 åskådare för AIK och 5103 åskådare för Djurgården.

Vi kan också notera några resultat från gårdagens Div. 1-hockey. Borlänge slog Ore med hela 10-1. Olofström slog Halmstad med 8-2 och Nittorp, nykomlingarna i Div. 1, slog Borås med 3-2. Det andra f.d. Allsvenska laget, Sundssvall, vann dock. 3-2 efter sudden blev resultatet mot Brunflo, som jag förövrigt också tror är nykomlingar i Div. 1 om jag inte misstar mig. Detta var resultat som för några år sedan kunde förekomma i Allsvenskan. Säsongen 08/09 hade Leksand x antal tvåsiffriga segrar. Det händer inte idag. Så ojämn är inte serien. Idag slår alla alla och det är oerhört jämnt. Inga poäng är givna och man får kriga betydligt mer nu än vad man fick då. Kort sagt kan man säga att standarden på Allsvenskan har höjts rejält de senaste åren.