Serieledningen återigen i Dalarna och Leksand!

Efter matchen mot Bofors i tisdags är nu ordningen återigen återställd och serieledningen för Hockeyallsvenskan 2012/13 är åter tillbaka i Dalarna och Leksand.

Nobelhallen är ingen lätt plats att spela på. Fansen där brukar alltid vara hetlevrade och det är mycket känslor, både på isen och på läktaren. Den där riktiga stämningen infann sig dock inte riktigt nu. Inte under den inlednande perioden i alla fall, där dock Leksand kunde ta ledningen genom Johan Ryno och sedan också utöka densamma till 2-0 innan perioden var slut, nu genom Jens Bergenström, som petade in en retur från Joel Gistedt i Boforskassen.

2-0 till Leksand i paus alltså och i den 2:a perioden skulle man utöka sin ledning till 3-0, nu i powerplay, efter att Kapstad snyggt skottfintat och istället lagt pucken till landsmannen Hurtubise, som klippte till direkt och det var 3-0.

Bofors skulle dock få kontakt igen ganska direkt, när x-leksingen, Ken-Andre Olimb, spräckte Hanses nolla och gav hemmalaget lite hopp igen.

Känslorna och stämningen började ta sig, sakta men säkert, och när hemmalaget totalägde den sista perioden fick man rejält med bränsle till brasan. Publiken tände till rejält och tyckte det var kul att gå på hockey. särskillt när Bofors återigen kunde reducera, nu i powerplay, trots att Hanses gjort flera bra räddningar dessförinnan.

Drygt halvvägs in i perioden lyckades dock Raffl sno åt sig pucken. Han åkte in i anfallszon utan några större problem och satte distinkt 4-2 bakom Gistedt i mål.

Ett välbehövligt mål för de blåvita, som då fick lite andrum mitt i all Boforspress. Hemmalaget fortsatte dock att ånga på. Man bet sig fast i anfallszon nere hos Hanses och skapade läge på läge, men en storspelande Erik Hanses räddade samtliga skott. D.v.s. enda tills det bara återstod 2 minuter att spela. Då drog Hersley på sig ett matchstraff för en mindre snygg crosschecking på en Boforsspelare framför Hanses. Bofors skapade ett enormt tryck och lyckades också få in pucken i mål. Domaren vinkade dock av det, men ringde sedan på det och bedömde efter en lång videobedömning att det trots allt var mål och det var 3-4 på tavlan.

Det blev också slutresultatet. Bofors pressade på ordentligt mot slutet, men Leksand stod emot och 3 poäng var åter bärgade och i samband med det också serieledningen.

Karlskrona - Djurgården 5-2

Västerås hade hela tiden komandot mot Örebro, men i sista perioden reducerade Örebro 2 gånger om, fram till 3-2, och pressade på rejält för en kvittering, men Västerås kunde slutligen göra 4-2 i öppen kasse, men det satt långt in.

Malmö bara fortsätter att vinna. Man vinner stort också. 7-3 mot Troja, trots att man tydligen inte ska ha varit sådär jättebra på isen. Man är dock effektiva och där får nog Leksand se upp imorgon, när Skåningarna kommer på besök till Tegera arena.

Asplöven lyckades vända 1-0 till 1-2 i 2:a perioden, men sedan orkade man inte mer och Oskarshamn kunde återta ledningen innan perioden var slut och i sista kontrollerade man bara det hela. Viktiga poäng där för Oskarshamn. Sådan tur var för Asplöven förlorade både Tingsryd och Almtuna, så man tappade inget jämt mot dem. Däremot skrällde Karlskrona rejält och vann med hela 5-2 hemma mot Djurgården. Man hade t.o.m. 5-0 efter 2:a perioden. Karlskrona, som spelade Div. 1 förra säsongen och som ligger tvärsist i tabellen, mot Djurgården, som spelade SM-final för bara 3 säsonger sedan och som var i Elitserien så sent som förra säsongen. En riktig skräll, men kanske var det lite av sista chansen för Karlskrona, som trots allt fortfarande är rejält sist i tabellen.

Elitserien har det också spelats, både ikväll och i tisdags. Såhär har det gått:
Luleå HV 71 2-1 SD
Luleå - HV 71 6-0
Timrå - Frölunda 0-1
Skellefteå - Modo 3-1
Brynäs - Linköping 5-0
Växjö - Färjestad 4-3

Nej, jag har inte skrivit fel. Jag trodde först att de hade gjort det på Stats när det stod Luleå - HV 71 2 gånger, men sedan insåg jag att det var för att de äntligen spelade den där extramatchen från när Oskar Sund skadade sig. Som vi ser blev det ingen lyckad tripp för HV. 1/6 poäng fick man med sig hem till Jönköping och 1-8 (-7) i +/-.

Växjö vänder igen mot Färjestad. Det gjorde man senast lagen möttes också. Då ledde Färjestad med 2-0. Det gjorde man nu med, men det räckte inte, växjö vände och vann med 4-3 och inkasserade därmed 3 mycket viktiga poäng i bottenstriden.

Modo - Timrå 2-0
Brynäs - Växjö 4-2
Rögle - Färjestad 1-7
Linköping - Luleå 0-3
HV 71 - AIK 3-2 str
Frölunda - Skellefteå 3-1

Timrå har nu inte gjort mål på 2 matcher. 0-3 ligger man visserligen bara på i +/-, vilket är bättre än LHC, som faktiskt inte heller har gjort mål på 2 matcher. Man ligger dessutom på 0-8 (-8) i +/-. Det är inte snyggt. Åt andra håller har vi Luleå, som håller nollan för 2:A matchen i rad. Här 3-0 borta mot just LHC och så 6-0 där i tisdags mot HV. Det är starkt.

Starkt också av Frölunda att ta 3 poäng där av Skellefteå. Det behövde man. AIK:s poäng där kan också bli viktig framöver...