Rafflande avslutning!

Sista omgången av Hockeyallsvenskan 2011/12. Efter kvällens matcher var säsongen över för Troja, Tingsryd och Almtuna. Också SSK/Mora/Malmö/Oskarshamn skulle ha spelat klart för säsongen. Känns faktiskt lite vemodigt att säsongen går mot sitt slut.

Leksand gästade hursomhelst Sundsvall, dit man åkte redan under torsdagen, för att se Timrå - Djurgården, där Timrå som bekant drog det längsta strået efter sudden.

Man har haft svårt i Gärdehov tidigare under säsongen, senast vann ju Sundsvall med 4-2, efter ett riktigt bottennapp. Minns jag inte helt fel var det också droppen som fick bägaren att rinna över för NECO, som fick lämna coachansvaret till Andreas Appelgren efter den matchen.

Det var inte mycket folk på plats i Gärdehov. Faktum var att det var betydligt fler leksingar än Sundsvallssupporters på plats och de blåvita skulle också få en smakstart på matchen, när Fredrik Händemark, som kvällen till ära bildade en juniorline tillsammans med Filip Forsberg och Erik De La Rose, vilka också assisterade till målet, som kom efter bara 30 sekunder, 0-1!

Målet gav Leksand ytterligare energi och man kändes betydligt bättre i inledningen av matchen. 0-2 var också nära när Axel Brage lämnade en farlig retur, men innan leksingar hann dit hann han blockera.

Det mesta gick de blåvitas väg, som lekte med Sundsvall. Hemmalaget drabbades av ytterligare 2 utvisningar, men Leksand kunde då inte få till powerplayspelet ordentligt och i det 2:a powerplayet av de 2 åkte Patrik Norén ut för en hooking och när Sundsvall så blev fulltaliga pressade man faktiskt på ganska bra nere mot Hanses, som nu var tillbaka i kassen igen. Hemmalaget matade skott på skott och till slut, efter många räddningar och blockeringar av Hanses kunde ändå Ned Lukacevic kvitera för Sundsvall, 1-1.

Sundsvall kom upp betydligt mer i banan efter målet och hade också bud på 2-1, när man fick ett friläge, men Hanses gjorde en grym räddning, trots att han redan var nerlurad på isen. Snyggt!

Med mindre än 2 minuter kvar av perioden åkte Svedberg på en 2+2 för high stick och precis i inledningen av 2:a åkte man på en 2:a för puck out. Spel 5 mot 3 för Sundsvall med andra ord, men man gjorde det riktigt bra och fixade så att Oskar Johansson åkte ut för Sundsvall och det var spel 4 mot 3 i några sekunder, innan Leksand åkte på ytterligare en 2:a för något så ovanligt som delay of game. Trots det kunde Jakob De La Rose dra iväg ett stenhårt skott, rakt upp i krysset bakom Brage och det var återigen Leksandsledning, 1-2!

Lyckan blev dock kortvarig, för direkt ut från utvisningsbåset kom Oskar Johansson, fick pucken i en kontring och satte den i krysset även han, 2-2.

Hawaiihockey var det som gällde därefter, chanser åt båda håll, men känslan var ändå att Sundsvall hade ett litet grepp om det hela. Leksand hittade inte riktigt vinklarna och skärpan i skotten, som Brage antingen plockade ganska enkelt, styrde bort eller blockerade. Samma sak med Hanses.

Nej, Leksand fick inte till det i slutet av perioden och pausen var välbehövlig. Det hjälpte dock inte, för det var Sundsvall som öppnade sista perioden klart bäst. Dock var det Leksand som fixade målen. Fredrik Händemark, igen, upp med pucken i nättaket och vi hade 2-3!

Man skulle också kvitera i frilägen, när Michael Raffl kom fri med Brage, men den senare vann den bataljen och plockade Österrikarens skott.

En Sundsvallskvitering hängde dock i luften. Man hade först öppet mål, men missade ändå, varefter Hanses gjorde några fina räddningar, men till slut fick han kapitulera. Ett skitmål som domarna ringde på och som visade sig vara mål, 3-3.

4-3 var också nära direkt, men Hanses var tät där. Mycket slarv och individuella misstag nu för de blåvita, som inte fick det att stämma. Trots det var 3-4 mycket nära, men inget mål där, trots att pucken dansade på mållinjen.

Mot slutet plockade Appelgren Hanses, för att försöka ta seriesegern från Örebro. Leksand hade ju betydligt bättre målskillnad än Örebro, så vid seger skulle man ta seriesegern. Sundsvall åkte dessutom på en utvisning med 14 sekunder kvar, men trots spel 6 mot 4 lyckades man inte få in pucken bakom Axel Brage i mål och förlängning väntade.

Ingen serieseger i år heller alltså, 2 år sedan sist nu, men väl över 100 poäng i tabellen.

I förlängningen var man också ytterst nära på att klättra upp på 101 pinnar, men Brage hade turen med sig och höll pucken utanför målet. Hemmalaget var dock inte chanslösa de heller, men också Hanses var bra i mål och såg till att det fortsatt var 3-3 efter sudden, vilket gav straffar.

Martin Janohls lade 1:a för Leksand, men Brage var med på den.
Persson för Sundsvall, men också Hanses var med. Inget mål.
redrik Händemark lade 2:a för Leksand, men Brage var bra med även där. Inget mål.
Pär Lindholm för Sundsvall gjorde det dock bra och satte pucken i nät bakom Hanses.
Då låg pressen alltså på Filip Forsberg, som var tvungen att sätta sin straff för att hålla liv i matchen, men det gjorde han inte och Sundsvall tog med sig bonuspoängen hem i säsongens sista seriematch. Dock väntar ju kvalserien för båda dessa lag om några veckor, upp till Elitserien för Leksand och för att hålla sig kvar i Allsvenskan för Sundsvall.

I övriga matcher gick det såhär:
Bofors - Södertälje 3-2
Almtuna - Malmö 0-1
Mora - Borås 8-3
Örebro - Västerås 3-7
Troja - Tingsryd 6-3
Rögle - Oskarshamn 4-5 str

Oj, vilket drama det blev mot slutet.
Mora avgjorde tidigt mot Borås. Man hade 4-0 efter 1:a perioden, 8-1 efter 2:A. Redan där var det mer än avgjort. Mora således upp på 80 poäng.

Det innebar att Malmö var piskat att vinna mot Almtuna. Vid oavgjort skulle man gå upp på 79 poäng, seger i sudden eller på straffar 80, men med sämre målskillnad än Mora. Det skulle alltså inte räcka. Man hade dock förtvivlat svårt att få in pucken i nät, men man satsade allt på ett kort, tog ut målvakten, och tro det eller ej, med knappa minuten kvar att spela lyckades man få in segerpucken, 1-0!

Därmed tog sig Oskarshamn, som aldrig blev riktigt hotade, sett ur tabellsynvinkeln, eftersom Malmö aldrig ledde förrän i slutet. Hade man däremot förlorat med de resultat som blev, då hade man missat playoff, för då hade Malmö slutat 6:a med sina 81 poäng, Mora 7:a med 80, samma som Oskarshamn då hade haft, men med bättre målskillnad än också de. Faktum var att man faktiskt låg under ett tag i sista perioden, när Rögle gjorde 4-3, men man lyckades kvitera och också vinna på straffar, vilket också belönades med en playoffplats.
Grattis till Oskarshamn och Malmö, surt för Mora...

Tabellen för Hockeyallsvenskan 2011/12 kommer upp i ett senare inlägg, men jag kan säga så mycket som att Örebro vann serien med 102 poäng, 2 före Leksand, 3 före Bofors. Det kan dock inte vara med någon vidare känsla i magen man ser kvalserien närma sig i Örebro efter de senaste omgångarnas resultat och här nu 0-4 i sista perioden mot Västerås, som man mycket väl kommer möta i kvalserien om knappt 2 veckor.

Innan dess ska dock playoffserien avgöras. För att man där ska ha någon nytta av tidigare tabellplacering belönas 4:an med just 4 poäng, 5:an med 3, 6:an med 2 och 7:An med 1 poäng redan innan de 6 matcherna. Alltså såg serien ut såhär innan den drog igång:
kommer 1, Västerås 4p
2, Rögle 3p
3, Oskarshamn 2p
4, Malmö 1p

I 1:a matchen gästade Västerås Malmö arena och Rögle tog emot Oskarshamn. Resultaten blev såhär:
Malmö - Västerås 3-5
Oskarshamn - Rögle 2-3 SD

Dessa resultat ger tabellen:
1, Västerås 7p +2
2, Rögle 5p +1
3, Oskarshamn 3p -1
4, Malmö 1p -2

Det är alltså redan nu 6 poäng upp för Malmö, med 15 poäng kvar att slåss om. Ingenting är dock omöjligt, se på Mora förra säsongen.

Elitseriens näst sista omgång, omgång 54, spelades i helgen och där gick det såhär:
Skellefteå - Luleå 3-1
Brynäs - Frölunda 2-3
Djurgården - Modo 2-1 str
Växjö - AIK 2-0
Färjestad - Timrå 2-3
Linköping - HV 2-3

Förlusten för Brynäs och segern för HV gör att Brynäs för 1:a gången på väldigt länge, minns inte när det var senast, är nere så långt ner som 5:e plats och kan alltså missa hemmafördel i slutspelet om man förlorar sista matchen på tisdag.

HV's seger gör också att LHC återigen är under sträcket, eftersom att Djurgården tog 2 mycket, mycket viktiga poäng mot Modo. Inför sista omgången har Djurgården nu 72 poäng, mot LHC's 71. 1 enda poäng skiljer, 3 kvar att slåss om.

Ännu tightare är det dock om slutspelsplatsen. Både Modo och Växjö står på 77 poäng. Bara 4 mål skiljer lagen emellan. Med andra ord kommer sista matchen bli helt avgörande för vem som har spelat klart sin säsong och vilka som får spela slutspel. Växjö har seriesegrande Luleå borta i Coop arena och Modo har LHC hemma. Snacka om ödesmatch. Vinner Modo går man till slutspel, såvida inte Växjö storskräller och slår Luleå med mer än 4 mål. Vinner LHC kan man ta ett stort kliv mot att undvika kvalserien. Djurgården har HV borta, vilket inte heller är någon lätt uppgift. Man har nu dock allt i egna händer, för vinner man där är LHC i kvalserien oavsett hur det går mot Modo. Det blir spännande nu!

Playoff 2 till kvalserien till Allsvenskan är nu också avgjort. Björklöven, Kallinge, Huddinge och Karlskrona hade ju som bekant läge att avgöra till 2-0 redan i 2:a matchen i bäst av 3. Såhär gick det där:

Björklöven - Olofström 2-3
Kallinge - Enköping 3-1
Asplöven - Huddinge 4-2
Karlskrona - Östersund 2-4

Det var alltså bara Kallinge som lyckades knyta ihop säcken redan i 2:a matchen och besegra Enköping med 2-0 i matcher. Övriga 3 fick spela en 3:E och avgörande match, där det gick såhär:

Björklöven - Olofström 0-2
Asplöven - Huddinge 5-1
Karlskrona - Östersund 2-1 SD

Med kniven på strupen lyckades Karlskrona alltså ta sig vidare efter en riktig rysare. Publiksiffran var dock ca 1000 personer sämre än under 2:a matchen, då drygt 3000 åskådare fanns på plats.

För en gångs skull hade man dock inte störst publik. det hade Björklöven, som drog drygt 3600 åskådare under 2:a matchen och även där ca 1000 färre under 3:e matchen, som man också förlorade, vilket innebär att Olofström alltså vände 0-1 till 2-1 i matcher genom 2 bortasegrar. Starkt!

Asplöven svarade för en nästan lika stark insats, när man vände 0-1 till 2-1 i matcher mot Huddinge, dock genom 2 hemmasegrar.

Östersund, Enköping, Huddinge och Björklöven alltså utslagna och säsongen är över. Surt för Löven, som har storsatsat för att ta sig tillbaka till Allsvenskan, varifrån man degraderades p.g.a. ekonomiska bekymmer inför förra säsongen. det har dock gått tungt och hittills är man helt utan kvalserie. Kanske nästa år...

Nu stundar i vilket fall playoff 3 innan kvalserien kan dra igång och där segrarna från dessa playoffserier ställs mot Kiruna, Nyköping, Wings och Vita hästen. Vet dock ingen lottning än.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0