Mycket har hänt i helgen

2 omgångar av förkvalet har spelats och såhär gick det i fredags:

Västerås - Rögle 3-4 str
Malmö - Oskarshamn 0-1

Ruskigt starkt av Oskarshamn att hålla nollan i Malmö arena, inför knappt 6000 åskådare. 1 enda mål föll i matchen och det var Oskarshamns, i den sista perioden.

Tungt också för Västerås att återigen tappa poäng hemma i ABB arena. Senast var det mot Oskarshamn i match 2, nu mot Rögle.

Dessa resultat gav tabellen:
1, Rögle 10p +3
2, Oskarshamn 9p -1
3, Västerås 8p -3
4, Malmö 7p +1

Oskarshamn och Malmö bytte alltså plats i tabellen i och med dessa resultat, men serien var alltjämt vidöppen med 2 matcher kvar att spela. Vid seger för Rögle tidigare idag nere i Malmö skulle man dock skaffa sig ett oerhört bra läge inför sista omgången. Malmö skulle i sådant fall vara helt borta och vid seger för Västerås i 2:A matchen skulle man vara 2 poäng före just desas inför sista matchen,, 4 före Oskarshamn. Vid seger för Oskarshamn skulle dock Ugglorna bara vara 1p bakom Rögle, Västerås 5p bakom och Malmö 6.
Nu gick det dock såhär:

Malmö - Rögle 5-3
Oskarshamn - Västerås 3-1

Starkt av Malmö där, trots pressen efter missen i fredags och starkt också av Oskarshamn, som i och med Rögles förlust faktiskt har allt i egna händer inför sista omgången, eftersom man just nu innehar den där kvalserieplatsen. Tabellen ser nu ut såhär:
1, Oskarshamn 12p +1
2, Malmö 10p +3
3, Rögle 10p +1
4, Västerås 8p -5

Faktum är att Västerås, som gick in i serien med 4 poäng och i topp av densamma, nu är enda laget som är avsågat och inte kan ta sig till kvalserien. Malmö möter just dessa i sista matchen, vilket så klart är en fördel för dem. För att de ska klara det hela måste dock Rögle slå Oskarshamn, men inte med mer än 2 mål mer än vad Malmö slår Västerås med. För i sådant fall går både Malmö och Rögle upp på 13 poäng. Malmö har i dagsläget något bättre målskillnad än ärkerivalerna från Ängelholm, men det handlar bara om 2 mål. Vinner Oskarshamn mot Västerås, i full tid eller i sudden, ja, då är saken klar, oavsett hur det går i andra matchen.

Även detta kan bli en rejäl rysare in i det sista!

SM-slutspelet drog även igång under helgen och såhär gick det i de 1:a matcherna:

Luleå - AIK 6-3
Brynäs - Frölunda 3-1
HV - Färjestad 1-4
Skellefteå - Modo 3-2

3 hemmasegrar alltså, utom för HV, som tidigare idag föll hemma i Kinnarps arena mot Färjestad. Ett fint läge för Färjestad att utöka till 2-0 i matcher i nästa runda, som spelas på tisdag.

Slutligen har playoff 3 mot kvalserien upp till Allsvenskan avgjorts och såhär slutade match 2/3 i fredags:

Kiruna - Asplöven 5-4 SD
Nyköping - Kallinge 7-3
Vita hästen - Karlskrona 5-3
Wings - Olofström 1-6

Som jag skrev innan serierna drog igång skulle Olofström bli för svåra för Wings, som därmed var klara för kvalserien som 1:a lag från Div. 1, genom en 4:e plats i Allettan södra, 2-0 i playoff 1 mot Nybro, 2-1 i playoff 2 mot Björklöven, genom 2 raka bortasegrar i match 2 och 3, och nu 2-0 i playoff 3 mot Wings, som slutade 2:a i Allettan mellan, bakom Nyköping, som i och med den här segern hemma i Stora hallen, inför drygt 2600 åskådare, var enda lag från Allettan mellan som fortfarande var kvar i leken inför en 3:e och avgörande match.

Kiruna lyckades, med kniven på strupen, precis som Karlskrona i playoff 2 mot Östersund, fixa fram en 3:e och avgörande match, även om det i Karlskronas fall innebar avancemang till playoff 3. Kiruna hade 4-2 i sista perioden, men Asplöven kämpade sig upp till 4-4, men Kiruna kunde alltså avgöra i sudden.

Hästen gjorde en bra match hemma i Himmelstalund, inför ca 3200 åskådare och vann med 5-3. Därmed hade även de en 3:e och avgörande match att se fram emot.

De 3:e matcherna spelades under lördagen och där gick det såhär:

Kiruna - Asplöven 1-4
Nyköping - Kallinge 2-3 SD
Vita hästen - Karlskrona 1-2

Kiruna pallade inte för trycket och trots en seger i Allettan norra och därmed vila fram till playoff 3 lyckades man inte hålla hela vägen. Istället är det Asplöven, som slutade 2:a i samma serie, 4 poäng bakom Kiruna, som slog ut Huddinge i playoff 2 med 2-1 i matcher och nu alltså också Kiruna med 2-1 i matcher, som är klara för kvalserien.

I Stora hallen i Nyköping blev det svettigt. 2-2 efter full tid, men bortalaget Kallinge kunde dra det längsta strået och avgöra i sudden, vilket också innebär att man är i kvalserien upp till Allsvenskan. För 1 år sedan kvalade man sig upp från Div 2 till Div 1. Det är stort. Tänk om man går hela vägen...
Nyköping, som också de, likt Kiruna, var seriesegrare av Allettan mellan, gick in i playoff 3, men Kallinge, som slutade 3:a i Allettan södra och som slog ut Tranås med 2-0 i matcher och sedan Enköping med samma siffror, blev för tunga och nykomlingen i Div 1 är alltså i kvalserien.

Slutligen hade vi Vita hästen, årets ånglok, som gick som en ångvält genom grundserien i höstas, vann densamma överlägset, vann även Allettan södra, 7 poäng före Karlskrona och gick in i playoff 3 mot ett Karlskrona, som slutade 4:a i grundserien, lyckades ta 2:a platsen i Allettan och gick därmed in i playoff 2, där man slog ut Östersund med 2-1 i matcher, efter en nervpärs där på slutet, när man avgjorde i sudden i den 3:e och avgörande matchen. Också här lyckades man gå hela vägen. Efter en jämn och tät match kunde man slutligen vinna och därmed se till så att säsongen var över för Vita hästen, tyvärr.

Alltså så är lagen till kvalserien upp till Allsvenskan klara och fighten om de 2 åtrovärda platserna kommer stå mellan följande 6 lag:
Borås
Sundsvall
Olofström
Asplöven
Kallinge
Karlskrona.

Vi noterar alltså att alla 3 seriesegrarna av Allettorna här i playoff 3 blev utslagna.
Istället är det 2:an, 3:an och 4:an från Allettan södra, samt 2:an från Allettan norra som är i kvalserien. Där ser man. Det är inte alltid fördelaktigt att vinna Allettan och få extra vila...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0