Äntligen är den igång!

Kvalserien 2012! Årets mest intressanta och nervösa serie. Serien som ger svettningar, ångestattacker, obeskrivlig glädje och lycka, efter många sönderbitna naglar och annat, ja, kort och gott, Sveriges roligaste serie!

Förra året spelades den utan Leksand, för 1:A gången sedan 2002/03, då man var i Elitserien och spelade SM-slutspel, det senaste i raden av slutspel för A-laget.

I år finns man dock med. Efter en fin 2:a plats i grundserien och en direktplats till kvalserien, 2 poäng från seriesegern, som Örebro knep.

Just örebro stod för motståndet i Behrn arena. Ett Örebro, som de blåvita inte slagit på hela säsongen.

Inför ögonom på nytt publikrekord i arenan, 4747 åskådare, fick bortalaget en smakstart, när man trampade gasen i botten direkt från start och kunde göra 1-0, redan efter 1:18, när Marrtin Janohls stänkte in kvalseriens 1:A mål bakom Frölundalånet i Örebrokassen, Magnus Hellberg, som bekant brilierade i Almtuna förra säsongen.

Det var dock inte slut där. Leksand fortsatte att ösa på. Man slog visserligen några icingar, men Örebro hade inget av spelet inledningsvis och drog också på sig en utvisning, vilken leksingarna utnytjade på bästa möjliga sätt, när Patrik Hersley drog iväg ett stenhårt skott, som Gabbe Karlsson var på. Magnus Hellberg hade inte en chans på den pucken och det var 0-2 på tavlan!

Det var fortsatt Leksand som ägde spelet, men Hellberg gjorde några bra räddningar och så kunde Örebro istället redusera, 1-2, ett skott som Hanses nog borde ha tagit...

Örebro fortsatte att trycka på och leksingarna såg plötsligt lite sjärrade ut. Plötsligt var det Örebro som öste på och skapade tryck nere mot Hanses. Man fick också med sig en utvisning när Timander åkte ut och då var det kviterat. 2-2.

Tillbaka på noll igen, men Örebro fortsatte att pressa på. Defensiven i Leksand var dock bra, liksom Hanses i mål, trots missen vid 1:a målet.

Leksand kom tillbaka lite mot slutet av perioden, men den slutade 2-2 och det var helt jämnt inför 2:A.

Där var Örebro nära ledningen direkt, men Hanses var med på noterna och istället var det Leksand som var nära ett ledningsmål, när Lucas Sandström drog iväg ett skott i ett fint läge, men rakt i bröstet på Hellberg, som höll den säkert.

Hemmalaget skulle dock drabbas av ytterligare en utvisning, denna gången för too many players, och Leksand fick på nytt chansen i PP, vilket man återigen gjorde bra. Hellberg och Örebro gjorde det dock också bra och trots bra spel lyckades man inte få in pucken bakom en Hellberg, som efter sin olyckliga start hade spelat upp sig ordentligt.

Man skulle också få powerplay, när Alen Bibic åkte ut, men det var Leksand som gjorde mål. en riktig kalldusch för Örebro, när Johan Ryno fick in ledningspucken bakom Hellberg! Ett mål som kan diskuteras huruvida det var spark eller inte. Domarna ringde på det, men Ryno bedömdes inte göra någon sparkrörelse och målet godkändes. Bra!

Örebro lät sig dock inte hindras av det. Man gasade på igen och var ytterst nära 3-3, men Hanses spelade mycket bra och höll puckarna borta från nätet, liksom utespelarna gjorde när man fick spela boxplay några minuter senare. Riktigt bra box och Örebro kom inte till några lägen.

Därefter var det återigen Leksand som för några minuter tog tag i taktpinnen och var mycket nära 4-2, men Hellberg höll tätt och då var det som att de blåvita bara väntade på paus, för man slog nästan bara ifrån sig under de sista minuterna av perioden.

Där fortsatte det dock i samma stuk, Örebro pressade på och Leksand slog ifrån sig. Så ryckte man dock upp sig litegrann och Jon Knuts fick et kanonläge att dryga ut ledningen med 1 mål, men Hellberg var tät i mål och lämnade inga returer på det skottet.

Överlag var det dock Örebro som hade ett litet spelövertag, men leksingarna försvarade sig bra. Vi vet dock att det är farligt att backa hem för tidigt och bara slå ifrån sig. Får motståndarlaget in en kasse då är det oftast svårt att komma tillbaka in i matchen igen.

Man gjorde det dock bra nu och trots bra spel av Örebro lyckades man inte överlista Hanses i mål. Tiden rann iväg, bra för Leksand, dåligy för Örebro. Man pressade dock på allt mer och mer och med 2 minuter kvar att spela var Conny Strömberg snubblande nära på att kvitera, men pucken ville inte in i nät och leksingarna offrade sig som djur för att hålla undan. Med 12 sekunder kvar offrade sig dock Jakob Blomqvist lite för mycket och åkte ut 2 minuter. Örebro hade då redan plockat Hellberg och nu spelade man 6 mot 4.

Ryno tekade dock bra och såg till att Örebro inte fick några fler chanser och 3 poäng var säkrade! 1:a segern över Örebro och den kom när det som mest behövdes. Inte nog med det, ett mönster är nu brutet. I alla de senaste årens kvalserier som Leksand har varit med i har nan förlorat den inlednande matchen. 2010 blev det 2-4 borta mot Almtuna, 2009 2-3 hemma mot SSK och 2008 0-3 borta mot Malmö. Men nu blev det seger!

Övriga resultat:
Djurgården - Rögle 3-4
Timrå - Bofors 5-4 SD

Ruskigt starkt av Rögle, som tog sig in i kvalserien som 6:e och sista lag, via en tuff playoffserie och en urladdning med 7-0 mot Oskarshamn i måndags, att slå Djurgården inför fullsatta läktare på Hovet! Det är nog faktiskt sneppet vassare än Leksands seger över Örebro, men båda 2 är givetvis omgångens stora segrare i och med full pott på bortais. Starkt!

Bofors lyckas också de ta poäng av Elitserielag. Faktum var att man både hade 1-0 och 3-1, men där Timrå ändå orkade kämpa sig tillbaka in i matchen igen och avgöra i sudden. Poäng som kan visa sig bli oerhört viktiga i slutändan.

Även kvalserien till Allsvenskan rullade vidare med dess 2:a omgång ikväll och där gick det såhär:

Asplöven - Kallinge 5-2
Olofström - Borås 1-6
Karlskrona - Sundsvall 4-1

Karlskrona fortsätter att övertyga och slår för 2:A matchen i rad Allsvenskt motstånd och har under dessa båda matcher ett facit på 6 poäng och +8 i +/- för mål. Starkt!

Kallinge hade också 1-0 efter 1:A perioden uppe i Polarica arena, men Asplöven blev för svåra och kunde till slut vinna ganska komfortabelt, vilket även Borås lite överraskande gjorde. Olofström rasade ihop totalt och förlorade sista perioden med 4-0. Inte bra.