Världsmästare!

J-VM har, som alltid, avgjorts nu de senaste veckorna. Tyvärr har jag inte kunnat följa det hela så noga som jag brukar, men Sverige har stått för några riktigt svettiga vändningar. Först i gruppspelet, där man förövrigt inte imponerade nämnvärt, trots stora siffror i matcherna, men i sista gruppspelsmatchen mot de regerande världsmästarna, Ryssland, imponerade man genom att vända 0-3 till 3-3 och sedan avgjorde man fram till 4-3 i sudden. Därmed såg man till att förpassa ryssarna till kvartsfinal. Själva gick vi direkt till semi, precis som förra året, då det dock knöt sig.

Det var det på väg att göra även i år, men ännu en stark vändning satte stopp för det. 0-2 blev till 3-2 och en seger för svensk del, vilken innebar final, återigen mot de regerande världsmästarna, Ryssland, som slog ut värdnationen Kanada i semin när man vann med 6-5, trots att det stod 6-1 med bara minuter kvar att spela.
Finalen blev en riktig rysare. Sverige inledde mycket bra och körde totalt över ryssarna under de 2 första perioderna. Man dominerade totalt, skapade chans på chans och ledde skotten med otroliga 39-4 efter 2 perioder!

Dock inga mål. En fantastiskt bra spelande Makarov satte stopp för det. Istället var det ryssarna som pressade på för ett ledningsmål i sista perioden och Johan Gustafsson i den svenska kassen, till vardags i Luleå, hade lite tur när pucken tog i stolpen vid ett tillfälle och med bara 32 sekunder kvar att matchen kom Rysslands stjärnspelare, Kosnezov, fri med Gustafsson, men denne lyckades på något märkligt sätt, dock mycket bra läst, plocka skottet och ordnade därmed en förlängning på 20min.

Ställningen var alltså 0-0 efter full tid, i en landslagsmatch, i en VM-final. Dock solklar fördel för Sverige i skottstatistiken, 50-16, förkrossade siffror.

I sudden var det återigen Sverige som pressade på och drygt halvvägs in i perioden snodde Mika Zibanejad åt sig pucken, kom fri med Makarov och sprette upp pucken i nättaket, fram till 1-0 för Sverige, fram till ett VM-guld, det 2:a någonsin, det 1:a 1981! 31 år senare var det alltså dags och här nedan kan ni gång på gång, hur många gånger ni vill, se och höra Chris Härenstam och Mikael Rehnbergs reaktioner vid avgörandet. Det är helt fantastiskt, man bara ryser och detta mina damer och herrar, detta kommer bli en klassiker, tro mig. Så, lyssna och njut av dessa underbara scener ännu en gång! Drygt 3min in i klippet, med alla heta chanser från matchen, kommer det efterlängtade segermålet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0