På direktplats igen!

Borta i Gränbyhallen, som tidigare säsonger har varit som en liten förbannelse för flera lag, det har varit bokstavligen skitsvårt att vinna där, Almtuna har varit riktigt bra, men i år har det gått sämre. Var och varannat lag vinner där numera och Almtuna parkerar på 12:e plats i tabellen.

Det var Leksand som öppnade år 2012 aningen bättre än hemmalaget, men det var inte med mycket. Inte förrän efter några minuter vaknade man till ordentligt och pressade på riktigt bra mot Hamberg i hemmakassen, men pucken ville inte in i mål.

Man var dock fortsatt strået vassare än Almtuna, som dock inte var helt ofarliga när man stack upp i sina kontringar. Lite övervikt dock för Leksand, som styrde spelet, men fick inte till de där riktigt vassa chanserna och Hamberg i hemmakassen gjorde en bra period, som avbröts 11 sekunder innan paus, efter att Patrik Hersley tacklat en Almtunaspelare så att han skadades. Sjukvårdare kallades in på isen, men läget var stabilt med den skadade.

Hela mittenakten var väldigt avslagen och tråkig. Inga större chanser åt något av hållen och båda lagen försvarade sig bra. Mycket Hawaiihockey, inget vidare underhållningsvärde. Leksingarna försökte stundtals trycka ner gaspedalen litegrann, men lyckades inte. Almtunas försvar stoppade enkelt uppspelet, liksom Leksands defensiv enkelt stoppade Almtunas försök till etablering av spelet nere hos Hanses.

Bara 35 sekunder in i sista perioden skulle dock målet komma. För Almtuna. Robert Kimby passade fram till Kraft, som slog in ledningspucken bakom Erik Hanses i Leksandsmålet.

Almtuna tog dock inte över spelet efter det, utan Leksand kunde bita sig fast ganska bra i anfallszon och skapa några halvfarliga lägen, men inga större problem för Hamberg.

Istället åkte man på en utvisning för too many players, lite klantigt. Almtuna kunde dock inte utnytja chansen och skapade egentligen ingenting under det numerära överläget och Leksand kunde bli fulltaliga, varefter Almtuna åkte på en utvisning och Leksand fick powerplay, men inte hrller de kunde förvalta chansen väl, även om man pressade på lite bätre än vad Almtuna gjorde.

De blåvita tog över mer och mer, men målen gjorde Almtuna. Med drygt 4 minuter kvar att spela kunde X-leksingen, Daniel "Hempa" Hermansson slå in 2-0 för Almtuna. Släkten är värst brukar det ju heta och matchen såg nu ganska körd ut.

Det var den inte skulle det visa sig. Bara sekunder senare kunde nämligen Jakob Blomqvist redusera för Leksand, när han fick pucken av Olimb, mitt i slottet, 2-1!

20 sekunder senare fick Martin Janohls tag i en puck och drog iväg ett skott, som letade sig in bakom Hamberg och det var kviterat, 2-2! På 20 sekunder!

Leksand pressade även för ett 3-2-mål under de sista minuterna, medan Almtuna bara slog ifrån sig. Man trodde nog att det var ganska klart där när Hempa satte 2:an, men icke.
Inte heller Leksand lyckades sätta pucken i nät bakom Hamberg, vilket gjorde att vi hade förlängning. En förlängning där Leksand hade lite övertaget, men inte mycket. Almtuna skapade ungefär lika mycket, men det var inga större chanser för något av laget och det hela fick avgöras på straffar.

Patrik Hersley lade 1:a för Leksand. Pucken satt i nät bakom Hamberg!
Hermansson lade 1:a för Almtuna. Även han satte pucken snyggt i nät bakom Hanses.
Bergenström lade 2:a för Leksand, men han missade.
Även Mattias Guter, som lade 2:a för Almtuna, missade.
Johan Ryno kunde sätta press på Almtuna om han satte sin straff, men det gjorde han inte.
Istället kunde Stefan Gråhns se till att släkten ännu en gång blev värst om han satte sin sttraff, men det gjorde han inte heller!
Hersley, återigen, lade Leksands 4:e straff, men denna gången blev det inget mål.
Då hade Almtuna återigen chansen att avgöra genom Robert Kimby, men inte heller han lyckades med bedriften att göra mål.
5:e straffen lades av Hurtubise. Han missade.
Hermansson för Almtuna lade 5:e och hade chansen att avgöra även han, men icke. Inget mål där heller.
En ny sttraffskytt testades i 6:e omgången för Leksand. Jakob Blomqvist tog plats i tekningscirkeln, ansikte mot ansikte med Hamberg i Almtunakassen, men ännu en gång vann målvakten kampen. Blomqvist missade alltså.
Det gjorde även, återigen, Mattias Guter för Almtuna.
Ken-André Olimb gjorde det dock inte. Han satte den 7:e straffen och satte rejäl press på Almtunas nästa sttraffskytt.
Denne var f.d. djurgårdaren, Niklas Anger. Han missade dock och Leksand plockade med sig bonuspoängen från Uppsala!

Bofors - Tingsryd 2-1
Sundsvall - Borås 3-2 str
Troja - Mora 2-3 SD
Oskarshamn - Södertälje 4-3 str
Örebro - Malmö 2-1
Rögle - Västerås 3-1

En match i nästa omgång har även spelats, Malmö - Södertälje, där SSK vann efter straffar med 3-2.

Tack vare att Rögle gör en så stark hemmamatch mot Västerås och plockar med sig alla 3 pinnar därifrån är vi blåvita återigen uppe på direktplats till kvalserien. Dock börjar just Rögle att närma sig otäckt snabbt bakifrån. Man är nu bara 5 poäng från direktplats och kommer med all sannolikhet att blanda sig i det där, precis som man gjorde förra året.

Bofors vänder i sista perioden mot Tingsryd och plockar med sig alla 3 därifrån. Samma sak gäller Örebro, som vände 0-1 till 2-1 mot Malmö, som nu börjar ligga riktigt illa till i tabellen. Södertälje är nu bara 1 poäng bakom på 8:e platsen, vilken skulle förpassa Malmö bort från playoff, även i år. Vilken skräll det vore med det laget.