Kvalseriebiljetten säkrad!

När redan avsågade Troja kom på besök i Tegera arena.

Det var faktiskt bortalaget som öppnade bäst, men så åkte man på en utvisning och där var Filip Forsberg mycket nära att ge Leksand ledningen, men Koenig höll tätt.

Troja blev fulltaliga, men åkte direkt på en utvisning till. En tuff start för Smålänningarna, som dock gjorde det bra i BP och såg till att det fortsatt stod 0-0. Detta trots ett straffslag för Leksand, när Bergenström kom fri, men fälldes. Bergen själv lade straffen, men Koenig höll tätt.

Så var det Leksands tur att åka på en utvisning. Gabbe Karlsson åkte ut för en Hooking och då tog det bara 19 sekunder innan, ja, läs noga nu, Leksand, gjorde 1-0! Jens Bergenström, så klart, kom fri med en medspelare, men valde att skjuta själv och pucken satt i nät bakom Koenig!

Det var Leksand som hade spelet, som styrde spelet, men Troja var inte ofarliga. Man stack upp då och då i små kontringar, men Hanses gjorde det bra i mål, så även Koenig, det ska inte glömmas bort. Leksingarna var nära ett antal gånger att utöka ledningen till 2-0, men Koenig var mycket bra och vi hade 1-0 efter 1:a perioden.

2:a perioden inleddes betydligt mer avvaktande än den 1:a, även om det fortsatt var Leksand som höll i taktpinnen. Man skapade några halvbra chanser, men lyckades inte förvalta dem och 1-0 stod sig alltjämt.

När målen uteblev kom Troja in mer och mer i matchen, men då small det. Något tursamt, men mål är mål. Jon Knuts stötte in pucken vid förstastolpen, som sagt, något tursamt, men mål är mål och det var 2-0!

3-0 var nära direkt, men skottet gick över. Istället kom Troja i ett friläge mot Hanses, men han plockade den i plocken!

Nej, turen var på Leksands sida den här kvällen, för strax därefter kunde Martin Janohls, som faktiskt gick poänglös förra matchen, göra 3-0, efter en fin pass av Ryno!

Liksom vid förra målet var nästa mål också nära precis efter, men skottet gick utanför och Troja kunde klara av perioden med 3 måls underläge inför sista. Ett tufft läge, givetvis, men i hockey kan allt hända.

Leksand fortsatte att hålla i taktpinnen i inledningen av sista perioden och firma Bergwnström/Ryno var nära på att utöka ledningen till 4-0, men Koenig fortsatte att spela bra. Hade haft lite otur med 2 av målen, annars var han stabil, precis som Erik Hanses, som nog hade haft ännu mer tur, när Ulf Rådbjer dömde bort ett trojamål tidigare under matchen.

Nej, inget av laget skapade några vidare chanser och tiden rann ifrån Troja, som, för 2:a matchen i rad, inte gjorde mål och förlorar med 3-0, 0-3 senast i Borås. 3 mycket härliga poäng för de blåvita, men framförallt, kvalserieplatsen är säkrad!

I och med detta är det en del som är klart:
* Sundsvall är avsågat och kommer få spela kvalserie för att hålla sig kvar i Allsvenskan.
* Borås har fortfarande en teoretisk chans att ta Tingsryd, men den chansen är liten.
* Västerås har fortfarande chansen att ta en direktplats, man är nu bara 4 poäng bakom Bofors, som inte glänste igår.
* Leksand och Örebro är klara för Kvalserien!
* Rögle är i princip klara för playoff. Poängen hemma mot SSK innebär att man är uppe på 81 poäng. Med 6 poäng kvar att slåss om har Mora 74 och kan bara nå 80 poäng. SSK kan nå 81, men man har betydligt sämre målskillnad än Rögle.
* Oskarshamn tog ett kliv upp i tabellen i och med segern över Sundsvall, som dock satt ganska långt inne, 5-3 i öppen kasse, och är uppe på 7:e plats.
* Erik Hanses höll sin 7:e nolla för säsongen.