Gurkkross!

En mycket, mycket viktig match i Tegera arena. Leksand, på 3:e plats, 2 poäng före 4:an Västerås. Vid seger för de blåvita skulle de alltså skilja 5 poäng ner till Västerås på andra sidan sträcket, vid förlust skulle man själva halka ner under det där sträcket.

Det var bortalaget som öppnade bäst, men Hanses var tät. Leksandsförsvaret såg lite virriga ut och Västerås var nära ett friläge, men det avstyrdes dock. Man skulle doxk få PP, när Mads Bödker åkte ut för de blåvita.

Leksands box var dock, som oftast under den här säsongen, mycket bra och man klarade av det utan några större problem. Man var t.o.m. själva nära på att ta ledningen, men Sperrle i Västeråskassen var tät. Istället var det just Västerås som skulle ta ledningen, genom den så omtalade och oerhört duktiga duon bestående av William Karlsson och Broc Little. 1-0 till Västerås.

Leksand replikerade dock snabbt. Knappa minuten senare smällde Martin Janohls in 1-1 bakom en chanslös Sperrle!

Västerås fortsatte dock att behålla trycket och skulle återigen ta ledningen några minuter senare, återigen genom kedjan med Karlsson och Little, men nu var det tredjelänken i den kedjan som stod för målet, A.Strömberg, 2-1 till Västerås.

Leksand ryckte dock upp sig mot periodens slut och hade flera bra lägen, bl.a. 2 fina lägen i slottet när man fick spela PP, men Sperrle var i vägen och trots detta så var det Västerås som var närmst ett ytterligare mål, när man träffade stolpen.

Leksand fortsatte dock piggt i 2:a perioden och skapade fortsatt fina lägen framför Sperrle, men denne var med på noterna och plockade varje skott. Istället var det, återigen, Västerås som stod för målen, när man drygt 5 minuter in i perioden utökade sin ledning till 3-1.

Det såg mörkt ut och Hanses såg lite darrig ut i mål.

Bara 43 sekunder senare skulle dock återigen Leksand komma med en snabb redusering, denna gången genom Jens Bergenström, som snyggt tryckte in 2-3 bakom Sperrle i Västeråskassen!

Västerås såg dock fortsatt hetare ut och leksingarna kom inte riktigt till lägen. Man fick dock läge i Powerplay och denna gången gick det bättre. Martin Janohls kunde göra sitt 2:a mål för matchen, när han såg till att det stod 3-3 på tavlan, med knappt 7 minuter kvar av 2:a perren!

Man var sedan ytterligare nära mål, återigen i BP, men Sperrle var med på den och ställningen stod sig.

Västerås hade också de bra chanser och Hanses fick bl.a. göra en snygg dubbelräddning när han höll pucken borta från mål. Han hade spelat upp sig och var en bidragande orsak till att det stod 3-3 på tavlan efter 2 spelade perioder.

Inledningen av sista perioden var ganska jämn, inga större farligheter åt något av hållen, men efter 2:29 kunde Ken-André Olimb se till att det var hemmaledning för 1:a gången i matchen, 4-3!

Nu lossnade det rejält för de blåvita. Om det var de som var bra, eller om Västerås föll ihop totalt vet jag inte, men bara 56 sekunder senare kunde Michael Rafl utöka Leksandsledningen till 5-3!

Västerås tog timeout, för något var man tvungna att göra. Det verkade hjälpa litegrann, för Broc Little var återigen nära mål, men Hanses hade spelat upp sig rejält och var stabil i mål.

Det var fortsatt Leksand som höll i taktpinnen och det rejält. 6-3 skulle också komma, Jens Bergenströms 2:a mål för kvällen!

28 sekunder senare var det dags igen. Sperrle hann dock göra en räddning däremellan, men Martin Janohls 3:e mål för kvällen, Leksands 7:E, kunde han inte göra något åt, 7-3!

Hemmalaget hade lekstuga och fick också powerplay, när Kinisjärvi åkte ut 2+2 för Västerås. Till en början hade man lite svårt att etablera tryck, västeråsarna försvarade sig bra, men så fick Filip forsberg iväg ett klockrent skott och det var 8-3 till Leksand! 8-3!

Matchen var naturligtvis körd och man spelade mest bara av den, även om det var knappt 9 minuter kvar att spela. Leksingarna kontrollerade det hela bra och inte ens ett tröstmål fick Gurkorna till när Leksand åkte på en utvisning mot slutet.

8-3 skrevs alltså slutresultatet till, efter en oerhört stark sistaperiod som man vinner med 5-0! Årets seger kan mycket väl vara ett faktum.

Södertälje - Mora 5-4

Starkt av SSK där, i en väldigt svängig match, där Mora hade greppet, men där SSK tog tillbaka matchen, inför en riktigt bra publiksiffra i Axa Sports center.

Riktigt, riktigt starkt av både Borås och Sundsvall, i de matcherna jag trodde poängen var mer eller mindre givna för Oskarshamn och Rögle. Nu blev det inte så och de, tillsammans med Mora, blev omgångens förlorare. Vinnarna blev SSK och Malmö, som nu hakar på det där riktigt bra och har en riktigt bra chans.