Snabbtitt på Div. 1

Här kommer då lite update kring Div. 1 under hösten. Gruppspelet är ju färdigspelat nu och efter nyår väntar Allettan för de 4 bästa lagen i resp. grupp och fortsättningsserier för de andra lagen.

I grupp A har Björklöven varit totalt outstanding under hösten. Man har vunnit 22/24 matcher, samlat ihop 67 poäng och stannar på en målskillnad på otroliga 130-32 (+98). Det ger alltså 5,4 mål i snitt/match. Grymt!

Kiruna parkerade på en 2:a plats i tabellen, 19 poäng bakom Björklöven. Det var tätt där mellan Kiruna och Piteå, som knep 3:e platsen med 47 poäng, men båda dessa är givetvis klara för Allettan. Det är också Teg, som med sina 34 poäng knep 4:e platsen, 11 poäng före Kalix på 5:e plats. Som vi ser är det rejält stora avstånd i grupp A, men Björklöven, Kiruna, Piteå och Teg går hursomhelst till Allettan.

I grupp B vann inte helt oväntat Sundsvall med 77 poäng och en målskillnad på 185-83 (+132).

Också här, likt grupp A, var segraren överlägsen. 17 poäng före 2:an, Östersund, slutade nämligen Sundsvall och sedan var det ytterligare 14 poäng ner till 3:an Örnsköldsvik. Kovland knep den sista Allettanplatsen på 35 poäng, bara 1 poäng före Kramfors, som blev 5:a. Jag tror dock Kramfors kommer ha större chans att nå playoff än vad Kovland har, om man tittar på hur Div. 1 spelas under våren. De 4 bästa lagen från resp. grupp går ju som sagt till Allettan. Därifrån är det sedan bara de 4 bästa som får spela playoff. Resten har spelat klart för säsongen. Vinner man sin fortsättningsserie får man dock också spela playoff. Med andra ord tror jag Kramfors har större chans att vinna fortsättningsserien än vad Kovland har att hamna bland de 4 främsta i Allettan. Det är lite konstigt det där systemet, när man trots allt kan dra fördel av att hamna längre ner i tabellen under hösten än att ta t.ex. en 4:e plats.

Grupp C var betydligt jämnare än de båda ovan nämnda. Falu IF tog hem segern i gruppen, men på samma poäng, 59, som 2:an Hudiksvall. Hudiksvall hade faktiskt serieledningen enda in i sista omgången, dåe Falu IF slog Ore med 4-2 och Hudiksvall föll borta mot Tierp med 3-2.

Enköping knep 3:e platsen med 50 poäng och Lindlöven blev 4:a med 49. Det fattades 2 poäng för Surahammar, som blev 5:a, trots segern mot Hedemora med 3-1 i sista omgången, samtidigt som Lindlöven förlorade med 4-3 borta mot Valbo, och 3 poäng för Tierp, som trots segern där i sista omgången blev 6:a.

Stackars Ore blev en riktig slagpåse under hösten. Inte en enda seger har man tagit. 0 poäng efter 27 omgångar. Ibland var det nära, men det räckte aldrig hela vägen fram och ofta blev det stora siffror. Ore ska nog vara glada om man klarar sig kvar i Div. 1 till nästa säsong.

Grupp D vanns av Visby/Roma med 66 poäng, 1 poäng före Nyköping. Sedan var det ett rejält hopp ner till Huddinge på 3:e plats. De skrapade ihop 50 poäng under höstens 27 omgångar. 4:e platsen togs av Åker/Strängnäs med 40 poäng. 2 poäng bakom var Väsby, som ändå slog Åker/Strängnäs i sista omgången med 6-1. Det hjälpte dock inte. Åker/Strängnäs vann nämligen näst sista omgången mot Nacka med 4-1, medan Väsby förlorade borta mot Huddinge med 6-3. Där avgjordes det och väsby får därmed spela fortsättningsserie i vår, tillsammans med Wings, Botkyrka, Nacka, Järfälla och Vallentuna.

Vita hästen tog inte helt oväntat hem grupp E även i år, 15 poäng före Skövde på 2:a plats. Därefter var det tätt. Vimmerby fortsatte att övertyga även i år och tog 3:e platsen med 49 poäng, följt av Mariestad på 48. 3 poäng fattades för Västervik, som dock gjorde en riktigt bra rokie 2.0 den här säsongen, när man återigen var tillbaka i Div. 1. 45 poäng stannade man på, men det räckte inte riktigt för att nå Allettan. Fortsätter man som under hösten har man nog dock ganska bra chanser att nå playoff, även om det blir några riktigt tuffa kombatanter från grupp F.

Grupp F, som vanns av Kallinge, som, efter fjolårets bragdsäsong, där man som nykomling tog sig hela vägen till kvalserien, fortsätter att övertyga och vann här gruppen hela 23 poäng före 2:an Olofström. 23 poäng! Det är inget annat än imponerande och Kallinge kommer bli en riktigt farlig utmanare till de Allsvenska platserna senare i vår.

Kristianstad och Mörrum tog de andra 2 Allettanplatserna från gruppen och det innebär att Borås, som har haft fortsatta stora ekonomiska problem under hösten, inte ens klarar sig vidare till Allettan. Det blir fortsättningsserie i Borås, efter att man stannat på 9:e plats i tabellen och inte ens var nära på att ta sig vidare till Allettan. Bara Kungälv slutade bakom dem i tabellen.

Dessa tabeller från hösten gör att Allettorna kommer att spelas enligt följande:

Norra
Björklöven
Kiruna
Piteå
Teg
Sundsvall
Östersund
Örnsköldsvik
Kovland

Jag tror att Björklöven, Sundsvall, Kiruna och Piteå kommer att ta sig till playoff. Kanske med Östersund och Örnsköldsvik som outsiders. Kovland och Teg ska inte ha något med det hela att göra, men de kan nog ocksåsticka upp och ställa till det för flera av de andra lagen.

Mellan
Falu IF
Enköping
Hudiksvall
Lindlöven
Visby/Roma
Nyköping
Huddinge
Åker/Strängnäs

Grupp D känns spontant som en tuffare grupp än grupp C. Därför tror jag att det kommer att såt mellan Nyköping, Visby, Åker/Strängnäs, Huddinge och Enköping. Falu IF har jag som outsider där, men jag tror inte att varken Hudiksvall eller Lindlöven kommer ha så mycket att säga till om där. Ett av de 5 topptippade lagen kommer att missa playoff och jag gissar att det blir Huddinge eller Åker/Strängnäs.

Södra
Vita hästen
Skövde
Vimmerby
Mariestad
Kallinge
Olofström
Kristianstad
Mörrum

Hästen och Kallinge känns ganska givna där i toppen. Frågan är vem av dem som tar hem slutsegern och därmed inte behöver gå in i playoff förrän i 3:e rundan? Jag sätter nog faktiskt en slant på Kallinge. De har sett ruskigt stabila ut under hösten och jag tror att de kan nå långt i vår.

De andra 2 platserna kommer att stå mellan Vimmerby, Skövde, Olofström och kanske också Kristianstad. Mörrum och Mariestad tror jag inte kommer ha något med det hela att göra, men Mariestad håller jag ändå som en liten outsider där.

Våren får utvisa hur utgången av det hela blir!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0