Sista omgången - som en träningsmatch

Sista matchen i Tegera arena för säsongen 2011/12, sista matchen över huvud taget denna säsong, spelades under fredagseftermiddagen i förra veckan. Precis som förra året, när sista omgången i förkvalet, hemma mot Mora, blev en ren träningsmatch. Ingenting stod på spel och den sämsta publiksiffran i tegera och Ejendals arenas historia, strax över 2700 åskådare, var då ett faktum.

Riktigt så lite folk var inte på plats nu. Faktum var att det var ganska mycket folk som hade letat sig till arenan, för att denna eftermiddag tacka spelarna för den gångna säsongen. Hela 5447 åskådare var på plats och man fick se en ganska slarvig inledning från båda lagen, men där Leksand ändå hade något vassare chanser och där Gabbe Karlsson nästan borde ha satt en kasse, men Andro Michel i Örebrokassen var tät och gjorde några riktigt bra räddningar i inledningen av matchen.

Leksand åkte dock på en utvisning, men Örebro kunde, trots ett bra powerplay, inte utnytja läget, Hanses var fortsatt tät och Leksand kunde klara av det hela. Man fick också själva ett fint läge i spel 5 mot 3 mot slutet av perioden, när först Frisk och sedan Weinstock åkte ut i Örebro, men powerplayet ville inte alls fungera och vi hade 0-0 efter 1:a perioden.

Leksand öppnade 2:a perioden bäst, Örebro slog ifrån sig och fick till en icing. Därefter lyckades man, från ingen vinkel alls, peta in 1-0 bakom Hanses i mål.

0-2 var nära direkt efter, när Örebro sköt i ribban och man hade därefter ett gäng bra chanser, men Hanses i mål var tät och 0-1 stod sig alltjämt.

Leksand var inte dåliga de heller och när Markus Weinstock återigen åkte ut för Örebro var kviteringen oerhört nära, men Michel storspelade i mål och gjorde en jätteräddning!

Örebro åkte på ännu en utvisning, men i kombination med enormt slarvigt Leksandsspel kunde man klara av även den utvisningen ganska lätt.

Nej, det var Leksand som ägde skotten, men man fick inte in pucken. Gabbe Karlsson fick ytterligare ett jätteläge, men lyckades inte heller nu sätta pucken i nät bakom Michel och Filip forsberg skapade en fin målchans på egen hand, men ingen annan var där och 0-1 stod sig efter 2 spelade perioder.

Den 3:e, den sista för denna säsong, inleddes med att Ryno åkte ut och Örebro var oerhört nära 2-0, men Hanses gjorde en jätteräddning och höll pucken borta från nät. Även lite senare, när örebroare återigen fick ett bra läge gjorde han en bra räddning, men tiden rullade obarmhärtigt vidare för de blåvita.

Målet skulle dock komma. Från ingenstans kunde Martin Janohls slå in 1-1, en chans som knappt var en chans, kanske mer en tavla av Michel, men mål är mål och det var kviterat!

Glädjen blev dock inte långvarig. Någon minut senare, när man skulle rensa ut pucken, gick det helt snett och Johan Wiklander fick tag i pucken, helt fri framför Hanses, och gjorde inga misstag. 2-1 till Örebro.

När samme Wiklander några minuter senare återigen fick tag i pucken och hängde den i nät bakom Hanses kändes matchen körd. De sista minuterna spelades mest bara av och när slutsignalen ljöd var denna säsong över för grabbarna. En väl genomförd säsong på det hela taget måste jag nog ändå säga. Det började hackigt och man hade svårt att få in pucken i början, men så kom plötsligt ett rejält uppsving när man fullkomligt öste in mål i match efter match. Det avtog dock litegrann, men man sjönk aldrig ner så långt som i början av säsongen igen och i takt med att Västerås tappade formen mer och mer kunde man äta upp försprånget upp till direktplatsen, passera dem och Bofors på slutet och ta en direktplats bakom just Örebro i tabellen. Starkt jobbatt trots allt och det kunde faktiskt gått vägen i år. Det kändes bra inför kvalserien, inte de där skyhöga förväntningarna som har funnits tidigare år, men i slutet var det inte så jättenära ändå. 7 poäng bakom Rögle, 10 bakom Timrå. Det är dock små marginaler. Vi borde ha tagit full pott hemma mot Timrå. Nu fick vi bara med oss 1 poäng därifrån. Full pott hemma mot Bofors borde det också ha varit. Nu blev det 2 där. Med de poängen hade vi varit uppe på 15 poäng och lite jämnare poängfördelning än 0-6 i dubbelmötet med Rögle kunde ha givit en betydligt jämnare tabell. Nu blev det dock som det blev, men jag tycker ändå vi avslutar denna säsongen med flaggan i topp. Vi såg ju trots allt till att Djurgården åker ur Elitserien i och med detta och det känns alltid bra. Så, trots allt tycker jag detta har varit en bra och lyckad säsong. Vi avslutar med flaggan i topp, trots förlust, och ser framemot nästa säsong, då i stort sätt hela laget redan är signat och klart. Nyheten som kom direkt efter denna matchen var inte heller helt ovälkommen. Mattias Timander är även han klar för ännu ett år i klubben nästa säsong. Det känns bra och ännu en viktig pusselbit i lagbygget är därmed satt.

Resultaten i de andra matcherna skrevs enligt följande:
Bofors - Timrå 2-1 str
Rögle - Djurgården 1-2

Täta matcher där alltså och Djurgården får lite revansch på Rögle efter förlusten med 3-4 på Hovet i 1:a omgången. Även Timrå tappar poäng, men man hade ju inget att spela för. Det hade å andra sidan inte Bofors heller, så Bofors ska vara mer än nöjda med den bedriften och kan också de avsluta säsongen med flaggan i topp. Egentligen kan alla lag avsluta säsongen med flaggan i topp.
Timrå, för att man mot alla odds höll sig kvar i Elitserien, när så gott som alla experter hade tippat att de skulle få det tufft i kvalserien.
Rögle, för att man återigen är tillbaka i svensk hockeys finrum. 2:A återtåget på 4 år.
Djurgården, för att man får revansch på Rögle och trots allt avslutar säsongen med en seger.
Leksand, för att man ändå har gjort en bra kvalserie och i högsta grad bidrog till att Djurgården åker ur.
Örebro, för att man även de fick revansch på Leksand efter 1:a matchen i Behrn arena.
Bofors, för att man tog poäng av ett Elitserielag i sista matchen för säsongen och därmed avslutar densamma på ett bra sätt.

Tabellen för kvalserien 2012 skrivs slutligen enligt följande:
1, Timrå 22p +9
2, Rögle 19p +8
3, Djurgården 15p +3
4, Leksand 12p -6
5, Örebro 11p -5
6, Bofors 11p -9

Timrå och Rögle alltså klara för Elitserien. Detta dock sedan tidigare.

Djurgården passerar Leksand i denna sista omgång, men är ändå 4 poäng och några mål från att hålla sig kvar i högsta serien.

Leksand slutar 4:a, men faktiskt bara 1p före både Örebro och Bofors. Man är alltså nära på att sluta sist i kvalserien, vilket faktiskt inte alls känns som fallet. Trots allt tycker jag som sagt att kvalserien i år har varit ganska bra, dock inte den jämnaste. Slutligen måste ju också nämnas att Örebro faktiskt inte slutar sist i serien trots allt. Man låg ganska långt efter där ett tag, men Bofors rasade ihop mot slutet och man knäppte dem i sista omgången och var också nära på att ta Leksand. En bra avslutning från Örebros håll, ja, en bra avslutning från allas håll på ett eller annat sätt, måste jag ändå säga!

Även kvalserien upp till Allsvenskan är nu färdigspelad, men också den var ju klar redan innan sista omgången. Såhär slutade i alla fall de sista matcherna för säsongen:

Asplöven - Sundsvall 8-2
Olofström - Kallinge 4-5 str
Karlskrona - Borås 4-2

Sundsvall hade ju inget att spela för inför sista omgången, men att åka upp till Arena ppolarica och förlora med 8-2 är ingen bra avslutning på säsongen. Desto bättre däremot för Asplöven, som i och med den 3:an klättrade upp till 3:e plats i tabellen och är därmed alltså det lag som kommer att ta den Allsvenska platsen, om nu Borås ekonomi inte klarar trycket.

Starkt också av Kallinge, som bara hade mäktat med 1 enda poäng på 9 matcher innan denna match, att ta 2 i Stålhallen och därmed sluta på 3 inspelade poäng. En poäng som Olofström nog gärna hade velat ha, för hade man tagit den bonuspoängen, då hade man parkerat på 3:e plats i tabellen, inte 4:E, och därmed varit det lag som tagit klivet upp i Allsvenskan om Borås ekonomi inte klarar trycket.

Tabellen skrivs nu slutligen såhär:

1, Karlskrona 24p +16
2, Borås 18p +2
3, asplöven 16p +4
4, Olofström 15p +6
5, Sundsvall 14p -11
6, Kallinge 3p -17

Vi måste ju ännu en gång lyfta på hatten för Karlskrona, som har gjort detta oerhört bra i år. Man föll på mållinjen förra året när Tingsryd tog den Allsvenska platsen i sista omgången, men i år har man övertygat från första start och har inte darrat när det har kommit till de avgörande matcherna. Man har hållit hela vägen och nu är man där. I Allsvenskan. Ett rejält uppsving för serien får jag nog ändå lov att säga. Jämför man Karlskrona med Sundsvall så är det förstnämnda ett bra mycket mer publikvänligt lag med en bra mycket bättre arena. Allsvenskan nästa år lär bli en grymt tuff serie med publikkraftiga lag såsom Leksand, Malmö, Karlskrona och inte minst Djurgården. Vi kan nog räkna med många matcher med storpublik under nästa säsong.

Det enda som ännu inte är avgjort är SM-slutspelet, men även där har Brynäs kopplat ett järngrepp om serien, i och med följande resultat:

Skellefteå - Brynäs 3-6
Brynäs - Skellefteå 3-2 SD

Man leder alltså med 2-0 i matcher, efter en riktigt bra match uppe i Skellefteå, eller om det var hemmalaget som inte var speciellt bra. En klar seger blev det hursomhelst och även igår hade man matchen i sin hand, enda tills Skellefteå plockade Jocke Eriksson och lyckades få in kviteringen med dryga minuten kvar att spela. Man kunde dock inte ta tillvara på den chansen och Brynäs kunde avgå med segern ännu en gång. Det innebär att Skellefteå nästan måste vinna imorgon. Annars blir det oerhört tufft.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0