Norgetrippen

3 matcher skulle spelas i vårt grannland, norge, den 1:a mot Lillehammer, som man även mötte på försäsongen förra året. Då blev det seger med 2-1, efter att Lillehammers målvakt storspelat och den f.d. leksingen, Andreas Martinsen, stått för Lillehammers ända mål.

Prestberg, Lucas Sandström, Filip Forsberg och Johan Svedberg fanns inte med i Leksands uppställning, som var väldigt, väldigt ung. Fredrik Händemark, från J20, och Simon Matsson, även han därifrån, fick dock chansen i A-laget, tillsammans med ordinarie unga spelare som bl.a. Jon Knuts, Martin Karlsson, Martin Janohls, Henrik Andersén och Erik De La Rose, som visserligen inte är ordinarie, men likväl ung.

Det var Lillehammer som öppnade matchen bäst. Man hade flera skott på mål innom de första minuterna, men Hanses var stabil, tills han, drygt 5 minuter in i perioden, fick kapitulera för Cheveries skott i Lillehammer, vilket ledde fram till 1-0 för norrmännen.

Lillehammer åkte dock på en utvisning strax efter målet och då var det Leksand för hela slanten. Ryan Nie i Lillehammerkassen var dock tät och släppte inga puckar förbi sig.

Leksand fortsatte dock att ligga på, även efter att Lillehammer blivit fulltaliga. Lillehammer fick inte iväg ett ända skott på mål på över 5 minuter. När det väl kom var det Gino Guyer som avlossade det, Guyer som gärna skjuter, vilket inte minst märktes senare, när han sköt Lillehammers nästkommande skott, efter att Leksand haft några skott däremellan, + en utvisning, där, så klart, Lillehammer pressade på lite mer än i spel 5 mot 5.

Ställningen 1-0 stod sig dock perioden ut, men inte långt in i den 2:a. Dryga minuten in i densamma dundrade nämligen Jens Bergenström in 1-1 för Leksand!

Spelet var betydligt mer avvaktande än i den 1:a perioden, inte många skott avlåssades, men när det väl kom blev det farligt och på mindre än 5 minuter hade Leksand vänt underläge från 0-1 till 2-1, när Martin Janohls nätade för Leksand!

Det var Leksand som hade ett klart övertag, men man fick inte in pucken bakom Nie i Lillehammerkassen, trots att man pepprade på med skott. Även när Rafl åkte ut spelade man tryggt och stabilt, Lillehammer kom inte till några farligheter och Leksand fortsatte därefter att trycka på och bomba Nie med skott. Dock inga mål.

Dryga minuten in i sista perioden åkte Janohls ut 2 minuter, varefter Bibic fick 2+10 för en ful tackling bakifrån och misconduct på det.

Spel 5 mot 3 alltså, och nu pressade Lillehammer på. Cheverie och Schmidt drog iväg varsitt skott, innan Wehrs drog iväg ett skott även han, men inget mål. Hanses var bra i mål och istället kunde Leksand få PP när Evan Cheverie åkte ut 2 minuter för Slashing.

Leksands PP var dock inget av de bättre i föreningens historia, även om både Bödker och Deilert fick iväg några farliga skott. Man skulle dock få ännu ett PP kort därefter, när Schmidt åkte ut, men inte heller nu lyckades man etablera något farligare spel. Lillehammer hade ryckt upp sig en del, men det var fortsatt klar Leksandsdominans, totalt sett över matchen.

Det blev dock en dubbelutvisning med dryga 5 minuter kvar, varefter Alexander Deilert åkte ut för Leksand. Det blev alltså spel 4 mot 3 i knappa 20 sekunder för Lillehammer, och då smällde det till bakom Hanses. R.J Andersson, vet inte vad han heter, i Lillehammer var det som kviterade och ordnade på så sätt en förlängning. En förlängning som knappt hann börja innan den var slut. 20 sekunder in i densamma avgjorde nämligen Lillehammer och Evan Cheverie, igen.

Seger för Lillehammer med 3-2 efter sudden alltså.

DDagen efter var det dags för match mot de regerande norska mästarna, Sparta sarpsborg. Sparta, som Malmö hade slagit 2 gånger under försäsongen, med 4-0 hemma i Malmö och 4-1 i Norge. Skulle Leksand kunna upprepa samma bedrift?

Det var ett mycket skadedrabbat Leksand som ställdes på isen. Förutom Prestberg, Norén, Filip Forsberg, Svedberg och Lucas Sandström, som saknades dagen innan, var nu även Gabbe Karlsson och Andersén borta.

Det var en minst sagt tvekande inledning, där inte ett skott på mål kom under de första 4 minuterna. Därefter avlåssade Niklas Roest Spartas 1:a skott, men inga problem för Hanses.

Sparta åkte på en utvisning, men Leksand lyckades inte göra mycket av den. Däremot när Alexander Deilert åkte ut lyckades man göra något åt det. Då blev det nämligen mål och det var 1-0 för Leksand, Jens Bergenström!

Jonas Andersen i Sparta hade sedan ett bra läge att kvitera tillställningen, men Hanses var tät i mål och gjorde inga misstag. Leksand kontrade istället och det var 2-0, återigen av Bergenström!

Sparta skulle få ännu ett powerplay innan perioden var över, men man fick inte ut något av det och det var återigen Leksand som tog komandot i inledningen av mittenperioden. En period som skulle bli rena målfesten.
Det började dock inte direkt. Jakob Blomqvist drog iväg ett skott som Spartakeepern höll, men nästkommande skott, även det av Blomqvist, lämnade han retur på. Där var Martin Janohls och slog in 3-0 för Leksand!

Jakob Blomqvist var het, för hann vann flera tekningar, varefter Timander åkte ut och Sparta fick PP. Vi vet hur det gick i 1:a perioden och likadant gick det nu. Leksand gjorde mål, Ken-André Olimb, assisterad av Bergenström och Enström, 4-0!

2 mål i boxplay alltså, men Sparta replikerade snabbt, bara 20 sekunder senare kunde man spräcka Hanses nolla, när Brendon Buck nätade för norrmännen.

Var Blomqvist het så var Bergenström ännu hetare. Hann vann tekningar, tog skott och gjorde dessutom mål. Nästa mål var dock inte hans. Det var Jon Knuts som, när Ödegaard i Sparta satt utvisad, kunde slå in pucken i öppet mål, efter pass pass skott, och det var 5-1 för Leksand!

Sparta började tappa humöret och målskytten, Brendon Buck, åkte ut 2 minuter för Charging. Leksand tryckte på i powerplay, Blomqvist fortsatte att skjuta, men inget mål där och 1-5 stod sig perioden ut.

Sögaard åkte ut för Sparta i inledningen av sista perioden och Leksand fick powerplay igen. Då small det till direkt. 16 sekunder in i powerplayet slog Jon Knuts, återigen, in pucken i mål, assisterad av Jens Bergenström och Mads Bödker och det var 6-1!

Bara minuterna senare small det igen. Denna gången var det Martin Karlsson som slog in 8-1, assisterad av Tobias Forsberg och Fredrik Händemark från J20, som fick en ass där.

Sparta fortsatte att dra på sig utvisningar och Leksand fortsatte att producera mål. Nu var det Ken-André Olimb som kunde slå in 8-1, bakom en olycksalig Phil Osaer i Spartakassen.

Leksand lekte där ute på isen, ledde med 8-0 i skott i perioden och det var inget snack om saken. Spelarna visste det längst där inne också, men självklart fortsatte man att kriga.

Inte ens när Leksand drog på sig en utvisning och Olimb åkte ut 2 minuter kunde Sparta rå på Erik Hanses i mål, även om man pressade på aningen mer än i spel 5 mot 5. Nej, det var lekstuga för Leksand, som dessutom fick in ett 9:e mål och gissa vem som gjorde det? Jens Bergenström, så klart! Hattrick och inte nog med det, han passade på att göra det på den symboliska tiden 19.19 in i perioden. Inte för att han hade koll på det, men så blev det i vilket fall. Även Simon Matsson noterades då för sin 1:a poäng i A-laget när han fick en ass på det målet.

Leksand kör alltså över Sparta sarpsborg totalt och vinner med hela 9-1!

Sista matchen för turneringen innebar cupfinal mot Lillehammer. Leksand hade alltså en revansch att utkräva där.

Man ställde upp med exakt samma lag som dagen innan och det var Leksand som öppnade bäst. Man vann 3 av de första tekningarna och sedan kunde Joonas Rönnberg av alla människor smälla in ledningspucken för Leksand och det var 1-0!

En smakstart för Leksand och faktum var att det var det allra första skottet på mål i matchen över huvud taget.

Man skulle dock få spela box, när Tommy Enström drog på sig en Roughing, men boxen var stabil och bra. Lillehammer kom inte riktigt igång och Leksand klarade ut det hela utan några större bekymmer.

Det var Leksand som brilierade och drygt halvvägs in i perioden kunde Martin Karlsson smälla in 2-0 för Leksand, assisterad av Tobias Forsberg och Alexander Deilert.

Leksand styrde och ställde och trots att Lillehammer fick ännu ett powerplay innan perioden var slut så lyckades man inte få pucken förbi Jens Holmström, som vaktade Leksandskassen dagen till ära. Han var tät och fortsatte så att vara drygt 5 minuter in i 2:a perioden, då Lillehammer lyckades spräcka hans nolla och det var reduserat, 1-2.

Lillehammer fick betydligt mer energi efter målet och man hade faktiskt tagit över tillställningen litegrann, ledde med hela 9-2 i skott i 2:a perioden.

Jon Knuts fortsatte dock att vinna tekningar. Han var riktigt vass denna match och tog så gott som alla tekningar, men så började även han förlora tekningar. Evan Cheverie tog över den ledarrollen och vann tekning efter tekning för norrmännen. Nie i Lillehammerkassen hade även han ryckt upp sig rejält mot inledningen av matchen.

Det var norrmännen som hade spelet och greppet om matchen, trots underläge, men Leksand fick powerplay, när Leksandsbekantingen Alexander Rindal åkte ut. Leksand pressade på lite mer igen, men lyckades inte få in pucken. Istället fick man spela BP, när Jon Knuts blev lite för het och åkte dit för en hög klubba. Då small det istället. Jens Bergenström blixtrade till och satte 3-1 för Leksand, mitt i all Lillehammerdominans. Oerhört skönt!

Knuts fortsatte att vara het i inledningen av sista perioden, dock lite för het. Han åkte ut 2 minuter för Boarding och Lillehammer fick ännu ett PP. Nu såg det tungt ut. Lillehammer pressade på ordentligt och hade 5-0 i skott under sista perioden. Holmström var dock oerhört bra i kassen och plockade vartenda skott.

Lillehammer fortsatte dock att äga tillställningen när Timander åkte ut 2 minuter. Ännu mer boxplay för Leksand alltså, som dock redde ut även detta och strax därefter sköt periodens 1: skott på mål. Nir höll den dock, men inte nästföljande skott av Tobias Forsberg och det var mycket oförtjänt 4-1 till Leksand!

Lillehammer drog kort därefter på sig en utvusning och då tog det bara 11 sekunder för Jens Bergenström att hitta Jon Knuts framför kassen, som slog in 5-1 för Leksand! Så oerhört oförtjänt, men inte desto mindre härligt för det!

Lillehammer gav sig dock inte och kunde, drygt 13 minuter in i perioden, redusera, genom Kevin Wehrs och det var 2-5.

Närmre än så skulle man dock inte komma och Leksand kunde, kanske något oförtjänt, vinna. Eller, rättare sagt, siffrorna kanske blev lite stora, men segern hade varit i hamn även om alla mål inte hade suttit där de skulle.
Vinnare av Lillehammer-cup alltså och nu återstår bara en träningsmatch innan serien drar igång, nere i Ängelholm nästa vecka. Träningsmatchen spelas på måndag och motståndet heter Västerås.