Hett möte i Tegera arena

"Bara" 4477 åskådare hade letat sig till tegera arena denna kvällen, för att se Leksand ta sig an det stjärnspäckade Malmö, där Hannu Toivonen vaktade kassen kvällen till ära. Annars har ju Pontus Sjögren övertygat ordentligt såhär i inledningen av serien.

Leksand ställde återigen Jens Holmström i mål och det var också leksand som öppnade matchen bäst. Ryno fick ett jätteläge direkt, missade pucken, men fick ett läge igen, utanför. Man fortsatte dock att ösa på. Hurtubise fick ett bra läge även han, men Toivonen var tät.

Leksand var det bättre laget inledningsvis. Olimb hittade sånär Blomqvist, som i sådant fall hade varit fri, men J.D Forrest bröt i sista stund och Malmö kunde rensa. Man började komma in mer och mer i matchen och man skulle också få matchens 1:a mål, när Roger Olsson fick iväg ett skott, som inte såg helt otagbart ut för Holmström i mål. Båda bröderna Westerholm, Pattrik och Ponthus, fick assist på det målet.

Det fina spelet från inledningen var som bortblåst och Malmö var betydligt mer med i matchen nu. Man skapade också mer än Leksand, även om Hurtubise fick ett jätteläge, när Toivonen var helt borta. Han hade öppet mål, men missade pucken!

Man skulle dock få PP, när Daniel Josefsson åkte ut. Powerplayet var helt okej, men inte jättebra. Malmö gjorde det svårt för de blåvita, som strax efter att Malmö blivit fulltaliga igen fick ännu ett jätteläge med öppet mål, denna gången Gabbe Karlsson, men även han lyckades missa!

Istället var det Malmö som kunde utöka till 2-0 med knappa minuten kvar av perioden, när Robert Carlsson slog in pucken i nät när Joonas Rönnberg satt utvisad för Leksand.

23 sekunder in i 2:a perioden åkte Tim Heed ut och det var PP för Leksand igen. Malmös box var dock riktigt bra och leksingarna kunde inte komma till något ordnat spel. Malmö bröt passningar och slog ut pucken och redde ut det hela utan några större problem. Sedan fortsatte man att trycka på, ordentligt. Det var nästan Malmö för hela slanten, även om man kanske inte fick några jättelägen. Leksands fina spel från de första minuterna ville inte infinna sig på nytt.

Malmö var dock lite för heta och åkte på ett lagstraff för Too many players. Nu var Leksands PP riktigt bra, men det var Toivonen också. Hurtubise fick ett fint läge i slottet, men Toivonen var med. Timander sköt ett fint handledsskott, men en skymd Toivonen var med. Prestberg sköt och nätet rasslade, men det var inte mål. Kryssribban. Det ville sig inte för de blåvita. Man spelade dock bra nu och Hurtubise fick ännu ett jätteläge, efter skott av Ryno, retur av Toivonen, men inget mål. Inte heller Bergenström lyckades få in pucken, när han kom fri och drog Toivonen, men han storspelade och fick ut ett benskydd.

Även i sista perioden fortsatte man att ösa på. Ryno lade pucken på mål, där var Rafl, som även han lyckades missa öppet mål. Bibic fick sedan skottläge 2 gånger om, men inte heller nu ville pucken in. Sedan hade Toivonen lite tur när Bödker sköt och han knappt visste att han räddade, men det gjorde han. Det gjorde dock inte Holmström, när Pattrik Westerholm sköt ett höstlöv, som ställde Holmström totalt...

Det ville sig inte för de blåvita. Ännu en gång studsade pucken precis i skottögonblicket och det blev inget av det. Sedan, äntligen, lyckades Ken-André Olimb stänka upp reduseringen i krysset bakom Toivonen, 1-3!

Leksand tog timeout och plockade Holmström med knappa 4 minuter kvar att spela. Reduseringen var oerhört nära flera gånger om, först när Gabbe sköt och Toivonen än en gång inte visste var han hade pucken, sedan när Ryno sköt på Josefsson och pucken något tursamt studsade upp rakt i Toivonens plock, och sedan när Rafl sköt i utsida stolpen och Prestberg klockrent i densamma. Som sagt, det ville sig inte.

Malmö vinner alltså med 3-1. Helt rättvist vet jag inte, men hockey är inte alltid rättvist. 1-2 av målen ska Holmström ta, samtidigt som Leksand skapar världens lägen och minst skulle kunnat haft 5-3 eller liknande. Men Toivonen är grym i mål, samtidigt som Leksand är otroligt ineffektiva. Faktum är att det bara är Tingsryd och Borås som har gjort färre mål efter 7 spelade omgångar. Vänder man på det så är Leksand faktiskt ett av de lag som släpper in allra minst mål i serien, mindre än Malmö, vilket är svårt och tro efter denna matchen. Totalt sätt är det ändå en väl genomförd match, en klar uppryckning från i söndags, då det var fruktansvärt dåligt spel.

Övriga resultat:
Mora - Bofors 2-5
Tingsryd - Oskarshamn 1-5
Troja - Sundsvall 3-2
Borås - Almtuna 2-3
Västerås - Södertälje 2-0

Ja, Västerås fortsätter att ånga på. Man är nu uppe på 19 poäng. Man har bara tappat 2 poäng, och de tappade man faktiskt mot Leksand. Leksand, som numera befinner sig på 8:e plats i tabellen, dock fortfarande före både Rögle och Mora, som båda förlorade omgångens matcher. Lite överraskande att Bofors vinner så klart uppe i Mora...

J18:
Brynäs - Leksand 7-3

Ja, det gick med andra ord inte alls för de blåvita denna kväll. Inte mer att säga om det.

Nyköping - Wings 6-1

Nacka har det oerhört tufft och tar jag inte fel ligger man sist i gruppen för tillfället.

Grupp E
Mariestad - Skövde 1-3
Arboga - Gislaved 1-2
Vimmerby - Vita Hästen 3-2
Grästorp - Mjölby 5-4 SD
Tranås - Kumla 6-3

Att Gislaved slår det forna Allsvenska laget Arboga, är anmärkningsvärt, men än mer anmärkningsvärt är att Vimmerby slår ångvälten i serien såhär långt, Vita hästen. Mycket bra jobbat av smålänningarna!

Grupp F
Halmstad - Olofström 3-4
Kristianstad - Kungälv 5-0
Mörrum - Helsingborg 7-2
Kallinge - Pantern 6-2
Nybro - Karlskrona 1-2 SD

Olofström fortsätter att vinna, Kristianstad håller nollan och Helsingborg håller jämna steg med Mörrum de 2 första perioderna, men i sista faller man ihop och förlorar perioden med 5-0, 7-2 totalt.