Slaget om Siljan, del 1

Ja, så var det äntligen dags för det beryktade, omtalade, enastående, magiska Slaget om Siljan. Matchen med stort M, matchen alla har pratat om hela säsongen, mötet mellan Leksand och Mora, ute på Villa Långbers arena, inför ögonen på 17 319 åskådare. En magisk stämning och atmosfär, men hur gick egentligen matchen?
I detta inlägg blir det ett mindre referat av matchen. Senare kommer del 2 att publiceras, där med mer klipp och annat från matchen, så att ni verkligen får se och höra vilken otrolig stämning det faktiskt var. tyvärr kunde jag själv inte vara på plats, vilket jag gärna hade varit, men jag har sett bilder och hört ljuden efteråt. Oj, oj, oj, säger jag bara. Vilken match!

Trycket var enormt på läktarna, men nere på isen inleddes det inte lika starkt och fartfyllt. Leksand åkte dock på en utvisning tidigt i matchen, men Mora lyckades inte utnytja det och Leksand kunde bli fulltaligt och istället få spela PP, när Eklund åkte ut för en fasthållning. Det blev dock inte mycket av det, för Mora fick tag i pucken och kontrade, men Galbraith var med. Tyvärr åkte Enström på en hakningsutvisning och det blev spel 4 mot 4. Där hände det dock inte mycket och Mora blev fulltaliga, fick en dubbelchans, men Galbraith var återigen i vägen och blockerade.
Leksand kunde även de bli fulltaliga och Enström, från utvisningsbåset, var nära på att få in ledningspucken, men även Lasse Johansson i Morakassen var stabil och säker, även om Leksand tryckte på för ett ledningsmål. Luukkonen styrde tätt utanför, men Johansson hade koll på pucken. Så även Galbraith och ställningen var alltjämt 0-0 efter den 1:a perioden, trots en del chanser. Dock ingen supermatch sett till spelet än så länge.

Mora vann 1:a tekningen i mittenakten och startade anfall, men Leksand fick tag i pucken och slog till icing.
Mora hade öppnat klart bäst och snurrade på bra nere hos dansken i mål, men han var med. Leksand slog återigen till icing och Galbraith gjorde en något tursam räddning med axeln, innan Leksand återigen slog till icing. Nu vann man dock tekningen och startade anfall och Bergenström sköt. Lasse Johansson var dock fortfarande tät i mål, något som ävenh gällde Galbraith, som gjorde en snygg räddning med benskyddet när Martin Johansson i Mora kom fri mot honom.

Mora var mycket nära ett ledningsmål, men Galbraith var bra i mål, precis som han hade varit under onsdagen mot Rögle. 1 mål släppte han in då, 0 här än så länge.

Det blev spel 4 mot 4 ännu en gång när Åslin och Tuokko fick varsin 2:a för roughing.
Mora var då återigen snubblande nära ett ledningsmål, men Patrick Galbraith gjorde ännu en jätteräddning när han stötte ut pucken med klubban, på mållinjen!

Leksand kontrade och Aulin sköt, men Johansson blockerade. Janohls testade skott även han, men Johansson var omutlig. Leksand bet sig dock kvar i anfallszon, men det var Mora som stod för farligheterna. Först skott av Iliakis, farligt, sedan skott av Beck, retur av Galbraith, Zettergren var först på den, Galbraith räddade igen, men pucken återigen ut till Zettergren som sköt. Nu kunde dock Galbraith blockera och Leksand vände spelet efter vunnen tekning. Johansson var dock bra med även han, men Leksand skulle få powerplay, efter att Olimb totallurat Niklas Fogström, som tvingades ta en fasthållning.

Moras box var dock riktigt bra och Henrik Eriksson kunde t.o.m. kontra, men Galbraith var med och så var det trots allt 1-0 till Leksand! Ollas passade Källström, som nöp till direkt. Pucken styrdes på Erik Moe och in i mål. Majoriteten av de 17 319 åskådarna ställde sig upp till ett öronbedövande vrål, men glädjen blev dessvärre kortvarig, för bara 40 sekunder senare slarvade Leksand i ett byte och Jens Jakobs kunde slå in en snygg handledare bakom Galbraith.

46 sekunder senare var det dags igen. Leksand förlorade alldeles för mycket närkamper och annat, vilket Mora utnytjade och Marko Tuokko kunde slå in 1-2 för Mora. På mindre än 1 minut hade man vänt 1-0 till 1-2.

Leksand snurrade dock på bra efter målet och Ollas var så nära på att sätta kviteringen, efter att Olimb luraat Johansson totalt och gett Ollas öppet mål, men han sköt i stolpen.
Leksand fortsatte dock att trumma på. Bergenström fick ett bra läge, men Johansson var snabb med plocken. Leksand vann dock tekningen och Bergenström sköt igen, tyvärr rakt i bröstet på Johansson. Aulin testade så lyckan, men Johansson var med. Mora stack så upp några minuter och tryckte på nere hos Galbraith, men han var med och Leksand kunde återigen kontra och Hempa sköt tätt utanför, 2 gånger, och Ollas sköt i utsidan av buren. Så kontrade Mora igen och Mattias Beck kunde göra 1-3 för Drakarna.

Inledningen av sista perioden var inte mycket bättre. Leksand försökte ttrampa på i offensiv zon, men istället kunde Mora återigen kontra och Mattias Beck kunde näta ännu en gång, fram till 1-4 för Mora. Stackars Lotvonen hade ingen lyckad kväll. Han hade varit inne på alla 4 mål bakåt.

Man försökte dock hålla huvudet uppe. Än var det långt kvar, men inget gick de vita och blås väg. Hempa fick iväg ett skott, men Johansson höll den och Mora kontrade ännu en gång. Leksands backar hängde inte alls med och Mattias Beck kom återigen fri, men nu lyckades Galbraith blockera.

Ingen kul syn nere på isen, men på läktarna eldade Superstars vidare och de flesta av de 17 000 åskådarna hängde på och skapade ett mäktigt tryck runt isen.

Enström sköt ett farligt skott, men Johansson var mycket bra i mål, samtidigt som den där riktiga skärpan inte fanns hos Leksandsspelarna.

Efter halva perioden bytte man sida, precis som man gjorde på den gamla goda tiden, då man spelade ute förjämnan.

Leksand fick ett bra läge strax därefter, men Johansson var med. Hört den förut?

Mora slog mest ifrån sig och Leksand lyckades inte, även om man försökte, etablera något tryck och tiden rann även ifrån de vita och blå i denna matchen, samtidigt som det sista ljuset till en direktplats släcktes i och med att Rögle hade tagit 2 pinnar i Skånederbyt mot Malmö under fredagen. Mora vann alltså det spektakulära Slaget om Siljan och släckte därmed inte bara Leksands drömmar om en direktplats, utan även Malmös hopp om en Playoff-plats.

Trots Moraseger var det ändå en grym tillställning, ett mäktigt drag och en otrolig inramning. 17 319 personer, det är fler än i hela Leksands kommun. Det är stort! Riktigt stort!
Så trots Moraseger skulle jag inte säga att det var en flopp. Spelmässigt kunde det så klart ha varit bättre, vilket även Jesper Ollas, som ärligheten själv han är, sa efteråt i en intervju. "Man skäms nästan för fansen" sa han. Intervjun och flera andra klipp från matchen kommer ni kunna se i del 2 av Slaget om Siljan. Håll till godo!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0