Norrlandsderby i semin!

SM-slutspelet rullar vidare, idag med de 7:e och avgörande matcherna på 2 håll. Skellefteå - LHC och Luleå - Djurgården. Tidigare har Färjestad slagit Brynäs med 4-1 i matcher, efter att Brynäs tagit en match nere i Karlstad och därmed brutit sin förbannelse i slutspel. Man var även nära på att ta ytterligare en match i Karlstad. Man kvitterade nämligen med dryga minuten kvar, men Färjestad replikerade och med 24 sekunder kvar kunde man skjuta segermålet, ett mål som också innebar semifinal. Snöpligt slut för Brynäs del alltså.

Idag var det så dags för Skellefteå mot Linköping. Skellefteå formligen ägde den 1:a perioden. Man hade ett tag skottstatistiken 13-1, men ändå bara 2-1 i mål när perioden var slut.
2:a blev mer jämn och sista såg jag inte alls, för då låg fokus på den andra matchen.
Skellefteå kunde i alla fall ta hem segern och därmed fixa en semifinalplats. Frågan var bara, skulle man få möta Luleå eller Djurgården?

Det var ett enormt tryck i Coop arena. Det är svårt för 6300 att låta som 14 000 i Globen, men det var inte långt bort. Trycket på läktarplats bokstavligen kändes ut genom TV-rutan. Man hade dessutom delat ut röda T-shirts till majoriteten av publiken, vilket gav ett rött hav på läktarplats.

Dock var det Djurgården som tog ledningen med 0-1. Man hade även 1-2, men Luleå kom tillbaka båda gångerna.

-2 stod sig tills det var 6 minuter kvar. Då kontrade Djurgården och Mika Zibanejad "dirigerade" pucken i mål bakom Anders Nilsson i Luleåkassen. Publiken blev helt tyst, men frågan var om det var mål eller inte? Situationen skulle videogranskas. Majoriteten av publiken buade och tyckte det var seriens mest solklara spark, men så var inte fallet. Det var mål och de djurgårdare som var på plats jublade. Det gjorde inte resterande del av publiken. Man var fly förbannade och pettflaskor kastades in på isen.

Än var det dock inte över. Luleå skulle få en chans till. Med 3 mnuter kvar fick man powerplay. Jonas Rönnqvist tvekade då inte en sekund utan plockade Anders Nilsson direkt. Spel 6 mot 4 för Luleå alltså och man satte tryck mot Ovuya. Oj, vilket tryck. Man pressade och pressade, tiden rann iväg och publiken var nästan i extas. Djurgården närmade sig att bli historiskt, men så agerade veteranen Jani Niniima målvakt på egen bål så att pucken blev kvar i zon. Man pressade på och fick också in kvitteringen.

Taket på arenan bokstavligen lyfte och nu var publiken verkligen i extas.
Man var dock inte nöjda där. Luleå pressade på för ett segermål sista minuten, men Ovuya var tät och matchen gick till förlängning, med klar fördel Luleå.
Förlängningen inleddes med jättechanser från båda lagen. Jag tror t.o.m. Djurgården hade ett stolpskott, så nära var man att skicka Luleå på sommarlov, men icke. Istället var det Luleå som efter knappt 10 minuters spel kunde avgöra och återigen lyfte taket på arenan. Ett gigantiskt tryck från läktarhåll och Luleå är i semi för 1:a gången på 11 år om jag minns rätt.

Nu möter man ärkerivalen Skellefteå i semin. Norrlandsderby, kan det bli bättre? Med de förutsättningar som råder kan det faktiskt inte bli det. Det kommer bli en grym semifinalserie och över matchen idag rådde nästan en kvalserielik spänning med Leksand involverat. Grymt!