Kvalserien till Allsvenskan

Drog igång ikväll. Dock bara en match, Tingsryd - Troja, de båda Allsvenska lagen, där Troja slutligen kunde vinna genom 2 mål i sista perioden, 2-4.

Vägen dit har dock inte varit den lättaste, främst för Div. 1-klubbarna, som har haft en väldigt krokig väg. Div. 1 spelas nämligen i 6 grupper under hösten, A-F. De 4 första i de 6 grupperna går vidare till Allettan Norra, Mellersta eller Södra. 24 lag totalt. De lag som slutar sämre än 4:a under hösten får spela s.k. fortsättningsserier i resp. grupp, exempelvis E fortsättningsserie.

Dock finns en stor brist i detta system. Det är nämligen så att bara de 4 första i resp. Alletta får chansen att ta sig vidare till Playoff för att nå Kvalserien upp till Allsvenskan. De andra 12 lagen, som under hösten har presterat tillräckligt bra för att ta sig vidare till Allettan, men som väl där slutar 5:a eller sämre har spelat klart för säsongen.
Ett lag som däremot exempelvis slutar 5:a i sin grupp under hösten, och därmed inte klarar att ta sig vidare till Allettan, kan trots det nå Playoff, om man vinner sin fortsättningsserie under våren.

Vi tar ett konkret exempel. Skövde och Tranås i Grupp E. Skövde slutade 2:a med 55 poäng och +44 i +/- för mål under hösten. Bara Vita hästen var bättre.
Tranås slutade 7:a i samma grupp, med 35 poäng och -10 i +/- för mål. 20 poäng mindre och 54 måls sämre målskillnad.
Skövde gick till Allettan, men där var det stopp. Man slutade 5:a i serien, 4 poäng från 4:e platsen, som Karlskrona tog hand om.
Tranås spelade dock utmärkt i E fortsättningsserie och vann densamma, med 27 poäng, 4 poäng före Skåre, som slutade 2:a i den serien.
Därmed tog sig Tranås vidare till Playoff 1 mot Kvalserien till Allsvenskan, men inte Skövde.
Det gäller alltså att vara bäst när det gäller.

En annan skum grej är att de lag som vinner Allettorna går direkt in i Playoff 3 senare i systemet. Detta gäller även 2:an i Allettan Mellersta, men inte Södra och Norra. Där går 2:orna in redan i Playoff 2 och måste således klara sig igenom 2 Playoffserier för att nå Kvalserien.

I vilket fall vanns Allettan Norra av Asplöven, 2 poäng före Björklöven, vilket senare sannolikt kom att påverka utgången av det hela. Kiruna slutade 3:a och Hudiksvall 4:a. Det var inget snack om vilka 4 lag som skulle vidare till Playoff därifrån, för efter Hudiksvall var det hela 9 poäng ner till Piteå på 5:e plats.

Allettan Mellersta vanns av Huddinge på 36 poäng. Faktiskt bara 1 poäng mer än 2:an Visby, men dock med en överlägsen målskillnad, +41, att jämföras med Visbys +16. Enköping blev 3:a och Ore 4:a. Man var dock hela 11 poäng bakom Enköping på 3:e plats. Marginalerna hade man dock på sin sida. Man slutade nämligen på samma poäng som 5:an Surahammar, 18 poäng, men med betydligt bättre målskillnad, -7 mot -16.

Allettan Södra vanns av Vita hästen, som fortsatte att ånga på i samma stil som man gjorde under hösten, då man vann Grupp E, 13 poäng före Skövde. Nu vann man med 35 poäng, 9 före 2:an, Kristianstad, och med en överlägsen målskillnad, +31 mot Kristianstads +10. Nybro slutade 3:a och Karlskrona 4:a.

Spelat klart för säsongen hade alltså:
Norra: Piteå, 15 poäng, Sollefteå, 14 poäng, Östersund, 9 poäng och Kovland, 6 poäng.
Mellersta: Surahammar, 18 poäng, Nacka, 13 poäng, Arboga, 10 poäng och Nyköping, 9 poäng.
Södra: Skövde, 19 poäng, Olofström, 18 poäng, Mariestad, 13 poäng och Kumla 10 poäng.
Detta trots att man under hösten spelade så bra att man tog sig till Allettan.
Noterbart är också att Olofström, som var i Kvalserien förra året, Mariestad, som var i Allsvenskan för 2 säsonger sedan, Arboga, som en gång i tiden var i Allsvenskan, och Nyköping, som Leksand grejade sitt Elitseriekontrakt mot i Kvalserien upp till Elitserien 2005, föll bort.

Vidare till Playoff var således:
Norra: Asplöven, Björklöven, Kiruna och Hudiksvall.
Mellersta: Huddinge, Visby, Enköping och Ore.
Södra: Vita hästen, Kristianstad, Nybro och Karlskrona.

Kiruna, Hudiksvall, Enköping, Ore, Nybro och Karlskrona skulle då spela Playoff 1 tillsammans med Teg från A:s fortsättningsserie, Örnsköldsvik från B, Borlänge från C, Wings från D, Tranås från E och Halmstad från F.

Man spelade, som traditionellt sett, bäst av 3 matcher.
Wings mötte Enköping. Det blev ingen match för Enköping, som vann 1:a matchen med 1-3 och 2:a med 3-2. Wings alltså utslaget, Enköping vidare till Playoff 2.
Halmstad ställdes mot Nybro. Man pressade faktiskt Nybro i 1:a matchen, tog densamma till sudden, där dock Nybro kunde avgöra fram till 2-3. 2:a matchen vann man också, då hemma i Viktoriahallen, med 6-3. Nybro vidare, Halmstad utslaget.
Karlskrona, med sin fina hall, ställdes mot Tranås, som ändå gjorde 4 mål, men vad hjälpte det när Karlskrona gjorde 6 och vann. 2:a matchen blev lite jämnare. Tranås pressade trots allt Karlskrona, men Karlskrona kunde ändå avgå med segern, 3-2, efter sudden. Karlskrona vidare, Tranås utslagna.
Borlänge bröt mönstret när man vann hemma mot Ore med 2-1. I 2:a matchen var det dock stopp. Ore vann med uddamålet, 5-4 och i den avgörande matchen var man trots allt storleken större och kunde vinna med 6-2. Ore vidare, trots en tung start, Borlänge ut.
Kiruna hade inga problem med Örnsköldsvik. Man vann 1:a matchen med 3-6 och 2:a med 6-0. Glasklart om något. Kiruna vidare, Örnsköldsvik ut.
Slutligen var det Hudiksvall som ställdes mot det forna Allsvenska laget, Teg. Hudiksvall vann 1:a matchen med 1-3, men Teg ryckte upp sig och vann den 2:a med 0-2. I den avgörande matchen var man också nära på att bli det ända lag från fortsättningsserierna att gå vidare, men Hudiksvall lyckades hålla ihop det hela och vann med 3-2.

Alla lag från Allettan alltså vidare till Playoff 2.
Där ställdes Karlskrona mot konkurenten från Allettan Södra, Kristianstad. Kristianstad, som många på förhand hade trott skulle ha en bra chans att nå Kvalserien. Karlskrona kunde dock vinna den 1:a matchen, efter den beryktade förlängningen som varade långt in på natten. Runt 00:30 var matchen slut och Karlskrona kunde då avgå med segern, 3-2. I 2:a matchen spikade båda målvakterna igen, men Karlskrona kunde även här slutligen avgå med segern med matchens ända mål, 0-1, och det topptippade Kristianstad var utslaget.
Kiruna fortsatte att ånga på i samma stil som mot Örnsköldsvik, nu mot Ore. 1:a matchen vann man med 0-4 och 2:a med hela 10-3. Kiruna återigen vidare, Ore ut.
Enköping, som var i Kvalserien förra året, ställdes nu mot Hudiksvall. Efter mycket om och men lyckades man vinna 1:a matchen med 1-2. Sedan gick det lättare i 2:a. 3-0 blev det där och Enköping var vidare till Playoff 3.
Björklöven, som blev nedflyttat till Div 1 inför den här säsongen p.g.a. ekonomiska bekymmer, ställdes redan nu mot tufft motstånd. Nybro. Det visade sig redan i 1:a matchen när Smålänningarna vann med 4-2. Sedan åkte man upp till Umeå för returmöte. Där lyckades Löven kvitera till 1-1 i matcher genom att göra matchens ända mål, 1-0, och sedan tog man sig vidare till Playoff 3 genom att vinna med 3-1 under söndagen.

Karlskrona, Kiruna, Enköping och Björklöven alltså vidare till Playoff 3, där seriesegrarna Asplöven, Huddinge och Vita hästen väntade, + även 2:an från Allettan mellersta, Visby.
Just Visby hade inget alls att sätta emot Karlskrona, som vann 1:a matchen med klara 4-0. Varför vet jag inte, men den serien spelades bara en ända match. Kanske hade något att göra med att Visby var 2:a i sin grupp och inte hade spelat något innan, medan de andra 2:orna redan hade spelat en Playoffserie.
Kiruna hade inte heller de något att sätta emot Huddinge, som vann med 0-5 och 6-2 i de båda matcherna.
Vita hästen gick in mot förra årets kvalserielag, Enköping. Man kändes dock hetare på förhand och visade det också i matcherna. 0-3 och 2-1.
Den tätaste serien skulle bli "Mötet från norr" eller "Trädmötet", vad ni vill, Asplöven mot Björklöven. Asplöven tog hem 1:a matchen med 1-2 efter straffar och returmötet vann man också det hemma med 4-2.

Asplöven, Vita hästen, Huddinge och Karlskrona alltså till Kvalserien, där Tingsryd och Troja väntar från Allsvenskan.

Det känns som att det kan bli en jämn serie, men de Allsvenska lagen har givetvis en fördel. Både Huddinge och Vita hästen tror jag dock kan vara med och blanda sig i det där. Asplöven och Karlskrona känns aningen svagare.

Vi får se hur det går. ÄN så länge alltså Troja på 3 poäng efter kvällens seger mot Tingsryd, borta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0