Det drar ihop sig

Det drar ihop sig mot slutspurten i Allsvenskan säsongen 10/11 och än så länge är inget klart. Inte ens seriesegern, som Växjö hade ett så stabilt grepp om för ett tag sedan. Inte heller är Troja klart för kval neråt, de som låg 10-15 poäng bakom 13:e placerade Sundsvall för ett tag sedan.
Kvällens motståndare, Oskarshamn, låg ju faktiskt på direktplats tidigare i höstas, men har rasat som en sten i tabellen och återfinns nu på 10:e plats. Playoffchanserna är dock inte helt borta, men de minskar omgång för omgång. Till denna match hade man inte heller några reserver med sig, så det gällde att ingen skadade sig. För Leksands del gjorde nyförvärvet, eller bytet om man så vill, Kristian Luukkonen, debut. Han kommer från Kungälv i Div. 1. Han byttes mot Martin Janohls, som troligen behövde mer speltid, vilket han troligen också får i Kungälv. Även Johan Alcén, som vi inte har hört något av på länge här, har hittat ny klubb, för han har nämligen fått sparken från Leksand. Nu återfinns han i Vita Hästen i Div. 1. Ett kraftigt nyförvärv för dem.

Nu var det dock Leksand mot Oskarshamn och det var hemmalaget som tog hand om 1:a tekningen och även 1:a skottet, som Stefan Gråhns fick iväg, men Oskarshamsmålvakten Troy Davenport, som förra säsongen höll till i Alvesta i Div. 2 och sedan Nybro i Kvalserien upp till Allsvenskan, vilket inte gick så jättebra. Han tog nu i vilket fall Gråhns skott och Oskarshamn rensade ut.
Det var dock mest Leksand i inledningen och Luukkonen körde över en Oskarshamnsspelare det 1:a han gjorde och Leksand pressade vidare. Oskarshamn åkte även på en utvisning och Leksand fick matchens 1:a powerplay.

Oskarshamn kunde dock rensa och Leksand fick inte till någon farligare press, det var alldeles för petigt.
Oskarshamn blev fulltaliga, men då fick Leksand större press än i numerärt överläge och pucken var så nära på att leta sig in bakom Davenport, men icke. Enström sköt ännu ett skott, men han höll även det. Bergenström sköt även han, Davenport lämnade en farlig retur, men inget mål där heller och Oskarshamn kunde rensa. Bergenström tog sig dock ännu en gång in framför mål och fick iväg ett skott, men Davenport hade öppnat stabilt.

Desto mindre hade Galbrait haft att göra i inledningen, Galbrait som jag har stavat fel på hela säsongen, th ska det så klart vara.
Nu fick han i vilket fall ingripa och blockera, varefter David Åslin åkte ut och Oskarshamn skulle få chansen i PP.

Det gick dock inte alls. Leksand rensade gång på gång, utan några problem, men så fick Oskarshamn lite tryck, fick iväg ett skott, men Galbraith lämnade inga returer och Leksand kunde återigen rensa och bli fulltaliga, varefter Ken-André Olimb kunde slå in 1-0 för Leksand, efter pass av Stefan Gråhns, släkten är värst.

1-1 var kort därefter riktigt nära, men Galbraith räddade och istället var 2-0 nära när Bergenström, som var het kvällen till ära, sköt ytterligare ett skott, men Davenport var tät där.

Det var väldigt slarvigt spel från båda lagen i början av 2:a perren, men så var Luukkonen nära på att sätta 2-0, i sin 1:a match. Det hade varit stort, men Davenport höll den. Så även med Bibics skott, som även han ville visa sig, i sin 1:a hemmamatch i A-laget. Mål blev det som sagt inte, men visa upp sig fick han i alla fall göra, när han och Niklas Jadeland rök ihop och båda 2 fick sitta 2 minuter för det.

Där spelade Luukkonen en del, men fick inte in pucken. Svedberg var närmast med det, när han sköt både över målet och plexit, Davenport såg ingenting alls.

Båda lagen blev fulltaliga, men Oskarshamn åkte på en utvisning direkt igen och powerplay väntade för Leksand. Det var ett PP som var bra, man fick till bra press efter att Oskarshamn hade rensat några gånger innan dess, men Davenport var bra med i kassen och höll siffrorna nere.

Oskarshamn fick nästan friläge direkt när Guter kom från utvisningsbåset, men Kenny Källström lyckades avstyra det hela, men det var fortsatt Oskarshamn som pressade på. Ovan nämnde Guter fick ett bra läge, men Galbraith var bra med i kassen och tog den pucken, precis som de nästkommande skotten.

Oskarshamn var dock på gång och en kvitering hängde i luften. Då kontrade Leksand, Jared Aulin sköt, men Davenport räddade. Returen var dock Bergenström där på och kunde slå in 2-0 för Leksand!

En riktig kalldusch för Oskarshamn, mitt under deras press, och Leksand fortsatte att pressa på. Bibic visade återigen upp sig och tryckte in Johan Bylov i planket. Oskarshamn tog timeout, men det verkade inte hjälpa, för kort därefter fick Olimb ett jätteläge, men passade istället för att skjuta och Enström sköt därefter tätt utanför.

Sista perioden inleddes bäst av Leksand. Bergenström sköt ännu ett skott, men Davenport styrde över och Enström sköt tätt utanför. Sedan upphörde pressen och det blev desto virrigare istället, av någon anledning. Oskarshamn kom in i offensiv zon och kunde få in reduseringen, 2-1.

Leksand replikerade dock snabbt, dryga minuten senare kunde Bergenström styra in Tommy Enströms skott fram till 3-1!

Davenport blockerade sedan ett skott och Oskarshamn kunde vinna tekningen och gå till anfall. Man sköt dock över och tur var väl det, annars kunde det blivit farligt, för oskarshamnaren kom helt fri.
Istället kunde Leksand kontra och Aulin fick ett jätteläge, men valde istället att passa och det blev inget av det. Man höll dock kvar trycket och med knappa 10 minuter kvar att spela kunde Jens Bergenström slå in sitt 3:e mål för kvällen och fastställa slutresultatet, 4-1! Toppluvor kastades in på isen för att fira hans hattrick.

I övriga matcher lyckades Växjö till slut vända hemma mot Troja och vinna med 4-3. Örebro hade det dock tyngre och föll hemma mot Borås med hela 2-5. Det innebär att Leksand är uppe på 2:a plats i tabellen, på samma poäng som Örebro, men med något bättre målskillnad. Dock har Örebro en match mindre spelad.
Rögle lyckades slutligen bärga extrapinnen hemma mot Mora i en svängig match. Ängelholmarna vann till slut med 6-5.
Sundsvall tog en mycket viktig poäng i bottenstriden när man föll på straffar borta mot Almtuna. Man var dock nära på att sno med sig alla 3 poängen, men man missade ett jätteläge med dryga minuten kvar att spela.
Inte heller Malmö har givit upp kampen om playoff. Nu vann man mycket övertygande hemma mot Tingsryd med hela 5-0. Siffrorna börjar bli oerhört stora för Tingsryd nu, 1-8 mot Rögle, 7-1 mot Växjö och nu 5-0 mot Malmö. Inte bra.

Ska jag våga mig på en liten tippning såhär med några omgångar kvar så tror jag trots allt Växjö tar hem tabellsegern i år. Man har en överlägsen målskillnad, men visserligen inte så många fler poäng än Leksand och Örebro, dock, även de, med en match mindre spelad än Leksand. Leksand, som jag ändå tror kan ta den där 2:a platsen om man sköter sig. Sedan blir det oerhört jämt mellan Örebro, Rögle och Mora, kanske också almtuna kan blanda sig i det där. Det vore en skräll, tänk om Almtuna seglar upp till 2:a platsen och Mora tar 3:e direktplatsen, för nu är man verkligen på gång. Får vi den utgången, vilken inte alls är helt omöjlig, blir det ruskigt hårt om vem som tar den sista platsen i Kvalserien.
Nej, för Leksands del, och för de andra med så klart, gäller det att ta en direktplats, för Playoff kommer bli oerhört tufft.

Sista playoffplatsen blir det också strid kring. Det är nog främst Västerås och Malmö som slåss om den, men kanske kan Bofors blanda sig i där, men tåget börjar gå. Det har gått ännu mer för Oskarshamn, som inte direkt kom närmare Playoff i och med kvällens resultat. Jag tror de får svårt att nå dit. Även Borås ligger lite i ingenmansland, men sedan är det knallhårt igen. Sundsvall, Tingsryd och Troja. 2 lag ska ner till kval, 1 lag säkrar sin plats i Allsvenskan till nästa säsong och faktiskt tror jag Troja kommer klara det. Det blir Tingsryd och Sundsvall som får kvala neråt senare i vår och där kommer man få stenhård konkurrens i form av främst Björklöven, Huddinge och Vita Hästen skulle jag tro.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0