Grattis Växjö!

Vad annat finns att säga?
Växjö Lakers är nu den 22:a klubben i Sverige att nå Elitserien. I eftermiddag blev man nämligen klara för densamma när man slog Örebro borta med 2-5. Det var inget snack om saken, men frågan var om det skulle bli klart även i teorin?

Matchen nere i Ängelholm mellan Rögle och Södertälje höll nämligen fortfarande på. Det var minuter kvar och SSK ledde med 1-2. Ett resultat som skulle leda Växjö till Elitserien.
Rögle satsade, plockade Jonas Fransson mot slutet och tryckte på. Glimmenvall, Bartley och grabbarna pressade på rejält nere mot Pontus Sjögren i Södertäljekassen. Kviteringen var också otäckt nära, men skottet gick över och Södertälje kunde vinna med 1-2.

I Örebro utbröt ett jättejubel när Växjöfansen fick reda på resultatet från Ängelholm. Spelarna kastade hjälmar och handskar, fansen hyllade sina hjältar och fick med sig souvenirer från planen, nästan som AIK:s fans gjorde förra året på Hovet, när AIK gick upp. Då var det dock lite mer tryck på saker och ting, men glädjen var likartad, vilket är helt förståeligt. Detta Växjö som bildades så sent som 1997, det år då Leksand senast spelade SM-semi, mot Färjestad.

I den sista matchen gjorde Modo vad man skulle med Mora och vann med hela 8-1. Man ledde med 1-0 efter 1:a, gjorde en grym andraperiod och vann med 5-1, +2-0 i sista.

Inget snack om saken där alltså och tabellen ser nu alltså ut såhär:
1, Växjö 20p +15
2, Modo 14p +10
3, Södertälje 14p +4
4, Rögle 13p +2
5, Mora 6p -18
6, Örebro 5p -13

Växjö är alltså klara.
I näst sista omgången blir det viktiga matcher då Södertälje möter Mora hemma, Modo gästar Örebro och Rögle åker upp till Växjö.
Södertälje tror jag absolut kan slå Mora. Speciellt som man är ett mycket bättre lag än vad Mora är, + att man har något att spela för, vilket Mora inte har, mer än hedern.
Vinner Södertälje där måste Rögle vinna för att vara kvar i leken. Gör man inte det måste man förlita sig till att Mora och Örebro överraskar och slår just Södertälje och Modo. Då avgörs det i sista omgången, då just Modo och Södertälje möts. En match som mycket väl kan bli helt avgörande.

Innan serien drog igång tippade jag att Modo mycket riktigt skulle slå Playoff/Mora, men så trodde jag att Örebro kunde ha en chans mot Växjö och att man skulle ta bonuspoängen i sudden. Fel. Även att Rögle skulle kunna ta matchen mot SSK till sudden och där vinna. Det var förvisso nära, men icke. Fel.

Min tabell hade då sett ut såhär:
1, Södertälje 17p
2, Rögle 16p
3, Växjö 15p
4, Modo 11p
5, Örebro 7p
6, Mora 6p

Det är alltså Södertälje som ligger -3p i verkligheten mot vad jag tippade innan. Rögle ligger -3 även de, men Växjö har överraskat och ligger på hela +5. Modo ligger på +3, Örebro på -2 och Mora ligger alltjämt exakt lika med vad jag tippade innan serien startade.

I kvalserien till Allsvenskan släckte Karlskrona, som i allra högsta grad är med i racet fortfarande, Hästens sista hopp när man vann med klara 4-0 i Telenor arena.

Troja säkrade definitivt den Allsvenska platsen när man vann med klara 6-1 hemma mot Asplöven och Tingsryd gjorde läget än mer mörkt för Huddinge, när man vann i Björkängshallen med 0-4.

Med 2 omgångar kvar ser det alltså ut såhär:
1, Troja 23p +19
2, Karlskrona 15p +6
3, Tingsryd 14p +6
4, Huddinge 11p +7
5, Vita hästen 5p -9
6, Asplöven 4p -29

För Huddinges del handlar det alltså om att i 1:a hand slå Hästen borta på onsdag. Samtidigt får Troja mer än gärna göra sitt med Karlskrona och Asplöven får gärna överraska och ta en 3:a mot Tingsryd. Det sistnämnda lär troligen inte hända, men man ska aldrig vara säker. Händer det inte kommer Huddinge i alla fall ha en chans inför sista omgången. Då står man på 14 poäng. Det är 3 bakom Tingsryd, som, om man slår Asplöven, klättrar upp på 17.

I sista omgången möter Tingsryd redan klara Troja, vilket både kan vara bra och dåligt. Bra för att de inte har något speciellt att spela för, dåligt för att de är så bra att de redan är klara. Motivation brukar dock slå klass och gör den bara det är Tingsryd klara för Allsvenskan även nästa år. Då spelar det ingen roll hur det går mellan Huddinge och Karlskrona.

Det blir en spännande avslutning detta...

Noteras kan också göra att Leksands J18 imorgon spelar den 3:e och avgörande kvartsfinalen mot Frölunda. J20, som vann SM-guld förra året, lyckades inte lika bra i år och tog sig inte vidare till J20 Topp 8 efter jul och inte heller ta sig vidare till SM-slutspelet genom att vinna J20 Norr:s vårserie.

J18 slog i alla fall ut Södertälje i 2 raka matcher i åttondelen, vann den 1:a kvartsfinalsmatchen mot Frölunda med 4-1 hemma i LRF-hallen, men förlorade den 2:a idag med 3-0.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0