Första förlusten

Inga bra rubriker, förutsägbara och för talande, jag vet, men det får ni ha överseende med.

Leksand - Västerås, hemma i Tegera arena. Förra säsongen var det Mora, Troja och Björklöven som lyckades vinna där under ordinarie matchtid. I år är det än så länge bara ett lag, Gurkorna, Västerås, som har gjort det.

Före matchen var det en tyst minut för Gösta Mårtas, som var hedersordförande i föreningen fram till 1982 och som nu har avlidit. Till minne av honom spelade Leksand även med sorgeband.

Det var Västerås som öppnade bäst. Man sköt ett enkelt skott, som Galbrait dock fick problem med, direkt. Det blev farligt, men leksingar kunde rensa undan pucken. Leksand försökte sedan kontra och sköt ett skott, som dock styrdes upp över plexit.

Erkgärds blev tunnlad det första han gjorde i matchen, ingen bra start för honom. Spelet var väldigt intensivt och det var Västerås som hade öppnat bäst. Dock var det Leksand som försökte pressa lite, men Västeråsspelarna teckte bra och skotten nådde inte fram till Gustafsson i Västeråskassen.

Gurkorna fick spela powerplay när Pesonen åkte ut, men det var en s.k. "bra utvisning", för hade han inte tagit den hade det sannolikt blivit mål.
Powerplayet var bra. Man etablerade bra tryck nere hos Galbrait och sköt ett skott tätt över och ett i stolpen. Norén åkte ut för crosschecking och det var spel 5 mot 3 i knappa halvminuten för Västerås. Leksand försvarade sig dock bra och Galbrait var stabil i mål och räddade ett friläge.
Alcén fick sedan ett bra skottläge, men missade pucken. En Västeråsutvisning blev det dock och det var PP för Leksand istället. Det var dock inget att hänga i julgranen, Västerås BP var föredömligt.

Spel 5 mot 5 varade inte länge, för Ollas åkte, lite märkligt, ut för hakning, trots att det var han som hade pucken.
Västerås powerplay var återigen bra. Man sköt utanför, utanför igen, på Galbrait och tätt utanför. Galbrait var dock bra med i målet och ställningen 0-0 stod sig efter 1:a perioden.

2:a perren öppnades bäst av Leksand. Bergenström var nära på att styra in 1-0, men icke. Hägga och Martin Karlsson kom sedan 2 mot 1, men Gustafsson räddade. Även Noréns skott tog han. Enström sköt sedan ett skott som vollade Gustafsson vissa problem, men han lyckades styra den precis utanför. Andersén fick öppet läge, men skottet var inte så lyckat och gick utanför.

En västeråsare åkte ut och den här gången var powerplayet betydligt bättre än i 1:a perioden från Leksands sida. Man pressade på ganska bra, men Gustafsson var utmärkt i kassen. Powerplayet avslutades med en liten plump, Västerås fick friläge i boxplay, men Galbrait räddade. Leksand fortsatte dock att trycka på efter att Västerås blev fulltagliga och en västeråsare åkte ut igen, denna gången var det Alexander Ribbenstrand, som tidigare spelade i Almtuna.

Leksand hann dock inte få till något vidare PP innan Bergenström åkte ut för fasthållning. Strax innan hade han varit riktigt nära på att slå in en retur från Gustafsson, efter skott av Pesonen.

Leksand var dock nära mål i BP, ett stenhårt skott från blå av Patrik Norén.
Istället åkte ännu en leksing ut, denna gången Jon Knuts, men nu blev det mål och det var ingen annan än Kenny Källström som gjorde det! Ett riktigt krigarmål, där Olimb först lurade ner Gustafsson, som ändå lyckades rädda, varpå Olimb slog returen i stolpen och så kom Källström och slog in den.

Efter målet fortsatte Västerås i powerplay. 5 mot 3 dessutom, när Lotvonen åkte ut. Leksand spelade dock bra och rensade gång på gång och Galbrait var säker i målet. Man klarade av det hela utan några större problem och pressade sedan på för ytterligare ett mål. Åslin sköt ett skott som Gustafsson lämnade retur på, men västeråsare var först på den pucken och perioden vanns av Leksand med 1-0.

Sista perioden började med att pucken flög ut i spelarbåset.
Västerås fick sedan en jättechans, men Galbrait var bra med på den. Man fick sedan ännu ett läge i PP, men Leksand försvarade sig bra. Andersén jobbade t.o.m. till sig pucken bakom Västeråskassen och passade Alcén, men Gustafsson räddade skottet. Man fortsatte att pressa på efter att man blev fulltagliga och det var nära 2-0 när Åslin fick tag i pucken bakom Västeråskassen och spelade fram till Martin Karlsson, som sköt. Gustafsson fick inte grepp om pucken och leksingar var där och försökte få in den, men inte denna gången.

Västerås jobbade sig in i perioden en stund efter det, men Leksand tryckte tillbaka och fortsatte att pressa. Västerås gav sig inte och vågen vägde återigen över till Gurkornas fördel och Galbrait gjorde en räddning som han knappt visste att han gjorde, men därefter sprack hans nolla. Med ca 5 minuter kvar att spela slog Viktor Mårtensson, som bråkade med Hersley nere i Malmö förra veckan, in 1-1, bakom förlängda mållinjen. Ett riktigt turmål. Det var dock inte slut där. Knappa minuten senare gjorde ett riktigt dåligt byte i Leksand att Västerås kunde göra 1-2 och på mindre än 1 minut hade man vänt på steken. 1-3 var sedan också nära när leksingar gav bort ett bra läge till västeråsare, men Galbrait blockerade.

Leksand tog timeout och plockade Galbrait direkt. Man fick till ett fint läge, men sköt över det öppna målet, när Gustafsson var helt borta. Närmre än så kom man inte och Västerås kunde vinna och inkassera 3 nya poäng och säsongens 1:a förlust var ett faktum för Leksand.

Övriga matcher slutade också med lite intressanta resultat. Borås plockade sin 1:a trepoängare för säsongen när man slog nykomlingen Tingsryd hemma med 4-1. Även Mora plockade sina, över huvud taget, 1:a poäng när man slog Troja borta med 2-3. Örebro är nu ensamma serieledare, och ända obesegrade lag, efter 2-1 mot Almtuna samtidigt som Växjö, något oväntat, åkte på stryk hemma mot Oskarshamn med 2-3. Oskarshamn som uppenbarligen blir farliga i år, speciellt hemma i Arena Oskarshamn, där Leksand tappade sin 1:a poäng för säsongen. Rögle tog även de en skön seger när man slog Bofors med 4-1. Även Malmö vann igår, då med 2-1 mot Sundsvall.

Vi måste självklart också slå ett slag för Stockholmsderbyt igår, det 1:a på 8,5 år mellan AIK och Djurgården. Ett fullsatt Globen fick se AIK, något överraskande, vinna med 5-2. Nykomlingen AIK, som så sent som för 6 år sedan, spelade i Div. 1. Nu är man nykomlingar i Elitserien och slår förra säsongens finallag, Djurgården. Det är imponerande, vad man än tycker om Gnagarna.

Nästa match för Leksands del

är borta mot Sundsvall på fredag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0