En riktig sexpoängsmatch!

I ABB-arena, borta mot Västerås, eller som man brukar säga, Gurkorna.
Senast lagen möttes var hemma i Tegera arena. Västerås gjorde då 2 mål på 48 sekunder i sista perioden, vände och vann.

Innan match kunde man konstatera att Bergenström, som inte fanns med i laguppställningen denna kväll p.g.a. inflammation i benet, ledde Leksands poängliga med 18 poäng, 8+10. 2:a var Ollas, 15 poäng, 8+7. I västerås poängliga var Fleury 1:a med 20 poäng, 13-7 och Fredrik Johansson 2:a med 16 poäng, 3+13.
Tittade man på effektiviteten så hade Leksand gjort mål på 10,05% av alla sina 547 skott, 55 mål. Samma siffra för Västerås var 10,83%, 55 mål på 508 skott. Exakt lika många antal mål gjorda alltså.
Tittade man istället på powerplaystatistiken så hade Leksand gjort 7 mål på 57 numerära överlägen, 12,28%. Västerås var sneppet vassare och hade gjort 14 mål på 77 försök, 18,18%.
Boxplaystatistiken var jämnare. Leksand hade släppt in 9 mål på 68 BP:n och således klarat av 86,76%. Västerås hade släppt in 1 mål mer, 10 mål, men på 77 BP:n och alltså klarat av hela 87,01%.
Sett till tekningsstatistiken hade Leksand dock ett övertag. Hempa låg där i topp med 60,66% vunna tekningar mot McGrath i Västerås på 57,32%.
Taget från Leksandsif.se.

Läget i tabellen innan match var det att Leksand låg 3:a med 33 poäng. Västerås 5:a med 31. Med andra ord, en riktig sexpoängsmatch. Vid seger skulle Leksand vara 5 poäng före Gurkorna, vid förlust 1 poäng bakom.

Innan match hetsades det lite, bl.a. citerat av Jämtleksingen:
"Namnet Vikare kommer av ordet VIK.
Vikaren är en liten, blekgulgrå, knubbig och formlös art. Förr var den troligen gul och ultrasvart men färgerna har bleknat med tiden.
Vikaren befinner sig oftast helt under isen men tittar upp ur olika hål då och då för att få luft."
Ganska klockrent där.

Noterbart var även att Tomas Kollar nu, äntligen, fanns med i laguppställningen.

Västerås öppnade matchen bäst. Man tog tag i taktpinnen och Leksand kom knappt in i zonen. Det blev inte bättre av att JLGP åkte ut för en roughing som ingen verkade se.
Powerplay för Västerås alltså. Man sköt direkt, men Galbrait var bra med på den med plocken och blockerade. Direktskott efter tekning, men skottet täcktes över plexit, varpå Hägglund åkte ut för Holding och det var spel 5 mot 3 i dryga minuten.

Västerås pressade på riktigt bra, sköt, styrning utanför, skott igen, räddning, skott, styrning av Galbrait. Därefter fick Leksand ut pucken och blev så fulltagliga, ett mycket bra BP, som det brukar vara.

Andersén var så nära på att ge Leksand ledningen, men pucken studsade över klubban. Så fick Hempa iväg ett bra skott, men Gustafsson räddade, pucken gick ut till Aulin, men han missade målet.
Leksand pressade på bra mot Gustafsson, men han var tät i kassen och Västerås kunde kontra. Alcén täckte skott bra och så blev det lite gruff efter avblåsning. Lundgren i Västerås och just nämnde Alcén åkte ut för varsin roughing.

Pesonen fick ett kanonläge, men valde att passa. Istället tog Västerås hand om pucken och fick ett jätteläge, men Galbrait var med på den! Så hade man även viss tur när Fleury, Västerås målspruta, missade helt öppet mål. Leksand kontrade, Knuts sköt, men Gustafsson räddade, lämnade retur, som David Åslin var först på och slog in ledningsmålet för Leksand, dryga 12 minuter in i perioden, men bara 9 sekunder senare slog Västerås en crosspass framför Galbrait som styrdes in och det var återigen kviterat. Det var dock inte slut där. Knappa minuten senare passade Kollar Ollas, i sin 1:a match efter skadan, som slog in 2-1 till Leksand! 3 mål på drygt en minut, det är inte varje dag man ser det!

1-3 var sedan nära när Alcén sköt i masken på Gustafsson. Man fortsatte att trycka på. Andersén sköt igen, men Gustafsson blockerade.
Mot slutet av perioden passade Aulin Hempa, som passade bakåt till Pesonen, men han missade tyvärr skottet och perioden tog slut.

Leksand försökte etablera tryck i början av mittenakten, men lyckades inte. Västerås snodde hela tiden tillbaka pucken. Svedberg fick i alla fall iväg ett skott, därefter Pesonen. Gustafsson räddade båda.

Västerås var istället nära kviteringen, men inte denna gången. Istället vände Leksand och fortsatte pressa, för nu hade man kommit igång rejält.
Norén sköt, men Gustafsson räddade.
Hempa var grymt nära på att utöka till 1-3, men sköt över vid öppet mål!

Galbrait fick sedan göra en mycket kvalifiserad räddning när Västerås fick ett jätteläge. Han lyckades få ut ett benskydd och räddade och blockerade. Västerås sköt direktskott på tekning, men även det höll han.

Så blev det slagsmål. Ett rejält sådant. Vår egen Jean-Luuk Grand-Pierre mot Viktor Mårtensson. En riktig NHL-fight där man kastade handskarna och grejer och där Mårtensson till slut vann, till hemmapublikens stora jubel. Båda 2 fick matchstraff.

Känslorna vaknade till liv rejält. Först tacklade Moe 2 tacklingar på rad, sedan åkte Hempa ut och knappa minuten senare åkte Helmersson i Västerås ut.

Västerås hade det mesta av spelet i spel 4 mot 4, men lyckades inte förvalta chanserna man fick och båda lagen blev fulltagliga.

Pesonen spelade så helt fel, vilket gav Västerås ett fint läge, men inte heller detta lyckades man förvalta. Så gjorde man dock mål, trodde alla, men det var en solklar spark, så inget mål där, till alla Västeråsares stora förtret. Det visslades och buades ännu mer än vad det hade gjort innan, då det ändå var hyfsad fart på publiken.

Powerplay fick man i alla fall när Aulin åkte ut. Hans 1:a utvisning i Leksandströjan om jag inte tar helt fel.
Västerås pressade på bra, sköt från blå, men Galbrait var med på den. McGrath sköt, men Galbrait var omutlig.

5 mot 3 väntade dock ännu en gång när Tommy Enström åkte ut dryga minuten från slutet, men man hann inte etablera något större tryck och ställningen 1-2 stod sig.

I sista perioden inledde Västerås i PP, men fick inte ut något av det innan Enström åter var på isen. Därefter var man dock riktigt nära 2-2, men Galbrait räddade med toppen av plocken!
2-2 hängde dock alltjämt i luften. Leksand kom ingen stans och Västerås pressade på. Man försökte i alla fall, men inte heller de lyckades etablera något större tryck.

Leksand kom inte ur zon de första 5 minuterna. Det var Galbrait som räddade dem från kvitering. Han gjorde flera fenomenala räddningar och hade även lite tur när domaren blåste av vid ett tillfälle, trots att pucken egentligen inte var blockerad.

Under andra halvan av perioden jämnade spelet ut sig en aning och Leksand skapade några halvbra chanser, liksom västerås, men inga större farligheter. Västerås hade tappat udden på sitt fina spel från 1:a halvan av perioden, men försökte fortfarande. Man tog timeout och Gustafsson lämnade kassen, men man lyckades inte etablera tryck. Knuts var närmast att näta i öppen kasse, men missade och Leksand vann med uddamålet 1-2!

Detta var den ända matchen för kvällen. Resten spelas imorgon, men från helgen kan noteras att Örebro vann mycket övertygande nere i Växjö i en riktig toppmatch med hela 3-7!
Leksand befester sin tredjeplats i tabellen i och med den här segern, men det är fortfarande några poäng upp till Växjö och Örebro i toppen.

Nästa match är hemma mot Sundsvall på fredag, men den kommer upp här på bloggen vid ett senare tillfälle då jag är upptagen i helgen.